Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПАРАДИГМИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ РЕГІОНУ З ТЕХНОГЕННИМИ ТЕРИТОРІЯМИ У ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ

SOCIO-ECONOMIC PARADIGMS OF HEALTHY NUTRITION OF WORKERS OF THE REGION WITH TECHNOGENIC TERRITORIES DURING THE PANDEMIC PERIOD

Сторінки: 164-168. Номер: №6, 2020 (288)

Автори:
ХОРОЛЬСЬКИЙ В. П., КВІТКА Т. В., КОРЕНЕЦЬ Ю. М.
Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, м. Кривий Ріг

KHOROLSKY V., KVITKA T., KORENETS Y.
Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky, Kryvyi Rih

DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2020-288-6-27
Надійшла / Paper received : 01.10.2020
Надрукована / Paper Printed : 04.01.2021

Анотація мовою оригіналу

Розроблено систему моделювання і оптимізації рецептури смарт-продукту харчування для людей, які працюють і мешкають на території з техногенним тиском та побудовано фрейм цифрової платформи. Завдяки фреймам та алгоритмам занесеним в програмне середовище цифрова платформа «Їжа» оцінює нутрієнтний склад продукту, властивості об’єкту досліджень, аналізує інформацію і створює бази даних, прецедентів, знань і оперативних даних. Обгрунтовано принципи імітаційного моделювання смарт-продуктів харчування за допомогою цифрової платформи «Їжа» збалансованих за нутрієнтним складом, які можна рекомендувати для певних категорій людей: з важкими умовами праці (служби) та таких, що мешкають на територіях з техногенним забрудненням. Система дозволяє в реальному часі виконувати оцінку екологічних характеристик сировини (екологічність, безпечність, функціонально-технологічні властивості, хімічний склад, харчову та енергетичну цінність) та смарт-продукту харчування. Розроблені смарт-продукти з нутрієнтнозбалансованими м’ясопродуктами мають оздоровчі і профілактичні властивості та рекомендуються до споживання гірникам, воїнам ЗСУ та людям, що мешкають на забруднених територіях. Соціально-економічний ефект від розроблених продуктів харчування досягається за рахунок багатофакторного профілактичного впливу на організм людини, який виникає під впливом збалансованої сукупності корисних нутрієнтів та біологічно активних речовин.
Ключові слова: смарт-продукти, цифрова платформа, фрейми, моделювання рецептур.

Розширена анотація англійською мовою

The current stage of development of the quality of life of the Ukrainian people is associated with the period of the coronavirus pandemic and the need to solve the problem of healthy nutrition, rational use of energy and material resources. The development of a smart food system for soldiers of the Armed Forces, miners, metallurgists and people living in areas with high levels of pollution in the conditions of probable diseases on Covid-19 requires innovative solutions to develop a wide range of competitive products with high consumer properties.
Developed a system for modeling and optimizing the recipe of smart food for people who work and live in areas with man-made pressure and built a digital platform frame. Digital platform “Food” evaluates the nutritional composition of the product, the properties of the object of study, analyzes information and creates databases, precedents, knowledge and operational data through frames and algorithms introduced into the software environment. The principles of simulation modeling of smart food products with the help of digital platform “Food” balanced in nutritional composition are substantiated. Such products can be recommended for certain categories of people: with difficult working conditions (services) and those living in areas with man-made pollution. The system allows real-time assessment of the environmental characteristics of raw materials (environmental friendliness, safety, functional and technological properties, chemical composition, nutritional and energy value) and smart food. Developed smart products with nutrient-balanced meat products have health and preventive properties and are recommended for consumption by miners, soldiers of the Armed Forces of Ukraine and people living in areas with man-made pollution. Socio-economic effect of the developed food is achieved due to the multifactorial preventive effect on the human body. The preventive effect for the human body occurs under the influence of a balanced set of useful nutrients and biologically active substances.
Keywords: smart products, digital platform, frames, recipe modelin.

