Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

NEW METHODS OF MILK AND DAIRY PRODUCTS PROCESSING AND HEALTH EFFECTS

НОВІ МЕТОДИ ПЕРЕРОБКИ МОЛОКА ТА МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ І ОЗДОРОВЧИЙ ВПЛИВ

Сторінки: 191-195. Номер: №1, 2022 (305)
 Автори:
HAJIYEVA BAHAR SABIR GIZI
https://orcid.org/0000-0001-6101-5714
e-mail: haciyevabahar622@gmail.com
Ganja State University, Ganja city, Azerbaijan
ГАДЖІЄВА БАХАР САБІР ГИЗИ
Гянджинський Державний Університет, м.Гянджа, Азербайджан
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5732-2022-305-1-191-195

Анотація мовою оригіналу

 The purpose of this article is to analyze the technology of fermented dairy products, which is among the production technologies of milk and dairy products. As is well known, milk and dairy products are among the most important nutrients for growing, developing and leading a healthy lifestyle. In order to make the most of the important human qualities of milk, a number of technologies are used to increase its durability, protect the health of consumers and obtain various dairy products. Thanks to these rapidly developing production technologies from the past to the present, it has become possible to obtain more standard and high-quality milk and dairy products.
The article examines milk and its composition, the importance of milk and dairy products for human health, the development of milk and dairy products, the main technologies of milk production, research in the field of fermented milk technology, written scientific works and articles on milk and dairy products. The information contained in the portals of the engaged enterprises was used. The article examines milk and its composition, the importance of milk and dairy products for human health, the development of milk and dairy products, the main technologies of milk production, research in the field of fermented milk technology, written scientific works and articles on milk and dairy products. The information contained in the portals of the engaged enterprises was used.
The technologies used in the processing of milk and dairy products affect both the quality and consumption of these products, as well as the health of producers. Recently, new technologies used in the processing of milk and dairy products are considered important in terms of the quality of the products obtained. The article examines the features of these technologies, the processing process and the specifics of the products obtained. This is important for both researchers and consumers interested in dairy processing.
As a result, it is noted that in recent years there has been a significant increase in interest in the impact of milk and dairy products on human health. Today, such products are called functional, that is, products that have an impact on health in addition to their nutritional value.
It is emphasized that the technologies used to preserve the nutritional value of milk and clean it from bacteria harmful to human health are gradually developing. This increases the consumption of milk and dairy products and maximizes their health benefits.
Keywords: milk and dairy products, pasteurized milk production technologies, fermented milk products.

Розширена анотація українською мовою

Метою цієї статті є аналіз технології кисломолочних продуктів, що відноситься до технологій виробництва молока та молочних продуктів. Як відомо, молоко та молочні продукти є одними з найважливіших поживних речовин для зростання, розвитку та ведення здорового способу життя. Щоб максимально використати важливі для людини якості молока, застосовують низку технологій, що дозволяють підвищити її довговічність, захистити здоров’я споживачів та отримати різноманітні молочні продукти. Завдяки цим технологіям виробництва, що швидко розвиваються, з минулого в даний час стало можливим отримувати більш стандартне і якісне молоко і молочні продукти.
У статті розглядаються молоко та його склад, значення молока та молочних продуктів для здоров’я людини, розробка молока та молочних продуктів, основні технології виробництва молока, дослідження в галузі кисломолочної технології, написані наукові роботи та статті про молоко та молочні продукти. Використовувалась інформація, що міститься на порталах залучених підприємств.
Технології, що використовуються при переробці молока та молочних продуктів, впливають як на якість та споживання цих продуктів, так і на здоров’я виробників. Останнім часом важливими з точки зору якості продуктів вважаються нові технології, що застосовуються при переробці молока і молочних продуктів. У статті розглядаються особливості цих технологій, процес обробки та специфіка одержуваних продуктів. Це важливо як дослідників, так споживачів, зацікавлених у переробці молочних продуктів.
В результаті зазначається, що останніми роками значно зріс інтерес до впливу молока та молочних продуктів на здоров’я людини. Сьогодні такі продукти називають функціональними, тобто продуктами, що впливають на здоров’я, крім своєї харчової цінності.
Наголошується, що технології, які застосовуються для збереження харчової цінності молока та його очищення від шкідливих для здоров’я людини бактерій, поступово розвиваються. Це збільшує споживання молока та молочних продуктів і максимізує їхню користь для здоров’я людини.
Ключові слова: молоко та молочні продукти, технології виробництва пастеризованого молока, кисломолочні продукти.

 References

  1. Lappalainen, R., Kearney, J., Gibney, M., 1998. A pan European survey of consumer attitudes to food, nutrition and health: An overview. Food Qual. Prefer, 9, pp. 467-478. (in Englih)
  2. Shiby, V.K. and Mishra, H.N., 2013. Fermented milks and milk products as functional foods. A Review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53:5, pp. 482-496. (in Englih)
  3. Gida teknolojisi (2013). [Food technology. Commissioning the milk. Ankara, Ministry of National Education], Sütü işletmeye alma. Ankara, Milli Eğitim Bakanlığı. (in turkish)
  4. Gida Teknolojisi (2019). [Food Technology. Milk and dairy products technology. Ankara: Ministry of National Education], Süd və süd ürünleri teknolojisi. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı. (in turkish)
  5. Burton H. (1983), Bacteriological, chemical, biochemical and physical changes that occur in milk at temperatures of 100-150°C. Int. Dairy Fed. Bulletin, No 157, International Dairy Federation, 41 Square Vergote, B-1040, Brussels (Belgium). pp. 3-16. (in Englih)
  6. Gürsel, A. (2010). Gursel, A. [Drinking milk technology. Ankara: Ankara University Press], İçme sütü teknolojisi. Ankara: Ankara Üniversitesi. (in turkish)
  7. Özer, B. (2006), Ozer, B. [Yogurt science and technology. Izmir: Sidas Media], Yoğurt bilimi ve teknolojisi. İzmir: Sidas Medya. (in turkish)
  8. Fermente süt ürünleri üretimi (2016). [Production of fermented dairy products. Ankara: Ministry of National Education], Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı. (in turkish)
  9. Əhmədov, Ə., Quliyeva, F., Quliyeva, L. (2018). Ahmadov, A., Guliyeva, F., Guliyeva, L. [General technology of consumer goods production. Baku: University of Economics], İstehlak malları istehsalının ümumi texnologiyası. Bakı: İqtisad Universiteti. (in azerbajanian)
  10. Granato, D., Branco, G.F., Cruz, A.G., Faria, J. ve Shah, N.P. (2010). Probiotic dairy products as functional foods. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, No: 9, pp. 455-470. (in Englih)
  11. Shah, N. P. (2013). Health benefits of yogurt and fermented milks. Manufacturing Yogurt and Fermented Milks. Second Edition. Edt: R.C. Chandan, A. Kilara, Publisher: Wiley-Blackwell, pp.433-450. (in Englih)
  12. Demirgül, F., Sağdiç, O. (2018). Demirgul, F., Sakhdic, O. [Effect of fermented milk products on human health. European Journal of Science and Technology. No: 13], Fermente süt ürünlerinin insan sağlığına etkisi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. No: 13, pp. 45-53. (in turkish)

 

Post Author: Горященко Сергій

Translate