Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

СТІЙКІСТЬ АГРОХОЛДИНГІВ АГРОХОЛДИНГІВ В ЄВРОПІ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ

SUSTAINABILITY OF AGROHOLDINGS IN EUROPE IN THE CONDITIONS OF DECENTRALIZATION OF THE ECONOMY

Cторінки: 176-185. Номер: №2, Том 2, 2022 (304)

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2022-304-2(2)-29

Вероніка ХУДОЛЕЙ
ЗВО «Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая»
https://orcid.org/0000-0002-6658-7065

Veronika KHUDOLEI
HEI “Academician Yuriy Bugay international scientific and technical iniversity”

 Анотація мовою оригіналу

      У статті досліджено стійкість агрохолдингів в Європі в умовах децентралізації економіки.. Встановлено, що сферою сталого сільського господарства є економічна стійкість агрохолдингів. Агрохолдинги повинні отримувати такий дохід, щоб вони могли покрити всі свої витрати.

Спільна сільськогосподарська політика наразі вирішує багато довгострокових питань, але вона також має мати справу з новими проблемами. Можна просто сказати, що з довгострокової перспективи CAP (Спільна сільськогосподарська політика) в ЄС спрямована на підтримку доходів ферм для досягнення збалансованого продуктивного сільського господарства. Відносно новий фокус зеленої Європи спрямований на взаємну взаємність багатьох різноманітних аспектів з наголосом на навколишньому середовищі. Проте економічну стійкість сільськогосподарських підприємств не можна нехтувати в картині нових цілей політики. Дослідження зосереджено на питанні подвійної структури господарств, яка характеризується різним характером двох груп сільськогосподарських підприємств і зустрічається особливо в країнах, що пройшли трансформацію сільського господарства. Подвійна структура ферм у сільському господарстві є відносно незвичайною серед держав ЄС, для якої загальноприйнятої методології ЄС недостатньо.

З представлених даних помітні значні відмінності як між типом господарства, так і між господарствами з різними економічними розмірами в межах окремих спеціалізацій. Найбільше навантаження мають господарства змішаного виробництва та виробництва молока. Зазвичай у великих і дуже великих господарствах наймають оплачуваних працівників, тоді як у малих і середніх господарствах більша частка власної праці. Більші холдинги мають більше доступного зовнішнього капіталу, на який припадає майже 40% загальних активів тваринницьких холдингів. Зі збільшенням розміру господарства частка землі у власності та частка постійних пасовищ зменшується.

Найбільшу частку стійких господарств було виявлено у господарствах, які зосереджені на виробництві молока. З точки зору розміру найбільше загрожують дрібні господарства, що підтверджено для всіх виробничих напрямків. Навпаки, більш великі та дуже великі холдинги були включені до групи життєздатних холдингів. Цей висновок підтверджує необхідність підтримки життєздатності та стійкості невеликих екстенсивних ферм. Це господарства, орієнтовані на пасовищне утримання худоби. Ці ферми розташовані у віддалених районах, які потребують сталого утримання. Сільське господарство важливе для збереження зайнятості та соціальної взаємодії, щоб сільська місцевість не залишалася покинутою. Актуальним видом такої підтримки є перерозподіл. Ця методологія була застосована як один із факторів оцінки впливу для його визначення.

Ключові слова: стійкість, агрохолдинги, децентралізація економіки.

 Розширена анотація англійською мовою

     The article examines the stability of agricultural holdings in Europe in the conditions of decentralization of the economy. It is established that the economic stability of agricultural holdings is a sphere of sustainable agriculture. Agricultural holdings must receive such income that they can cover all their expenses.

The Common Agricultural Policy currently addresses many long-term issues, but it also has to deal with new challenges. It can simply be said that from a long-term perspective, the CAP (Common Agricultural Policy) in the EU aims to support farm incomes to achieve a balanced, productive agriculture. The relatively new focus of Green Europe is aimed at the mutual reciprocity of many different aspects with an emphasis on the environment. However, the economic stability of agricultural enterprises cannot be neglected in the picture of new policy goals. The study focuses on the issue of the double structure of farms, which is characterized by the different nature of two groups of agricultural enterprises and is found especially in countries that have undergone agricultural transformation. The dual structure of farms in agriculture is relatively unusual among EU states, for which a generally accepted EU methodology is insufficient.

From the presented data, significant differences are noticeable both between the type of farm and between farms with different economic sizes within individual specializations. Farms of mixed production and milk production have the greatest load. Usually, large and very large farms employ paid workers, while small and medium-sized farms use their own labor. Larger holdings have more available external capital, which accounts for almost 40% of the total assets of livestock holdings. As the farm size increases, the share of land owned and the share of permanent pastures decreases.

