Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ШЛЯХИ ЗМЕНШЕННЯ ХАРЧОВИХ ВІДХОДІВ НА РІВНІ ЗАКЛАДІВ ГОСТИННОСТІ ТА СПОЖИВАЧІВ

WAYS TO REDUCE FOOD WASTE AT THE LEVEL OF HOSPITALITY AND CONSUMER INSTITUTIONS

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2022-306-3-37

Лариса ТЕОДОРОВИЧ
https://orcid.org/0000-0002-1887-7711
lora.teod@gmail.com
Марія КИЯНИЦЯ
mariia.kyianytsia.tu.2019@lpnu.ua
Національний університет «Львівська політехніка

Larysa TEODOROVYCH, Mariia KYIANYTSIA
Lviv Polytechnic National University

Анотація мовою оригіналу

Стаття присвячена вирішенню проблем зменшення харчових відходів та збереження продуктів харчування. Зокрема, наведені показники втрат продуктів харчування та харчових відходів у світі, підкреслено, що заходи, спрямовані на зменшення втрат продуктів харчування є важливими не тільки для подолання голоду та нестачі продуктів харчування у світі, а також для зменшення кількості парникових газів. Описані деякі міжнародні програми, державні правила та громадські ініціативи; розглянуті певні програмні продукти та практичні рекомендації для закладів гостинності. Скорочення обсягів харчових відходів на душу населення на рівні роздрібної торгівлі, закладів гостинності та самих споживачів має важливе значення для створення продовольчої безпеки та переходу до ресурсоефективної економіки.

Ключові слова: харчові продукти; харчові відходи; втрати продуктів харчування; харчовий ланцюг; банк їжі, відповідальне споживання.

Розширена анотація англійською мовою

Against the background of the COVID-19 pandemic and military action in Ukraine, there is an acute shortage of food in the world and this figure continues to grow.

The poor social strata of the middle- and even highly developed groups of the country found themselves in a difficult situation.

At the same time, 17 percent (1.3 billion tons) of total world food production is wasted, many products are thrown away, forming food waste that negatively affects the state of the environment and can irreversibly change its quality.

A significant amount of food is lost in retail and consumption.

This amount of food is enough to feed 2 billion people.

Such waste is estimated to cost the world economy more than $ 1 trillion a year.

Reducing per capita food waste at the level of retail, hospitality and consumers themselves is important for food security and the transition to a resource-efficient economy.

The classic linear model of product production can be replaced by a closed-loop economy that focuses on products and services that minimize waste and other types of pollution.

A significant project of the closed-loop economy is Farm to Fork.

The initiative acts as a link between all sectors of the food industry.

A number of state and public initiatives are in place to prevent the negative consequences of irresponsible eating habits and to avoid the threat of hunger.

Many countries around the world have established rules for restaurants and free food shops to food banks or charities.

In order to reduce food losses in the world, there are three largest food banking networks: Global Food Banking Network (GFN), Feeding America – in the US and the European Federation of Food Banks; public initiatives are spreading; various volunteer programs provide tools that restaurants can use to achieve this goal, tracking their own costs; software will help to control food stocks and store products in hospitality establishments.

Responsible consumption of food by the population, which is based on proper and balanced nutrition, will significantly reduce the amount of food wasted, so educational work with consumers is extremely important.

Ukraine needs to develop clear programs aimed at reducing food waste and responsible consumption.

Therefore, an effective food waste reduction strategy must take into account supply, demand, operations and outlets.

It should be based on the participation in this process of the state (at the legislative level), entrepreneurs (at the level of production and services), as well as consumers (understanding and support of public initiatives, personal behavior with food).

Key words: food products; food waste; food losses; food chain; food bank; responsible consumption.

