Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

МЕЛІСОПАЛІНОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ МЕДІВ ПІВДЕННОЇ БЕСАРАБІЇ

MELISSOPALINOLOGICAL STUDY OF SOUTHERN BESSARABIA HONEY

Сторінки: 20-24. Номер: №1, 2022 (305
 Автори:
АДАМЧУК Л. О.
https://orcid.org/0000-0003-2015-7956
e-mail: leonora.adamchuk@gmail.com
Національний університет біоресурсів і природокористування України
ННЦ «Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича»

Leonora ADAMCHUK
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
National Science Center «PI Prokopovich Institute of Beekeeping»
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5732-2022-305-1-20-24

Анотація мовою оригіналу

 В роботі наведено результати мелісопалінологічних досліджень весняного меду отриманих в умовах Північної Бессарабії на території Центру етнографічного, зеленого, сільського туризму та сімейного відпочинку Фрумушика-Нова (Одеська область). Встановлено, що пилковий профіль досліджених медів представлений 30 морфотипами пилкових зерен різних видів рослин, містить падь природнього походження та природні домішки (частки рослин, воску, тіла бджіл). У пилковому профілі медів не було виявлено домінуючих (45% і більше) пилкових зерен, вторинних – 6, незначних – 21, включення – 3 морфотипи. У пилковому профілі весняних медів Південної Бессарабії виявлено пилкові зерна ендемічних видів рослин степу України (тамарикс галузистий, горошок паннонський, шипшина степова, біфора промениста, айлант, в’яз низький, мигдаль степовий, фіалка окультна). Отримані результати у подальшому можуть бути використані для ідентифікації у географічному зазначені меду з цього регіону.
Ключові слова: мелісопалінологія, пилковий профіль, ідентифікація, мед, пилкове зерно.

Розширена анотація англійською  мовою

Different natural and climatic zones, directions of agricultural production, ethnic and cultural features of agriculture, and reliefs of the regions of Ukraine are the result of a wide variety of vegetation. Ukraine occupies less than 6% of Europe’s area but owns about 35% of all its biodiversity. This leads to a considerable list of plants that are sources of nectar for the production of honey of different varieties. Ukraine produces classic monofloral varieties of honey, such as white acacia, rapeseed, linden, buckwheat, sunflower, as well as less common monofloral, such as mustard, clover, raspberry, bird’s-foot, phacelia, fireweed, goldenrod, sophora, honeydew. Today, regional polyfloral varieties of honey are also produced, such as Carpathian, steppe, Crimean, and other locally produced honey from reserves (for example, from Gomilshansky forests, Mezynsky reserve, Askanian meadows). A common way to identify the botanical and geographical origin of honey and identify its species is to study the pollen composition.
This work was aimed to determine the pollen profile of spring honeys of Southern Bessarabia using the method of melissopalynology. Bessarabia is an ethnographic region with its own culture of agricultural production and natural and climatic conditions. The material of the study was samples of honey obtained in the apiaries of the Center for Ethnographic, Green, Rural Tourism, and Family Recreation Frumushika-Nova (Odessa region) in 2021. The pollen profile of honey was investigated using the author’s improved method of melissopalynological analysis. Identification of pollen grains was performed using the online database of pollen grains PalDat using a model nutrient medium. The pollen profile of spring honeys of Southern Bessarabia is represented by 30 morphotypes of pollen grains of different plant species, contains honeydew of natural origin and natural impurities (plant particles, wax, bee bodies). In the pollen profile of honey, no dominant (45% or more) pollen grains were detected, secondary – 6, insignificant – 21, inclusions – 3 morphotypes. This allows us to assert the polyflorality of the studied honey with the exception of white acacia, the dominant pollen of which may be 20% or more. Pollen grains of endemic species of steppe plants of Ukraine were found in the pollen profile of spring honeys of Southern Bessarabia (tamarix ramosissima, lathyrus pannonicus, rosa tesquicola, bifora radians, ailanthus altissima, ultus pumila, prunus tenella, viola occulta). The obtained results can be further used to identify the geographical origin of honey from this region. At the next stages of the research, it will be promising to determine the pollen profiles of summer honeys of Southern Bessarabia and other ethnographic regions of Ukraine.
Keywords: melisopalinology, pollen profile, identification, honey, pollen grain.

