Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

НАПРЯМИ ДИВЕРСИФІКАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ

DIRECTIONS OF DIVERSIFICATION OF ACTIVITIES OF AGRICULTURAL ENTERPRISES IN THE SYSTEM OF ENSURING THEIR COMPETITIVENESS

Сторінки: 280-286. Номер: №4, Том 3, 2020 (284)

Автори:
Юр’єв В. В.
Подільський державний аграрно-технічний університет

Volodymyr Yuriev
Podilsky State Agrarian Technical University
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2020-284-4(3)-51
Надійшла / Paper received : 11.07.2020
Надрукована / Paper Printed : 28.09.2020

Анотація мовою оригіналу

     У статті досліджуються напрями диверсифікації діяльності сільськогосподарських підприємств в системі забезпечення їх конкурентоспроможності, які впливають на поточний стан агропромислового комплексу України. Проаналізовано трактування сутності категорії «диверсифікації» та досліджено основні характеристики диверсифікації діяльності сільськогосподарських підприємств. Визначено, що інноваційною формою диверсифікації являються кластери, що формуються з конкурентоспроможних економічних суб’єктів в рамках відповідних галузей і локальних утворень. Встановлено, що ефект диверсифікації виражається в появі нових видів продукції і послуг, зміні галузевих, міжгалузевих та регіональних пропорцій. Встановлено, що сільське господарство визначається пріоритетним сектором української економіки в товарній структурі експорту. Визначено, що у 2010 р. у структурі валової продукції сільського господарства частка галузі рослинництва становила 69,9 %, а тваринництва – 29,4 %, то у 2019 р. така тенденція була наступною – 79,1 % та 20,8 % відповідно. Встановлено, що українські сільськогосподарські підприємства вирощують високодохідні сільськогосподарські культури, такі як зернові, ріпак та соняшник, які користуються високим попитом на міжнародному ринку. Визначено, що до основних напрямків диверсифікації діяльності сільськогосподарських підприємств в системі забезпечення їх конкурентоспроможності відносять диверсифікацію економічної діяльності сільськогосподарських підприємств (формування різних цехів, підприємств та виробництв по переробці сільськогосподарських товарів, проникнення у нові галузі та сфери виробництва) та диверсифікацію економічної діяльності малих форм сільського господарства (створення підприємств малих форм сільського господарства, організація нових видів виробництва в рамках власної галузі (вирощування нових видів, садиба лісу, вирощування екологічно чистих продуктів), розширення асортименту товарів).

     Ключові слова: сільське господарство, сільськогосподарське підприємство, агропромисловий комплекс, диверсифікація.

Розширена анотація англійською мовою

     The paper studies the areas of diversification of agricultural enterprises in the system of ensuring their competitiveness that affect the current state of the agro-industrial complex of Ukraine. The interpretation of the essence of the category of «diversification» is analyzed and the main characteristics of diversification of agricultural enterprises are investigated. It is determined that the innovative form of diversification are clusters formed from competitive economic entities within the relevant industries and local entities. It is established that the effect of diversification is expressed in the emergence of new products and services, changes in sectoral, intersectoral and regional proportions. It is established that agriculture is determined by the priority sector of the Ukrainian economy in the commodity structure of exports. It is determined that in 2010 the share of crop production in the structure of gross agricultural output was 69.9%, and livestock – 29.4%, in 2019 this trend was as follows – 79.1 % and 20.8%, respectively. It is established that Ukrainian agricultural enterprises grow high-yielding crops, such as cereals, rapeseed and sunflower, which are in high demand on the international market. It is determined that the main directions of diversification of agricultural enterprises in the system of ensuring their competitiveness include diversification of economic activities of agricultural enterprises (formation of various shops, enterprises and industries for processing agricultural products, penetration into new industries and spheres of production) and diversification of small businesses. (creation of enterprises of small forms of agriculture, organization of new types of production within its own industry (growing new species, forest estates, growing environmentally friendly products), expanding the range of goods).

     Key words: agriculture, agricultural enterprise, agro-industrial complex, diversification.

Rеfеrеnсеs

  1. Trubilin, A. I., Gaiduk, V. I., Kondrashova, A. V., Paremuzova, M. G., Gorokhova, A. E.(2020). Мanagement of integration formations in the AIC as food security tool. Amazonia Investiga. Т. 9. № 25. pp. 116-125 [in English].
  2. Dalisova, N. A., Stepanova, E. V. (2018). Dyversyfikatsiia silskohospodarskoho vyrobnytstva na osnovi resursozberezhennia. [Diversification of agricultural production on the basis of resource conservation]. Visnyk Altaiskoi akademii ekonomiky ta prava. №6. рр. 58‑68 [in Russian].
  3. Stepanenko, N. I. (2010). Mekhanizm formuvannia stratehii dyversyfikatsii ahroservisnykh pidpryiemstv. [The mechanism of formation of strategy of diversification of agroservice enterprises]. Vseukrainskyi naukovyi zhurnal. №1 (15). рр. 18‑21 [in Ukrainian].
  4. Tomilin, O. O. (2012). Dyversyfikatsiia ahrarnykh pidpryiemstv yak diieva stratehichna oriientatsiia v ahropromyslovii sferi. [Diversification of agricultural enterprises as an effective strategic orientation in the agro-industrial sphere]: zb. nauk. pr. VNAU. Seriia “Ekonomichni nauky”. №3 (69), рр. 205‑211 [in Ukrainian].
  5. Popova, V. V. (2013). Dyversyfikatsiia vyrobnytstva na silhosppidpryiemstvi yak faktor pidvyshchennia yoho konkurentospromozhnosti. [Diversification of production at an agricultural enterprise as a factor in increasing its competitiveness]. Materialy V Mizhnarodnoi studentskoi naukovoi konferentsii «Studentskyi naukovyi forum». Available at: https://scienceforum.ru/2013/article/2013004062 [in Russian].
  6. Burachek, I. V., Mykhailenko, N. V. (2018). Suchasnyi stan ta perspektyvni napriamy rozvytku silskoho hospodarstva v Ukraini. [Current state and prospects of agricultural development in Ukraine]. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky. Vyp. 21. рр.134-137 [in Ukrainian].
  7. Silske hospodarstvo Ukrainy: statystychnyi zbirnyk. 2020. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/09/zb_sg_20.pdf [in Ukrainian].
  8. Ekonomichna entsyklopediia. (2001). [Economic Encyclopedia]: u 3 t. T. 2 / redkol.: Mochernyi, S. V. (vidp. red.) ta in. Kyiv: Vydavnychyi tsentr “Akademiia”. 848 р. [in Ukrainian].
  9. Pyvovar, A. M. (2012). Strateghija dyversyfikaciji dijaljnosti siljsjkoghospodarsjkykh pidpryjemstv jak instrument pidvyshhennja efektyvnosti vykorystannja trudovogho potencialu [Strategy for diversification of agricultural enterprises as a tool to improve the efficiency of labor potential]. Ekonomika ta derzhava. № 12. pp. 67‑70. [in Ukrainian].
  10. Bohuslavskyi, Ye. I., Horianyk, O. V. (2016). Dyversyfikatsiia silskohospodarskoho vyrobnytstva. [Diversification of agricultural production]. Ahrosvit. № 8. рр. 40‑47 [in Ukrainian].

Post Author: Кравчик Юрій

Translate