Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ФЕРМЕНТИ ТА ПІДХОДИ ДО ЇХ ВИКОРИСТАННЯ У ВИРОБНИЦТВІ НАТУРАЛЬНОЇ ШКІРИ

ENZYMES AND APPROACHES TO THEIR APPLICATION IN THE LEATHER PRODUCTION

Сторінки: 227-232. Номер: №5, 2022 (313)  
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5732-2022-313-5-227-232
Автори:
КОПИТІНА Ірина
Київський національний університет технологій та дизайну
e-mail: i.v.kopytina@gmail.com
АНДРЕЄВА Ольга
Київський національний університет технологій та дизайну
ORCID ID: 0000-0001-8374-2306
e-mail: wayfarer14@ukr.net
МОКРОУСОВА Олена
Київський національний університет технологій та дизайну
Державний торговельно-економічний університет
ORCID ID: 0000-0003-1943-8048
e-mail: olenamokrousova@gmail.com
ОХМАТ Олена
Київський національний університет технологій та дизайну
ORCID ID: 0000-0003-0927-8706
e-mail: oxmat.oa@knutd.edu.ua
KOPYTINA Iryna
Kyiv National University of Technologies and Design
ANDREYEVA Olga
Kyiv National University of Technologies and Design
MOKROUSOVA Olena
Kyiv National University of Technologies and Design
State University of Trade and Economics
OKHMAT Olena
Kyiv National University of Technologies and Design

Анотація мовою оригіналу

В роботі викладено усталені уявлення про ферменти і традиційні підходи до їх практичного використання у шкіряному виробництві. Розкрито особливості будови та властивості цих сполук як білків та як каталізаторів. На підставі аналізу літературних джерел показано переваги ферментативних процесів порівняно з хімічними, що полягають у підвищенні продуктивності, якості натуральної шкіри та культури виробництва, більш раціональному використанні природних ресурсів.
Ключові слова: традиційні уявлення та підходи, ферменти, технологічні процеси, натуральна шкіра

Розширена анотація англійською  мовою

In a market economy, the leather industry faces new challenges, including the need to improve and optimize technological processes to achieve the required quality of final products and comply with environmental legislation. The practical experience and long-term achievements of the authors in the field of natural leather production indicate the importance of choosing the right method and materials for processing raw and semi-finished hides. One proven solution is the use of enzymes. Based on the results of the analysis of literary sources, information on traditional ideas about enzymes and approaches to their use in the production of natural leather is systematized.
According to established ideas, enzymes are not just organic substances, proteins, but also high-speed catalysts for multiple chemical and biochemical reactions. Preparations based on enzymes have been commercially studied in detergents, food, light, pharmaceutical, diagnostic, chemical and other industries, in the agro-industrial complex. This prevalence is explained by the fact that the use of these funds contributes to improving the quality of products, culture and the level of greening of production, more rational use of raw materials and material resources. In the leather industry, enzymatic processes have gone through a long evolutionary path – from the use of primitive improvised means to the use of preparations that are more up to date with the requirements of the time. According to the modern classification, enzymes are divided into six main classes according to the nature of the catalyzed reaction. In the manufacture of genuine leather, taking into account the nature of the substrate (proteins, carbohydrates, lipids), preparations based on enzymes are used that belong to the class of hydrolases (proteases, amylases, lipases) and differ from each other in the active center and mode of action. The preparations used can either accelerate processes that usually proceed slowly (soaking), or provide a specific transformation of raw material (bating), or replace known chemical reagents (unhairing). The results obtained will be taken into account in the future when studying innovative approaches to the enzymization of leather production.
Keywords: traditional representations and approaches, enzymes, technological processes, genuine leather.

Література

  1. Основи створення сучасних технологій виробництва шкіри та хутра : монографія / А. А. Горбачов [та ін.]. – Київ : КНУТД, 2007. – 190 с.
  2. ЖуравськийВ. А., КасьянЕ. Є., Данилкович А. Г. Технологія шкіри та хутра : підручник / В. А. Журавський,  Е. Є. Касьян,  А. Г. Данилкович. – Київ : ВІПОЛ, 1996. – 744 с.
  3. Грищенко І. М. Поліфункціональні шкіряні матеріали : монографія / І. М. Грищенко, А. Г. Данилкович, О. Р. Мокроусова ; за ред. А. Г. Данилковича. – Київ : Фенікс, 2013. – 267 с.
  4. Гаркавенко С. С. Використання ензимів у шкіряно-взуттєвому виробництві : монографія / С. С. Гаркавенко, Д. В. Стаценко, Б. М. Злотенко. – Київ : КНУТД, 2016. – 188 с.
  5. Aline Dettmer. Special Review Paper: Enzymes in the Leather Industry / Aline Dettmer, Patrícia Schacker dos Anjos and Mariliz Gutterres // JALCA. – 2013. – 108. – P. 146–158.
  6. R. de Souza. Application of enzymes in leather processing: a comparison between chemical and coenzymatic processes / F. R. de Souza, M. Gutterres // Braz. J. Chem. Eng. -2012. – 29 (3). – P. 473–481.
  7. Khambhaty Y. Applications of enzymes in leather processing / Khambhaty // Environ. Chem. Lett.- 2020. – 18. – P. 747–769.
  8. Колесник Т. О. Дослідження процесу відмочування шкіряної сировини в присутності ферментних препаратів / Т. О. Колесник, О. А. Андреєва // Вісник ХНУ. Технічні науки. – – 2 (283). – С. 251–254.
  9. Атаманова А. А. Сучасні дослідження властивостей та використання ферментів / А. А. Атаманова, Т. О. Колесник, О. А. Андреєва // Вісник ХНУ. Технічні науки. – – 5 (267). – С. 257–263.
  10. Данилкович А. Г. Ферментна обробка шкіряного напівфабрикату в процесі м’якшення / А. Г. Данилкович, О. О. Романюк // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – – 3/6 (69). – С. 23–27.
  11. Данилкович А. Г. Unhairing animal hides using probiotic Bacteria bacillus subtilis / А. Г. Данилкович, П. І. Гвоздяк, О. О. Романюк, О. В. Ковтуненко // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 20 – 5/6 (65). – С. 43–46.
  12. Choundhary R. B. Enzyme technology applications in leather processing / R. B. Choundhary, A.Jana, M. K. Jha // Indian Journal of Chemical Technology. – 2004. – Vol. 11. – P. 659–671.
  13. Андреєва О. А. Фізика та хімія протеїнів : підручник / О. А. Андреєва. – Київ : КНУТД, 2003. – 223 с.
  14. Ogurtsov A. N. Biochemistry [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://sites.google.com/site/anogurtsov/lectures/biochem/.
  15. Ферменти : метод. посіб. / К. В. Александрова [та ін.]. – Запоріжжя : ЗДМУ, 2015. – 115 с.
  16. Nomenclature Committee of the International Union of Biochemistry and Molecular Biology. Enzyme Nomenclature 1992 // Recommen­dation of the Nomenclature Committee of the International Union of Biochemistry and Molecular Biology on Nomenclature and classifi­cation of enzymes. – San Diego : Academic Press, – 372 p.