Література

  1. Офіційний сайт FAO. URL: https://www.fao.org/home/en/
  2. Без їжі в смітнику: як перейти до відповідального харчування. І яку небезпеку створюють органічні відходи URL: https://mind.ua/publications/20231443-bez-yizhi-v-smitniku-yak-perejti-do-vidpovidalnogo-harchuvannya.
  3. Спільна доповідь Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP) та британської екологічної НКО WRAP Environment, U. N. (2021-03-04). “UNEP Food Waste Index Report 2021” (PDF). UNEP – UN Environment Programme. Archived from the original on 16 December 2021. Retrieved 2022-02-01. URL: https://www.drishtiias.com/daily-updates/daily-news-analysis/food-waste-index-report-2021-unep
  4. Модель циркулярної економіки URL: https://www.metabolic.nl/what-we-do/circular-economy/
  5. Офіційна сторінка програми «З ферми – до тарілки». URL: https://www.farmtofork.com.au/
  6. Без їжі в смітнику: як перейти до відповідального харчування. І яку небезпеку створюють органічні відходи URL: https://mind.ua/publications/20231443-bez-yizhi-v-smitniku-yak-perejti-do-vidpovidalnogo-harchuvannya
  7. The Global FoodBanking Network. URL: https://lms.latitudelearning.com/home/asp_main.aspx?sCode=gfn
  8. European Federation of Food Banks. URL: https://web.archive.org/web/20151116014601/http://www.eurofoodbank.eu/food-banking/history
  9. Navigate to a greener planet with waze Too good to go. URL: https://toogoodtogo.com/en-us/blog/waze
  10. Офіційний сайт Foodprintgroup. URL: https://www.foodprintgroup.com/
  11. Офіційний сайт Zero Foodprint. URL: https://www.zerofoodprint.org/
  12. Офіційний сайт Grace’s Foodprint Group. URL: https://www.rescuingleftovercuisine.org/
  13. Офіційний сайт Rethink. URL: https://rethink.com.ua/uk/materials/circular-economy/stisliy-viklad-zvitu-the-circularity-gap-report-20191579279456
  14. Офіційний сайт Rescuing Leftover Cuisine URL: Скандинавська фудтех-компанія LMK Group. URL: https://lmkgroup.se/
  15. https://customers.microsoft.com/en-us/story/1406376988334236754-lmk-group-retailers-azure-en-norway
  16. https://www.bizerba.com/en/home/
  17. Офіційний сайт програмного продукту https://www.winnowsolutions.com/en/product
  18. Офіційний сайт програмного продукту Microsoft Cloud for Retail. URL: https://www.microsoft.com/en-us/industry/retail/microsoft-cloud-for-retail

 References

  1. Ofitsiinyi sait FAO. URL: https://www.fao.org/home/en/
  2. Bez yizhi v smitnyku: yak pereity do vidpovidalnoho kharchuvannia. I yaku nebezpeku stvoriuiut orhanichni vidkhody URL:https://mind.ua/publications/20231443-bez-yizhi-v-smitniku-yak-perejti-do-vidpovidalnogo-harchuvannya.
  3. Spilna dopovid Prohramy OON z navkolyshnoho seredovyshcha (UNEP) ta brytanskoi ekolohichnoi NKO WRAP Environment, U. N. (2021-03-04). “UNEP Food Waste Index Report 2021” (PDF). UNEP – UN Environment Programme. Archived from the original on 16 December 2021. Retrieved 2022-02-01. URL: https://www.drishtiias.com/daily-updates/daily-news-analysis/food-waste-index-report-2021-unep
  4. Model tsyrkuliarnoi ekonomiky URL: https://www.metabolic.nl/what-we-do/circular-economy/
  5. Ofitsiina storinka prohramy «Z fermy – do tarilky». URL: https://www.farmtofork.com.au/
  6. Bez yizhi v smitnyku: yak pereity do vidpovidalnoho kharchuvannia. I yaku nebezpeku stvoriuiut orhanichni vidkhody URL: https://mind.ua/publications/20231443-bez-yizhi-v-smitniku-yak-perejti-do-vidpovidalnogo-harchuvannya
  7. The Global FoodBanking Network. URL: https://lms.latitudelearning.com/home/asp_main.aspx?sCode=gfn
  8. European Federation of Food Banks. URL: https://web.archive.org/web/20151116014601/http://www.eurofoodbank.eu/food-banking/history
  9. Navigate to a greener planet with waze Too good to go. URL: https://toogoodtogo.com/en-us/blog/waze
  10. Ofitsiinyi sait Foodprintgroup. URL: https://www.foodprintgroup.com/
  11. Ofitsiinyi sait Zero Foodprint. URL: https://www.zerofoodprint.org/
  12. Ofitsiinyi sait Graces Foodprint Group. URL: https://www.rescuingleftovercuisine.org/
  13. Ofitsiinyi sait Rethink. URL: https://rethink.com.ua/uk/materials/circular-economy/stisliy-viklad-zvitu-the-circularity-gap-report-20191579279456
  14. Ofitsiinyi sait Rescuing Leftover Cuisine URL: Skandynavska fudtekh-kompaniia LMK Group. URL: https://lmkgroup.se/
  15. https://customers.microsoft.com/en-us/story/1406376988334236754-lmk-group-retailers-azure-en-norway
  16. https://www.bizerba.com/en/home/
  17. Ofitsiinyi sait prohramnoho produktu https://www.winnowsolutions.com/en/product
  18. Ofitsiinyi sait prohramnoho produktu Microsoft Cloud for Retail. URL: https://www.microsoft.com/en-us/industry/retail/microsoft-cloud-for-retail

Post Author: Кравчик Юрій

Translate