Література

  1. Адамчук Л. Дослідження оригінальних сортів меду / Адамчук Л., Дудченко Н., Лісогурська Д., Пилипко К. // Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. – 2021. – Вип. 4(1). – С. 137–157.
  2. Haidamus S. L. Biological elements and residues in Brazilian honeys / Haidamus S. L., Lorenzon M. A., Barth M. // Greener Journal of Biological Sciences. – 2019. – № 9(1). – Р. 8–14.
  3. Bagameri L. Microscopical techniques used in melissopalinology for botanical origin of honey determination / Bagameri L., Giurgiu A. I., Baci G. M., Bobiş O., Dezmirean D. S. // Scientific Papers. Series D. Animal Science. – 2021. – LXIV. – № 1. – Р. 423–428.
  4. Von Der Ohe W. Harmonized methods of melissopalynology / Von Der Ohe W., Oddo L. P., Piana M. L., Morlot M., Martin P. // Apidologie. – 2004. – № 35(1). – Р. 18–25.
  5. Vossler F. G. Assessment of pollen and honey diet of Tetragonisca angustula fiebrigi Schwarz in the Chaco dry forest by using pollen analysis / Vossler F. G. // Grana. – 2021. – Vol. 60. – Is. 4. – Р. 287–309.
  6. Mangi J. U. Pollen analysis: using melissopalynology to determine the bee-foraged sources from tando allah yar and tando muhammad khan, two agriculturally important districts of Sindh, Pakistan / Mangi J. U., Soomro N. U. A., Jilani N. S., Ghoto S. A., Panhwar M., Jamali A. R. // Pak. J. Bot. 2021. – № 53(6). – Р. 2157–2169.
  7. Адамчук Л. Характеристика українських падевих медів / Адамчук Л., Дудченко Н., Генгало Н. // Продовольчі ресурси. – 2021. – Т. 9. – № 16. – С. 6–19.
  8. Лазарєва Л. Оцінка якості падевого меду України / Лазарєва Л., Постоєнко В., Акименко Л., Постоєнко Г. // Scientific Collection «Interconf». – 2021. – Вип. 86. – С. 477–482.
  9. Хамід К. Оцінка показників якості меду різного походження / Хамід К., Данчук О. // Аграрний вісник Причорномор’я. – – Вип. 98. – С. 111–115.
  10. Нікольський А. Хімічний склад меду та його біологічні і лікувальні властивості / Нікольський А., Слюсаренко С. // Наукові пошуки молоді у ХХІ столітті. Новітні технології виробництва та переробки продукції тваринництва, харчові технології : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. студентів (14 квітня 2021 р., Біла Церква). – БНАУ. – 2021. – С. 94–96.
  11. Adamchuk L. Improvement of the method of botanical identification of honey / Adamchuk L. // Food Science and Technology. – – Vol. 14(4). P. 33–42.
  12. PalDat – Palynological Database an online publication on recent pollen. AutPal – Society for the Promotion of Palynological Research in Austria. ZVR-Zahl: 378481059. Department of Botany and Biodiversity Research. University of Vienna. URL: https://www.paldat.org/
  13. Пат. на корисну модель № 144626 України. МПК (2020) A23L2 1/20 A23L2 1/25. Метод створення стандартних зразків депозитарію пилкових зерен для їх ботанічної ідентифікації у меду / Л.О. Адамчук, В.Ю.Сухенко ; заявник і патентовласник Л.О. Адамчук. – № u 2020 03330 ; заяв. 01.06.2020 ; опубл. 12.10.2020, Бюл. – 3 с.
  14. Мед натуральний. Технічні умови : ДСТУ 4497:2005. – [Чинний від 2007–01–01]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2007. – 22 с. – (Національний стандарт України).
  15. Мед. Метод определения падевого меда. Honey. Method for the determination of honeydew honey : ГОСТ 32168-2013. – [Действует от 2014–01–01]. – Москва : Стандартинформ, 2019. – 8 с. – (Межгосударственный стандарт).
  16. Про затвердження Вимог до меду : Наказ МінАПК № – [Чинний від 2019–06–19]. – Київ : Міністерство аграрної політики та продовольства України, 2019.