The largest share of sustainable farms was found in farms that focus on milk production. In terms of size, small farms are most at risk, which is confirmed for all production areas. On the contrary, larger and very large holdings were included in the group of viable holdings. This finding confirms the need to support the viability and sustainability of small extensive farms. These are farms focused on grazing livestock. These farms are located in remote areas that require sustainable maintenance. Agriculture is important to maintain employment and social interaction so that the countryside does not remain abandoned. An actual type of such support is redistribution. This methodology was applied as one of the impact assessment factors to determine it.

Keywords: sustainability, agricultural holdings, decentralization of the economy.

Література

  1. Fiaz, S., Noor, M. A., and Aldosri, F. O., 2018. Achieving food security in the Kingdom of Saudi Arabia through innovation: Potential role of agricultural extension. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 17(4), 365-375.FLINT Project (2018). Research; goals and publications. https://www.flint-fp7.eu/index.html
  2. Gómez E. Galdeano, J.C. Pérez-Mesa, A. Godoy-Durán The social dimension as a driver of sustainable development: the case of family farms in southeast Spain Sustain. , 11 (2) (2016), pp. 349-362
  3. A. Gómez-Limón, G. Sanchez-Fernandez Empirical evaluation of agricultural sustainability using composite indicators Ecol. Econ., 69 (5) (2010), pp. 1062-1075
  4. Ghozlane, F., Belkheir, B., & Yakhlef, H. (2010). Impact of the National Agricultural Control and Development Fund (FNRDA) on the sustainability of dairy cattle production in Tizi-Ouzou region (Algeria). New Medit, 9(3), 22-27.
  5. A. Koondhar, L. Qiu, H. Magsi, A.A. Chandio, G. He Comparing economic efficiency of wheat productivity in different cropping systems of Sindh province, Pakistan Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 17 (4) (2018), pp. 398-407
  6. Abu Sayed, Aniruddha Sarker, Jang-Eok Kim, Mashiur Rahman, Md. Golam Ambia Mahmud Environmental sustainability and water productivity on conservation tillage of irrigated maize in red brown terrace soil of Bangladesh  Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 19 (4) (2020), pp. 276-284, 10.1016/j.jssas.2019.03.002
  7. Silva, A.A. Marta-Costa, J. Berbel The Objectives and Priorities for the Azorean Dairy Farmers’ Decisions. In The Agricultural Economics of the 21st Century Springer International Publishing (2015), pp. 137-156
  8. Vitunskiene, V. Dabkiene Framework for assessing the farm relative sustainability: a Lithuanian case study Agricultural Economics, 62 (3) (2016), pp. 134-148
  9. World Bank, 2018. Rural population (% of total population) https://data.worldbank.org/indicator/SP.RUR.TOTL.ZS?
  10. O. Olorunfemi, O.D. Olorunfemi, O.I. Oladele Determinants of the involvement of extension agents in disseminating climate smart agricultural initiatives: Implication for scaling up Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 19 (4) (2020), pp. 285-292, 10.1016/j.jssas.2019.03.003
  11. J.P. Dos-Santos, H. Diz Towards Sustainability in European Agricultural Firms Advances in Intelligent Systems and Computing, 783 (2019), pp. 161-168
  12. Abu Sayed, Aniruddha Sarker, Jang-Eok Kim, Mashiur Rahman, Md. Golam Ambia Mahmud Environmental sustainability and water productivity on conservation tillage of irrigated maize in red brown terrace soil of Bangladesh Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 19 (4) (2020), pp. 276-284, 1016/j.jssas.2019.03.002
  13. European Parliament, 2015a. First Pillar of the CAP. (http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/pt/displayFtu.html?ftuId=FTU_3.2.5.html)
  14. European Parliament, 2015b. Measures of the Second Pillar of the CAP. (http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/pt/displayFtu.html?ftuId=FTU_3.2.5.html)
  15. J.P. Dos-Santos, P.S. Henriques Melhoramento da Eficiência e Gestão das Explorações de Bovinos de Carne em Portugal Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, 12 (3) (2019), pp. 921-934
  16. Development of agri-environmental footprint indicator using the FADN data: Tracking development of sustainable agricultural development in Eastern Europe 2021, Sustainable Production and Consumption
  17. FADN CZ (2022). https://agriculture.ec.europa.eu/data-and-analysis/farm-structures-and-economics/fadn_en
  18. FADN Retrieved: 01/09/2018 from Database. (2019) FLINT Project (2015). Sustainability project.from: https://www.flint-fp7.eu/Project.html
  19. FADN Retrieved: 01/09/2018 from (2019)
  20. Wrzaszcz, J.S. Zegar Economic sustainability of Farms in Poland European Journal of Sustainable Development, 3 (3) (2014), pp. 165-176