References

  1. Innovative functional food products for the workers of the mining industry/ V. Khorolskyi, A. Bavyko, S. Yermak, K. Riabikina. K. Khorolskyi// Journal of Hygienic Engineering and Design –№ 2-2018.
  2. Khorolskyi V.P. Teoriia ta rozrobka innovatsiino-intelektualnoho rozvytku rehionu z tekhnohennymy terytoriiamy / V.P.Khorolskyi, K.D.Khorolskyi, K.H. Riabykyna; [za zah. red. V.P.Khorolskoho, O.B.Chernehy] – Kryvyi Rih, 2019.-484s.
  3. Khorolskyi V. P. Innovatsiino-investytsiina stratehii rozvytku pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti rehionu z tekhnohenno zabrudnenymy terytoriiamy/ V.P Khorolskyi, D.D. Haidai, K.D.Khorolskyi // Herald of Khmelnytskyi National University.-2016.-№5. tom1.-S. 194-200.
  4. Naukovi ta praktychni osnovy vyrobnytstva dyssertnoi produktsii na osnovi molochnoi ta plodovo-yahidnoi syrovyny: monohrafiia. / R. V.Plotnikova, N. H. Hrynchenko, P. P. Pyvovarov, O. O. Hrynchenko. – Kharkiv: KhDUKhT, 2015. – 111 s.
  5. Povnotsinne kharchuvannia: innovatsiini aspekty tekhnolohii, enerhoefektyvnoho vyrobnytstva, zberihannia ta marketynhu: monohrafiia / za red. V.V. Yevlash, V.O. Potapova, N.L. Savytskoi. – Kharkiv : KhDUKhT, 2015. – 580 s.
  6. Khorolskyi V. P. Modeliuvannia vtraty pratsezdatnosti robitnykiv na tekhnohennonebezpechnykh pidpryiemstvakh. / V.P. Khorolskyi, V.M.Serebrenykov, T.V. Kvitka // Herald of Khmelnytskyi National University. – 2019. – №6. – S.125-132.
  7. Kvitka T. V. Modeliuvannia prybutku v umovakh tekhnohennoi zabrudnenosti. / T. V. Kvitka. // Zbirnyk naukovykh prats Cherkaskoho derzhavnoho tekhnolohichnoho universytetu. Seriia: Ekonomichni nauky. – 2020. – №57. – S. 35–44.
  8. Tutelman V. A. Nauchnыe osnovы zdorovoho pytanyia / V. A. Tutelman. – Moskva: Yzd. dom « Panorama», 2010. – 816 s.
  9. Borysenko A.A. Proektyrovanye sbalansyrovannыkh polykomponentnыkh pyshchevыkh produktov na osnove ykh nutryentnoho sostava /A.A. Borysenko, H.Y. Kasianov, A.A. Borysenko (ml.), A.A. Zaporozhskyi // Yzvestyia vuzov. Pyshchevaia tekhnolohyia. – 2005. – №2-3. – S.106-107.
  10. Lypatov N.N. Pryntsypы y metodы proektyrovanyia retseptur pyshchevыkh produktov balansyruiushchykh ratsyonы pytanyia / N. N. Lypatov // Yzvestyia vuzov. Pyshchevaia tekhnolohyia. – 1990. – № 6. – S. 5-11.
  11. Honotskyi, V.A. Obohashchenye rublenыkh polufabrykatov yz miasa tsыpliat-broilerov byolohychesky aktyvnыmy veshchestvamy / V.A. Honotskyi y dr. // Ptytsa y ptytseproduktы. – 2012. – №2. – S. 20-23.
  12. Tsyfrovi systemy intelektualnoho upravlinnia pidpryiemstvamy promyslovoho kompleksu rehionu. / V. P. Khorolskyi, O.V. Khorolska, I.P.Diianov // za zahalnoiu redaktsiieiu profesoriv V. P. Khorolskoho, O.B.Chernehy – Kryvyi Rih: vydavets FO-P Cherniavskyi D.O., – 2020, 564s.

Post Author: npetliaks

Translate