References

  1. Osnovy stvorennia suchasnykh tekhnolohii vyrobnytstva shkiry ta khutra : monohrafiia / A. A. Horbachov [ta in.]. – Kyiv : KNUTD, 2007. – 190 s.
  2. Zhuravskyi V. A., Kasian E. Ye., Danylkovych A. H. Tekhnolohiia shkiry ta khutra : pidruchnyk / V. A. Zhuravskyi, Ye. Kasian, A. H. Danylkovych. – Kyiv : VIPOL, 1996. – 744 s.
  3. Hryshchenko I. M. Polifunktsionalni shkiriani materialy : monohrafiia / I. M. Hryshchenko, A. H. Danylkovych, O. R. Mokrousova ; za red. A. H. Danylkovycha. – Kyiv : Feniks, 2013. – 267 s.
  4. Harkavenko S. S. Vykorystannia enzymiv u shkiriano-vzuttievomu vyrobnytstvi : monohrafiia / S. S. Harkavenko, D. V. Statsenko, B. M. Zlotenko. – Kyiv : KNUTD, 2016. – 188 s.
  5. Aline Dettmer. Special Review Paper: Enzymes in the Leather Industry / Aline Dettmer, Patrícia Schacker dos Anjos and Mariliz Gutterres // JALCA. – 2013. – 108. – P. 146–158.
  6. R. de Souza. Application of enzymes in leather processing: a comparison between chemical and coenzymatic processes / F. R. de Souza, M. Gutterres // Braz. J. Chem. Eng. -2012. – 29 (3). – P. 473–481.
  7. Khambhaty Y. Applications of enzymes in leather processing / Khambhaty // Environ. Chem. Lett.- 2020. – 18. – P. 747–769.
  8. Kolesnyk T. O. Doslidzhennia protsesu vidmochuvannia shkirianoi syrovyny v prysutnosti fermentnykh preparativ / T. O. Kolesnyk, O. A. Andreieva // Visnyk KhNU. Tekhnichni nauky. – 2020. – 2 (283). – S. 251–254.
  9. Atamanova A. A. Suchasni doslidzhennia vlastyvostei ta vykorystannia fermentiv / A. A. Atamanova, T. O. Kolesnyk, O. A. Andreieva // Visnyk KhNU. Tekhnichni nauky. – 2020. – 5 (267). – S. 257–263.
  10. Danylkovych A. H. Fermentna obrobka shkirianoho napivfabrykatu v protsesi miakshennia / A. H. Danylkovych, O. Romaniuk // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2014. – 3/6 (69 ). – S. 23–27.
  11. Danylkovych A. H. Unhairing animal hides using probiotic Bacteria bacillus subtilis / A. H. Danylkovych, P. I. Hvozdiak, O. O. Romaniuk, O. V. Kovtunenko // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2013. – 5/6 (65). – S. 43–46.
  12. Choundhary R. B. Enzyme technology applications in leather processing / R. B. Choundhary, A. K. Jana, M. K. Jha // Indian Journal of Chemical Technology. – – Vol. 11. – P. 659–671.
  13. Andreieva O. A. Fizyka ta khimiia proteiniv : pidruchnyk / O. A. Andreieva. – Kyiv : KNUTD, 2003. – 223 s.
  14. Ogurtsov A. N. Biochemistry [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://sites.google.com/site/anogurtsov/lectures/biochem/.
  15. Fermenty : metod. posib. / K. V. Aleksandrova [ta in.]. – Zaporizhzhia : ZDMU, 2015. – 115 s.
  16. Nomenclature Committee of the International Union of Biochemistry and Molecular Biology. Enzyme Nomenclature 1992 // Recommen­dation of the Nomenclature Committee of the International Union of Biochemistry and Molecular Biology on Nomenclature and classifi­cation of enzymes. – San Diego : Academic Press, – 372 p.

Post Author: Горященко Сергій

Translate