Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

АНАЛІЗ СТАНУ ВНУТРІШНЬОГО РИНКУ ТА ЕКСПОРТУ ПРОДУКЦІЇ МОЛОЧНОЇ ТА МЯСНОЇ ГАЛУЗЕЙ УКРАЇНИ

ANALYSIS OF THE STATE OF THE DOMESTIC MARKET AND EXPORTS OF DAIRY AND MEAT INDUSTRIES OF UKRAINE

Сторінки: 169-173. Номер: №6, 2020 (288)

Автори:
ШАПОВАЛ Б. Ш.
Національний науковий центр “Інституту аграрної економіки”

Shapoval B.
National Research Center of the Institute of Agrarian Economics

DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2020-288-6-28
Надійшла / Paper received : 14.10.2020
Надрукована / Paper Printed : 04.01.2021

Анотація мовою оригіналу

У статті проаналізовано молочну та м’ясну галузі України, їх стан та потенційні вектори розвитку. Досліджено поточний стан молочної галузі, рівень виробництва молочної продукції за видами, види їх реалізації та об’єми продажів у роздрібній та оптовій торгівлі. Проаналізовано зміни у виробництві продукції у проміжку останніх років, рівень продажів за останні три роки у відсотковому прорахунку та експорт молочної продукції до інших країн. Також було досліджено м’ясну галузь України, її поточний стан та перспективи розвитку. Виділено виробництво продукції за роками та видами, розміри оптових продажів такої продукції на українському ринку. Досліджено показники роздрібної торгівлі м’ясом та м’ясними продуктами у розрізі останніх трьох років, та виділено тенденції збільшення та зменшення виробництва, реалізації на внутрішньому ринку та експорту м’ясомолочної продукції. Для порівняння було взято показники експорту м’ясомолочної продукції в Україні, Ірландії, Новій Зеландії та Польщі.
Ключові слова: молочна газуль, мясна галузь, стан ринку, експорт, виробництво, роздрібна торгівля.

Розширена анотація англійською мовою

The article analyzes the dairy and meat industries of Ukraine, their condition and potential vectors of development. The place of the meat and dairy industry in the country’s economy and its influence on the general development of the economy were determined. General trends in dairy and meat production, their development and prospects. The current state of the dairy industry, the level of dairy production by type, sees of the sales and sales in retail and wholesale trade. The change in production in combination with the last years, the level of sales for the last three years in percentage terms and export of dairy products to other countries are analyzed. The meat industry of Ukraine, its current state and prospects of development were also studied. The production of products for years and types, the size of wholesale sales of such products on the Ukrainian market are highlighted. The indicators of retail trade in food and mixed products in the context of recent years have been studied, as well as trends in increasing and decreasing production, sales on the domestic market and exports of meat and dairy products have been identified. The countries to which Ukraine exports the most meat, meat products, sausages and dairy products, including condensed and powdered milk, cheese and whey, have been identified. For comparison, the indicators of meat and dairy exports to Ukraine, Ireland, New Zealand and Poland were taken. These countries were selected in connection with similar conditions of development of the meat and dairy market. In terms of exports and production of the meat and dairy industry, the above countries are not leaders in the world market, but are certainly role models. Recommendations for further actions for meat and dairy producers for successful entry into foreign markets are provided.
Key words: dairy gazul, meat industry, market condition, export, production, retail trade.

References

  1. Matishchak, Yu. I. Suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku molochnoi haluzi Ukrainy / Yuliia Ivanivna Matishchak // Visnyk sotsialno-ekonomichnykh doslidzhen: zb. nauk. prats; za red. M. I. Zvieriakova (hol. red.) ta in. (ISSN 2313-4569). – Odesa: Odeskyi natsionalnyi ekonomichnyi universytet. – 2015. – Vyp. 3. – № 58
  2. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: http://www.ukrstat.gov.ua/
  3. Miniailo O. Molokoproduktovyi pidkompleks Ukrainy: tendentsii rozvytku / O. Miniailo, V. Miniailo, Ya. Linetska // Tovary i rynky. – 2018. – № 4. – S. 20–35. – Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tovary_2018_4_5.
  4. Lytovchenko M. V. Molochna promyslovist Ukrainy: stan ta perspektyvy rozvytku . Ahrosvit. 2015. № 8. S. 30–34.
  5. Trademap [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://www.trademap.org/Index.aspx
  6. Dzhedzhula V. V. Rynok molochnoi haluzi: stan ta tendentsii rozvytku [Elektronnyi resurs] / V. V. Dzhedzhula, I. Yu. Yepifanova, D. O. Hladka // Ekonomika ta suspilstvo. – 2018. – № 18. – S. 382-388. – Rezhym dostupu: http://economyandsociety.in.ua/journal/18_ukr/53.pdf
  7. Armentano, L., W. Dobson, E. Jesse, and N. Olson (New Zealand-Australia Regional Study Team). “The Dairy Sectors of New Zealand and Australia: A Regional Study,” Babcock Institute Discussion Paper No. 2004-3, 59 pages
  8. More SJ. Global trends in milk quality: implications for the Irish dairy industry. Ir Vet J. (2009) 62:5–14.

Post Author: npetliaks

Translate