Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

РЕСУРСНА СИНЕРГІЯ МЕРЕЖЕВОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР: ЧИННИКИ І УМОВИ ДОСЯГНЕННЯ

RESOURCE SYNERGY OF NETWORK COOPERATION OF ENTREPRENEURIAL STRUCTURES: FACTORS AND CONDITIONS OF ACHIEVEMENT

Сторінки: 189-194. Номер: №2, Том 1, 2022 (304)

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2022-304-2(1)-27

СТАДНИК В. В.
https://orcid.org/0000-0002-2095-3517
e-mail: stadnyk_v_v@ukr.net
ГРИЗОВСЬКА Л. О.
https://orcid.org/0000-0002-2298-6793
e-mail: hryzovskal@khnu.edu.ua
ГАДЖУК М. О.
e-mail: mgadzhuk@ukr.net
Хмельницький національний університет

Valentyna STADNYK, Lilija HRYZOVSKA, Maksym GADZHUK

Khmelnitskyi National University

Анотація мовою оригіналу

У статті виділено проблемні аспекти функціонування підприємницьких структур України в умовах війни і майбутнього відновного періоду, Підкреслено, що підтримання їх життєздатності потребує нових моделей економічного співробітництва. Вони мають відповідати парадигмі економіки знань і забезпечувати реалізацію цілей сталого розвитку. У своїй організаційній основі нові бізнес-моделі мають опиратися на потенціал людської взаємодії у створенні й використанні нових знань, здатних втілитися у конкурентоспроможні на світовому ринку продукти й послуги. Аргументовано, що такими моделями економічного співробітництва є мережеве бізнес-партнерство, яке формується шляхом інтеграції підприємницьких структур за ланцюжками створення споживчої цінності. Систематизовано переваги мережевого бізнес-партнерства у двох сферах: прямого ресурсозабезпечення і формування організаційних умов для досягнення ресурсної синергії. Вказано умови, за яких бізнес-мережа буде стабільною і ефективною.

Key words:  підприємницький сектор, бізнес-партнерство, економіка знань, ресурсна синергія, мотиви співпраці, організаційний капітал, конкурентоспроможність.

Розширена анотація англійською мовою

The article highlights the problematic aspects of the functioning of business structures of Ukraine in the war and the future recovery period, It is emphasized that maintaining their viability requires new models of economic cooperation. They must meet the paradigm of the knowledge economy and ensure the achievement of sustainable development goals. In their organizational basis, new business models should be based on the potential of human interaction in the creation and use of new knowledge that can be embodied in competitive products and services in the global market. It is argued that such models of economic cooperation are network business partnerships, which are formed by integrating business structures along the chains of consumer value. The advantages of network business partnership in two spheres are systematized: direct resource supply and formation of organizational conditions for achieving resource synergy. Emphasis is placed on changing the dispositions of participants within the organizational shell of the business network – an individual participant is transformed from a resource (a means by which the desired result is achieved in the chain of consumer value) to a business development partner. Understanding by network members of their role in ensuring the effectiveness of the created business model determines their organizational behavior, makes it competitive. This contributes to the accumulation of an important intangible resource to achieve resource synergy – network organizational capital. The conditions under which the business network will be stable and efficient are indicated. They belong to the motivational function of management and provide an assessment of the valence of the motives of the participants. It is necessary to ensure the effectiveness of cooperation, in which the motivation of participants to develop overall competitiveness will outweigh the motivation of separate management.

Key words: business sector, business partnership, knowledge economy, resource synergy, motives for cooperation, organizational capital, competitiveness.