References

  1. Adamchuk L., Doslidzhennia oryhinalnykh sortiv medu / Adamchuk L., Dudchenko N., Lisohurska D., Pylypko K. // Restorannyi i hotelnyi konsaltynh. Innovatsii. – 2021. – Vyp. 4(1). – S. 137–157.
  2. Haidamus S. L. Biological elements and residues in Brazilian honeys / Haidamus S. L., Lorenzon M. C. A., Barth O. M. // Greener Journal of Biological Sciences. – 2019. – №9(1). – Р. 8–14.
  3. Bagameri L. Microscopical techniques used in melissopalinology for botanical origin of honey determination / Bagameri L., Giurgiu A. I., Baci G. M., Bobiş O., Dezmirean D. S. // Scientific Papers. Series D. Animal Science. – 2021. – Vol. LXIV. – №1. – Р. 423–428.
  4. Von Der Ohe W. Harmonized methods of melissopalynology / Von Der Ohe W., Oddo L. P., Piana M. L., Morlot M., Martin P. //Apidologie. – 2004. – №35(1). – Р. 18–25.
  5. Vossler F. G. Assessment of pollen and honey diet of Tetragonisca angustula fiebrigi Schwarz in the Chaco dry forest by using pollen analysis / Vossler F. G. // Grana. – 2021. – Vol. 60. – Is. 4. – Р. 287–309.
  6. Mangi J. U. Pollen analysis: using melissopalynology to determine the bee-foraged sources from tando allah yar and tando muhammad khan, two agriculturally important districts of Sindh, Pakistan / Mangi J. U., Soomro N. U. A., Jilani N. S., Ghoto S. A., Panhwar M., Jamali A. R. // Pak. J. Bot. 2021. – № 53(6). – Р. 2157–2169.
  7. Adamchuk L. Kharakterystyka ukrainskykh padevykh mediv / Adamchuk L., Dudchenko N., Henhalo N. // Prodovolchi resursy. – 2021. – T. 9. – № 16. – S. 6–19.
  8. Lazarieva L. Otsinka yakosti padevoho medu Ukrainy / Lazarieva L., Postoienko V., Akymenko L., Postoienko H. // Scientific Collection «Interconf». – 2021. – Vyp. 86. – S. 477–482.
  9. Khamid K. Evaluation of quality indicatorsof honey ofdifferent origin /K. Khamid, О. Danchuk // Аgrarian Bulletin of the Black Sea Littoral. – 2021. – Is. 98. – Р. 111–115.
  10. Nikolskyi A. Khimichnyi sklad medu ta yoho biolohichni i likuvalni vlastyvosti / Nikolskyi A., Sliusarenko S. // Naukovi poshuky molodi u KhKhI stolitti. Novitni tekhnolohii vyrobnytstva ta pererobky produktsii tvarynnytstva, kharchovi tekhnolohii: materialy mizhnar. nauk.-prakt. konf. studentiv (14 kvitnia 2021 r., Bila Tserkva). – BNAU. – 2021. – S. 94–96.
  11. Adamchuk L. Improvement of the method of botanical identification of honey / Adamchuk L. // Food Science and Technology. – 2020. – Vol. 14(4). P. 33–42.
  12. PalDat – Palynological Database an online publication on recent pollen. AutPal – Society for the Promotion of Palynological Research in Austria. ZVR-Zahl: 378481059. Department of Botany and Biodiversity Research. University of Vienna. Available at: https://www.paldat.org/
  13. na korysnu model № 144626 Ukrainy. MPK (2020) A23L2 1/20 A23L2 1/25. Metod stvorennia standartnykh zrazkiv depozytariiu pylkovykh zeren dlia yikh botanichnoi identyfikatsii u medu / L.O. Adamchuk, V.Yu. Sukhenko ; zaiavnyk i patentovlasnyk L.O. Adamchuk. – № u 2020 03330 ;zaiav. 01.06.2020 ; opubl. 12.10.2020, Biul.№ 19. – 3 s.
  14. Med naturalnyi. Tekhnichni umovy : DSTU 4497:2005. – [Chynnyi vid 2007–01–01]. – Kyiv : Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2007. – 22 s. – (Natsionalnyi standart Ukrainy).
  15. Metod opredeleniya padevogo meda. Honey. Method for the determination of honeydew honey : GOST 32168-2013. – [Dejstvuet ot 2014–01–01]. – Moskva : Standartinform, 2019. – 8 s. – (Mezhgosudarstvennyj standart).
  16. Pro zatverdzhennia Vymoh do medu : Nakaz MinAPK №330. – [Chynnyi vid 2019–06–19]. – Kyiv : Ministerstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy, 2019.

Post Author: Горященко Сергій

Translate