References

  1. Fiaz, S., Noor, M. A., and Aldosri, F. O., 2018. Achieving food security in the Kingdom of Saudi Arabia through innovation: Potential role of agricultural extension. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 17(4), 365-375.FLINT Project (2018). Research; goals and publications. https://www.flint-fp7.eu/index.html
  2. Gómez E. Galdeano, J.C. Pérez-Mesa, A. Godoy-Durán The social dimension as a driver of sustainable development: the case of family farms in southeast Spain Sustain. , 11 (2) (2016), pp. 349-362
  3. A. Gómez-Limón, G. Sanchez-Fernandez Empirical evaluation of agricultural sustainability using composite indicators Ecol. Econ., 69 (5) (2010), pp. 1062-1075
  4. Ghozlane, F., Belkheir, B., & Yakhlef, H. (2010). Impact of the National Agricultural Control and Development Fund (FNRDA) on the sustainability of dairy cattle production in Tizi-Ouzou region (Algeria). New Medit, 9(3), 22-27.
  5. A. Koondhar, L. Qiu, H. Magsi, A.A. Chandio, G. He Comparing economic efficiency of wheat productivity in different cropping systems of Sindh province, Pakistan Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 17 (4) (2018), pp. 398-407
  6. Abu Sayed, Aniruddha Sarker, Jang-Eok Kim, Mashiur Rahman, Md. Golam Ambia Mahmud Environmental sustainability and water productivity on conservation tillage of irrigated maize in red brown terrace soil of Bangladesh Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 19 (4) (2020), pp. 276-284, 10.1016/j.jssas.2019.03.002
  7. Silva, A.A. Marta-Costa, J. Berbel The Objectives and Priorities for the Azorean Dairy Farmers’ Decisions. In The Agricultural Economics of the 21st Century Springer International Publishing (2015), pp. 137-156
  8. Vitunskiene, V. Dabkiene Framework for assessing the farm relative sustainability: a Lithuanian case study Agricultural Economics, 62 (3) (2016), pp. 134-148
  9. World Bank, 2018. Rural population (% of total population) https://data.worldbank.org/indicator/SP.RUR.TOTL.ZS?
  10. O. Olorunfemi, O.D. Olorunfemi, O.I. Oladele Determinants of the involvement of extension agents in disseminating climate smart agricultural initiatives: Implication for scaling up Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 19 (4) (2020), pp. 285-292, 10.1016/j.jssas.2019.03.003
  11. J.P. Dos-Santos, H. Diz Towards Sustainability in European Agricultural Firms Advances in Intelligent Systems and Computing, 783 (2019), pp. 161-168
  12. Abu Sayed, Aniruddha Sarker, Jang-Eok Kim, Mashiur Rahman, Md. Golam Ambia Mahmud Environmental sustainability and water productivity on conservation tillage of irrigated maize in red brown terrace soil of Bangladesh Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 19 (4) (2020), pp. 276-284, 10.1016/j.jssas.2019.03.002
  13. European Parliament, 2015a. First Pillar of the CAP. (http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/pt/displayFtu.html?ftuId=FTU_3.2.5.html)
  14. European Parliament, 2015b. Measures of the Second Pillar of the CAP. (http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/pt/displayFtu.html?ftuId=FTU_3.2.5.html)
  15. J.P. Dos-Santos, P.S. Henriques Melhoramento da Eficiência e Gestão das Explorações de Bovinos de Carne em Portugal Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, 12 (3) (2019), pp. 921-934
  16. Development of agri-environmental footprint indicator using the FADN data: Tracking development of sustainable agricultural development in Eastern Europe 2021, Sustainable Production and Consumption
  17. FADN CZ (2022). https://agriculture.ec.europa.eu/data-and-analysis/farm-structures-and-economics/fadn_en
  18. FADN Retrieved: 01/09/2018 from Database. (2019) FLINT Project (2015). Sustainability project.from: https://www.flint-fp7.eu/Project.html
  19. FADN Retrieved: 01/09/2018 from Database. (2019)
  20. Wrzaszcz, J.S. Zegar Economic sustainability of Farms in Poland European Journal of Sustainable Development, 3 (3) (2014), pp. 165-176

Post Author: Кравчик Юрій

Translate