Література

  1. Meadows, D.H., Meadows, D.L. and Randers, J. Beyond the Limits: Global Collapse or a Sustainable Future. London: Earthscan. 1992.
  2. Sneddon C., Howarth R. Sustainable development in a post-Brundtland world. Ecological Economics. 2006. Vol. 57. Issue 2, May. Pp. 253-268.
  3. Kahn M. E. A Review of The Age of Sustainable Development by Jeffrey Sachs. Journal of Economic Literature.2015. Vol. 53 (3): 654-66. DOI: 10.1257/jel.53.3.654.
  4. Gupta, J., Vegelin, C. Sustainable development goals and inclusive development. Int Environ Agreements: Politics, Law and Economics. June 2016. Vol. 16, Pp. 433–448. https://doi.org/10.1007/s10784-016-9323-z.
  5. Cтадник В. В., Соколюк Г.О., Гризовська Л. О. Інформаційний менеджмент у реалізації потенціалу креативності й різноманітності суб’єктів індустрії гостинності. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2020. № 2. С. 155–160.
  6. Stadnyk,V., Krasovska G., Pchelianska G., Holovchuk Y. Determinants of “green entrepreneurship” competitive strategies implementation in the agro-industrial sector of Ukraine. IOP Conference Series: Earth and Environmental Sciencethis. 2021. Vol. 628(1). P. 012-032. doi:10.1088/1755-1315/628/1/012032.
  7. Амоша О. І. Саломатіна Л. М. Інноваційний розвиток промислових підприємств у регіонах: проблеми та перспективи. Економіка України. 2017. № 3. С. 20-34.
  8. Holovchuk J.,  Stadnyk V. Marketing resources and technologies for innovative potential of industrial enterprise. International Journal of Economics and Society. 2017. Vol. 2. Iss. 9. Pp. 39–45.
  9. Захарова О. В., Барбанова І. С. Нормативне підґрунтя активізації інноваційного розвитку регіонів України / О.В. Захарова, // Економіка і організація управління. – 2019. – Вип. 1. – С. 53-63.
  10. Іванова Т.В. Інноваційна діяльність підприємств України як фактор підвищення рівня конкурентоспроможності на міжнародних ринках/ Економічний вісник НТУУ «Київський політехнічний інститут». 2020. № 17. С. 395-404.
  11. Kovtunenko Yu. V. Diversification of innovative development of business structures in the context of intellectualization: monograph. Schweinfurt: Time Realities Scientific Group UG (haftungsbeschränkt), 2019. 405 p.
  12. Smoliy L., Revutska A., Novak I. Influence of innovation factor in economic dynamics in europe‖. Marketing and Management Innovation. 2018. No. 1. Pp. 247-258. . https://doi.org/10.21272/mmi.2018.1-18.
  13. Sokolov M. O., Mykhailov A. M., Stoyanets N. V., Klymchuk A. O. Management of Innovation and Investment Development of Agricultural Economy of Ukraine in the Context of Globalization and Sustainable Development. International Journal of Ecological Economics & Statistics. 2019. Vol 40. Issue: 3. Pp. 1-15.
  14. Діденко Є. О., Фесюн А. С. Теоретико-методичні засади антикризового управління підприємствами. Економiка та держава. 2018. № 11. с. 90-96.
  15. Махлуп, Ф. Производство и распространение знаний в США. Москва : Прогресс, 1966. 462 с.
  16. Chen,D.H.C., Dahlman C.J. The knowledge economy, the KAM methodology and World Bankoperations [Electronic resource]. WBI (World Bank Institute) Working Paper. – 2006. – № 35867. – 42 p. -Mode of access: http:// www.documents.worldbank.org/curated/en/695211468153873436/The-knowledge-econo-my-the-KAM-methodology-and-World-Bank-operations.
  17. Аганбегян А.Г. Человеческий капитал и его главная составляющая – сфера “экономики знаний” как основной источник социально-экономического роста . Экономические стратегии. 2017. № 3-4. С. 66-79.
  18. Миндели Л.Э. Пипия Л.К. Концептуальные аспекты формирования экономики знаний. Проблемы прогнозирования. 2007. № 3. С. 115-138.
  19. Hvidt, M. The State and the Knowledge Economy in the Gulf: Structural and Motivational Challenges [Text]/ M. Hvidt // The Muslim World. – 2015. – Vol. 105, №1. – P. 24-45.
  20. Стан науково-інноваційної діяльності в Україні у 2020 році : науково-аналітична записка / Т.В. Писаренко, Т.К. Куранда, Т.К. Кваша та ін. – К. : УкрІНТЕІ, 2021. – 39 с. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/nauka/2021/06/23/AZ.nauka.innovatsiyi.2020-29.06.2021.pdf
  21. Castells M., Cardoso G. The Network Society: From Knowledge to Policy. Washington, DC : Johns Hopkins Center for Transatlantic Relations, 2005. 434 р.
  22. Liebler C., Ferri M. NGO Networks: Building Capacity in a Changing World [Electronic resource] / URL: http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/pnadb767.pdf. / (date of the application: 15.02.202).

