Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ЛУБ’ЯНОЇ СИРОВИНИ ЗА ДОПОМОГОЮ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

QUALITY CONTROL OF BAST RAW MATERIALS USING INFORMATION TECHNOLOGIES

Сторінки: 253-256. Номер: №5, 2020 (289)
Автори:
Г.А. БОЙКО, А.С. ТІХОСОВ
Херсонський національний технічний університет
G. BOYKO, A. TIKHOSOV
Kherson National Technical University
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5732-2020-289-5-253-256
Рецензія/Peer review : 24.10.2020 р.
Надрукована/Printed : 27.11.2020 р.

Анотація мовою оригіналу

В статті проведене обґрунтування та експериментальне підтвердження застосування розробленого комплексного інформаційного метода контролю та підтримки нормованих показників вологості та температури на базі датчиків GY-21 HTU21 та мікрокомп’ютера Raspberry Pl B+. Дана методика була розроблена з метою контролю та збереження якісних показників температури і вологості в процесі розстилу, зберігання та підготовки до технологічної переробки  луб’яної соломи та трести. Розроблена інформаційна методика полегшує обробку числових даних, одержаних під час технологічних процесів, економить час та кошти на проведення досліджень та забезпечує нормативні якісні показники луб’яної сировини до подальшої її переробки.
Ключові слова: технічні коноплі, льон олійний, вологість, температура, ІТ-технології, датчики вологості.

Розширена анотація англійською мовою

The main purpose of this work is to develop a modern method for determining and controlling the quality of temperature and humidity in the preparatory stages for the processing of bast raw materials. Recent studies of domestic and world markets and surveys of light industry show that at present and in the near future the leading position remains in natural commodities. This is due to the fact that modern society prefers environmentally friendly products from natural raw materials, rather than synthetic and artificial. In the world production of environmentally friendly products, bast raw material occupies a leading position as a source of natural raw materials, as it is reproduced by its hygienic, medical, biological and protective power structures, the preservation of which is invited to participate in all stages of processing. To achieve this goal, the articles prepare and experimentally confirm the application of the developed comprehensive information control method and support the normalized quality and temperature indicators based on GY-21 HTU21 sensors and Raspberry Pl B + microcomputer. This technique controls and maintains quality indicators of temperature and humidity in the process of drying, storage and preparation for technological processing of bast straw and trusts. This program helps the user to see all the collected data in the form of graphs on the page of his company. When opening the page for the first time, the user can see a map of the area where the straw is spread in the field, and the latest humidity and temperature on all sensors. The user can also choose the type of storage or drying, depending on what messages will be generated about the achievement of the desired humidity, or deviation from the temperature and humidity by more than 10%. When the optimum drying temperature of bast stalks and humidity of 19% is reached, the user is notified that the drying process has stopped, and what optimal parameters for collecting distribution have been achieved, and with what indicators raw materials can be stored or prepared for further processing. This technique can be used in the storage and preparation of raw materials for processing in order to preserve all the quality properties of the future bast fiber and its products. This program is created in English and Ukrainian versions, based on both domestic and foreign consumers (representatives of the industrial complex for processing bast straw or trusts). The developed information methodology facilitates the processing of numerical data supported during technological processes, saving time and money during research and the availability of regulatory quality indicators of bast raw materials for subsequent translations.
Keywords: technical hemp, oil flax, humidity, temperature, IT technologies, humidity sensors.

References

  1. Boiko H.A. Tekhnichni konopli: perspektyvy rozvytku rynku v Ukraini / H.A. Boiko, H.A. Tikhosova, A.V. Kutasov // Tovari y rinky : mezhdunarodnii nauchno-tekhnycheskyi zhurnal. – 2019. – № 2 (30). – S. 41–51.
  2. Boiko H.A. Unikalni spozhyvni vlastyvosti tekhnichnykh konopel / H.A. Boiko, O.M. Mandra A.O. Tikhosova // The 6th International scientific and practical conference “Dynamics of the development of world science” (February 19-21, 2020) Perfect Publishing, Vancouver, Canada. 2020. – R. 382–386.
  3. Boiko H.A. Vitchyznianyi ta yevropeiskyi dosvid z pererobky bez narkotychnykh konopel / H.A. Boiko, L.A. Chursina, T.O. Kuzmina // Vestnyk Khersonskoho natsyonalnoho tekhnycheskoho unyversyteta. – 2017. – № 2(61). – S. 76–78.
  4. Tomilova M.V. Issledovanie vliyaniya vlazhnosti na stabilnost struktury pletenyh poloten pri sdvige / M.V. Tomilova, N.A. Smirnova // Dizajn, tehnologii i innovacii v tekstilnoj i legkoj promyshlennosti (INNOVACII-2016) : sbornik materialov Mezhdunarodnoj nauchnotehnicheskoj konferencii. Chast 2. – M. : FGBOU VO «MGUDT», 2016. – S. 98–101.
  5. Masharipov Sh.M. Analiz sovremennyh metodov i tehnicheskih sredstv izmereniya vlazhnosti hlopkovyh materialov / Sh.M. Masharipov // Nauchnyj zhurnal «Pribory». – M., 2016. – № 4 (190). – S. 31–37.
  6. Tikhosov A.S. Rozrobka systemy kontroliu volohosti na bazi mikrokompiutera raspberry PI B+ / A.S. Tykhosov, F.M. Tsyvilskyi, V.H. Sherstiuk // Visnyk Khersonskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu. – 2017. – № 2 (61). – S. 228–233.
  7. Petin V.A. Mikrokompyutery Raspberry Pi: Prakticheskoe rukovodstvo / V.A. Petin. – SPb : BHV-Piterburg, 2015. – 240 s.

 

Post Author: npetliaks

Translate