References

  1. Meadows, D.H., Meadows, D.L. and Randers, J. Beyond the Limits: Global Collapse or a Sustainable Future. London: Earthscan. 1992.
  2. Sneddon C., Howarth R. Sustainable development in a post-Brundtland world. Ecological Economics. 2006. Vol. 57. Issue 2, May. Pp. 253-268.
  3. Kahn M. E. A Review of The Age of Sustainable Development by Jeffrey Sachs. Journal of Economic Literature.2015. Vol. 53 (3): 654-66. DOI: 10.1257/jel.53.3.654.
  4. Gupta, J., Vegelin, C. Sustainable development goals and inclusive development. Int Environ Agreements: Politics, Law and Economics. June 2016. Vol. 16, Pp. 433–448. https://doi.org/10.1007/s10784-016-9323-z.
  5. Stadnyk V.V., Sokoliuk G.O., Hryzovska L. О. Іnformatsiynyi menedzhment u realizatsiyi potentsialu kreatyvnosti i riznomanitnosti sub’yektiv industriyi hostynnosti. Herald of Khmelnytskyi National University. Еkonomic sciences. 2020. No. 2. S. 155–160.
  6. Stadnyk V., Krasovska G., Pchelianska G., Holovchuk Y. Determinants of “green entrepreneurship” competitive strategies implementation in the agro-industrial sector of Ukraine. IOP Conference Series: Earth and Environmental Sciencethis. 2021. Vol. 628(1). P. 012-032. doi:10.1088/1755-1315/628/1/012032.
  7. Amosha O.I. Salomatina L.M.Innovaciynyi rozvytok promyslovuh pidpryemstv u regionah: problemy ta perspektyvy. Ekonomika Ukrainy. 2017. № 3. S. 20-34.
  8. Holovchuk J.,  Stadnyk V. Marketing resources and technologies for innovative potential of industrial enterprise. International Journal of Economics and Society. 2017. Vol. 2. Iss. 9. Pp. 39–45.
  9. Zaharova O.V. Barbanova I.S. Normatyvne pidgruntya aktyvizacii innovaciynogo rozvytku regioniv Ukrainy. Ekonomika і organizaciya upravlinnya. 2019. Vyp. 1. S. 53-63.
  10. Ivanova T.V. Innovaciyna diyalnist pidpryemstv Ukrainy yak factor pidvyshchennya rivnya konkurentospromozhnosti na mizhnarodnyh rynkah. Ekonomichnyi visnuk NTUU “Kyivskyi politehnichnyi instytut” 2020. № 17. S. 395-404.
  11. Kovtunenko Yu. V. Diversification of innovative development of business structures in the context of intellectualization: monograph. Schweinfurt: Time Realities Scientific Group UG (haftungsbeschränkt), 2019. 405 p.
  12. Smoliy L., Revutska A., Novak I. Influence of innovation factor in economic dynamics in europe‖. Marketing and Management Innovation. 2018. No. 1. Pp. 247-258. . https://doi.org/10.21272/mmi.2018.1-18.
  13. Sokolov M. O., Mykhailov A. M., Stoyanets N. V., Klymchuk A. O. Management of Innovation and Investment Development of Agricultural Economy of Ukraine in the Context of Globalization and Sustainable Development. International Journal of Ecological Economics & Statistics. 2019. Vol 40. Issue: 3. Pp. 1-15.
  14. Didenko Ye. O., Fesiun A. S. Teoretyko-metodychni zasady antykryzovoho upravlinnia pidpryiemstvamy // Ekonomika ta derzhava, 2018. № 11, s. 90-96.
  15. Mahlup, F. Proizvodstvo i rasprostranenie znanij v SShA. Moskva : Progress, 1966. 462 s.
  16. Chen,D.H.C., Dahlman C.J. The knowledge economy, the KAM methodology and World Bankoperations [Electronic resource]. WBI (World Bank Institute) Working Paper. 2006. No 35867.  42 p. Mode of access: http:// www.documents.worldbank.org/curated/en/695211468153873436/The-knowledge-econo-my-the-KAM-methodology-and-World-Bank-operations.
  17. Ahanbehyan A.H. Chelovecheskyy kapytal y eho hlavnaya sostavlyayushchaya – sfera “ékonomyky znanyy” kak osnovnoy ystochnyk sotsyalʹno-ékonomycheskoho rosta . Ékonomycheskye stratehyy. 2017. № 3-4. S. 66-79.
  18. Myndely L.É. Pypyya L.K. Kontseptualʹnye aspekty formyrovanyya ékonomyky znanyy. Problemy prohnozyrovanyya. 2007. № 3. S. 115-138.
  19. Hvidt, M. The State and the Knowledge Economy in the Gulf: Structural and Motivational Challenges [Text]/ M. Hvidt // The Muslim World. – 2015. – Vol. 105, №1. – P. 24-45.
  20. Stan naukovo-innovatsiinoi diialnosti v Ukraini u 2020 rotsi : naukovo-analitychna zapyska / T.V. Pysarenko, T.K. Kuranda, T.K. Kvasha ta in. K. : UkrINTEI, 2021. 39 s. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/nauka/2021/06/23/AZ.nauka.innovatsiyi.2020-29.06.2021.pdf
  21. Castells M., Cardoso G. The Network Society: From Knowledge to Policy. Washington, DC : Johns Hopkins Center for Transatlantic Relations, 2005. 434 р.
  22. Liebler C., Ferri M. NGO Networks: Building Capacity in a Changing World [Electronic resource] / URL: http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/pnadb767.pdf. / (date of the application: 15.02.2022).

Post Author: Кравчик Юрій

Translate