Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

МІСЦЕ УКРАЇНИ НА СВІТОВОМУ РИНКУ МОЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ

UKRAINE’S PLACE ON THE WORLD MARKET DAIRY PRODUCTS

Сторінки: 243-249. Номер: №6, 2020 (288)

Автори:
ДОВГАЛЬ О. В.
Миколаївський національний аграрний університет

DOVGAL O.
Mykolaiv national agrarian university

DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2020-288-6-40
Надійшла / Paper received : 16.10.2020
Надрукована / Paper Printed : 04.01.2021

Анотація мовою оригіналу

Відновлення тваринницьких галузей має важливе значення як для функціонування національного продовольчого ринку, так і для покращення позицій України на світовому ринку агропродовольчої продукції. Тому що продукція тваринного походження, на відміну від продукції рослинного походження, може реалізуватися на зовнішній ринок лише в обробленому вигляді. Тобто, вона за визначенням має порівняно вищу частку доданої вартості, а отже нею вигідніше торгувати. Насамперед, це стосується молочної продукції. Адже, якщо для експорту м’ясної продукції достатньо первинної обробки для її продажу у вигляді туш на напівтуш, то для продажу на експорт молочної продукції має відбутися повний технологічний цикл – від виробництва сільськогосподарської сировини до виробництва промислових напівфабрикатів (сухе молоко, суха сироватка, казеїн тощо) і готової до споживання продукції (пастеризоване молоко, кисломолочна продукція, продукція з незбираного молока тощо). Отже, така продукція має порівняно найвищу частку доданої вартості, а тому забезпечує отримання найкращої ціни. Відтак, припинення спаду у вітчизняному молокопродуктовому підкомплексі, збільшення обсягів виробництва продукції, що відповідає міжнародним стандартам безпечності і якості, та розширення присутності української молочної продукції на світовому ринку є важливим управлінським завданням, вирішення якого, в числі іншого, потребує глибокого наукового опрацювання.
Метою цієї статті є дослідження стану виробництва молочної продукції в Україні та визначення його місця на світовому ринку в умовах відкритості національної економіки.
У статті досліджується стан вітчизняного виробництва та переробки молока, і динаміка експорту молочної продукції. Вказується на триваючий спад випуску продукції у молочному скотарстві, який супроводжується погіршенням якості тваринницької сировини. Робиться обґрунтоване припущення, що головними причинами спаду промислового виробництва молочної продукції та скорочення частки України на відповідному світовому ринку є: скорочення виробництва сирого молока, втрата ринків збуту країн Митного союзу, проблеми із виходом на ринок ЄС через переважну невідповідність вітчизняної тваринницької продукції міжнародним стандартами безпечності та якості.
Україна скоротила свою частку на світовому ринку молочної продукції: у сегменті вершкового масла з 7,32% (1992р.) до 2,08% (2019р.), у сегменті сиру з 5,73% (2005р.) до 0,23% (2019р.), у сегменті сухого жирного молока з 1,03% (2005р.) до 0,17% (2019р.), у сегменті сухого знежиреного молока з 5,23% (1995р.) до 0,84% (2019р.), у сегменті сухої сироватки з 1,72% (2011р.) до 1,62% (2019р.). За прогнозом OECD-FAO негативна тенденція продовжиться щонайменше до 2029р.
Головними причинами скорочення частки українських виробників молочної продукції на світовому ринку стали зменшення обсягів виробництва молокосировини, втрата ринків збуту на території країн Митного союзу та проблеми із виходом на ринок ЄС через переважну невідповідність вітчизняної тваринницької продукції міжнародним стандартами безпечності та якості.
Ключові слова: молокосировина, поголів’я корів, продуктивність, молочні продукти, експорт, світовий ринок, частка, якість.

Розширена анотація англійською мовою

Restoration of livestock industries is important both for the functioning of the national food market and for improving Ukraine’s position in the global agri-food market. Because products of animal origin, in contrast to products of plant origin, can be sold on the foreign market only in processed form. That is, it by definition has a relatively higher share of value added, and therefore it is more profitable to trade. First of all, this applies to dairy products. After all, if for export of meat products primary processing for its sale in the form of carcasses for half-carcasses is enough, then for sale for export of dairy products there should be a full technological cycle – from production of agricultural raw materials to production of industrial semi-finished products (milk powder, whey, casein). etc.) and ready-to-eat products (pasteurized milk, fermented milk products, whole milk products, etc.). Thus, such products have a relatively high share of value added, and therefore provides the best price. Therefore, stopping the decline in the domestic dairy subcomplex, increasing production that meets international safety and quality standards, and expanding the presence of Ukrainian dairy products on the world market is an important management task, the solution of which, among other things, requires in-depth scientific study.
The purpose of this article is research of the state of dairy production in Ukraine and determination of its place on the world market in the conditions of openness of the national economy.
The article examines the state of domestic milk production and processing, and the dynamics of dairy exports. The ongoing decline in dairy production is indicated, which is accompanied by a deterioration in the quality of livestock raw materials. There is a reasonable assumption that the main reasons for the decline in industrial dairy production and the reduction of Ukraine’s share in the relevant world market are: reduction of raw milk production, loss of markets of the Customs Union, problems with entering the EU market due to predominant non-compliance with domestic safety standards and quality.
Ukraine reduced its share in the world dairy market: in the butter segment from 7.32% (1992) to 2.08% (2019), in the cheese segment from 5.73% (2005) to 0.23% (2019), in the segment of skimmed milk powder from 1.03% (2005) to 0.17% (2019), in the segment of skimmed milk powder from 5.23% (1995) to 0.84%), in the segment of dry whey from 1.72% (2011) to 1.62% (2019). According to the OECD-FAO forecast, the negative trend will continue at least until 2029.
The main reasons for the reduction of the share of Ukrainian dairy producers in the world market were the reduction of milk production, loss of markets in the Customs Union and problems with entering the EU market due to the predominant non-compliance of domestic livestock products with international safety and quality standards.
Key words: raw milk, cow population, productivity, dairy products, exports, world market, share, quality.

References

  1. Kozak, O.A. (2018). Milk sector development in the context of ensuring of food safety in Ukraine. The Economy of Agro-Industrial Complex, No2, 14-22. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201802014 [in Ukr.]
  2. Kozak, O.A. (2020). Development of world production and trade in dairy products. The Economy of Agro-Industrial Complex, No2, 84. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202002084 [in Ukr.]
  3. Petrychenko, O.A. (2018). Trends and peculiarities of development of dairy product subcomplex in Ukraine. The Economy of Agro-Industrial Complex, No4, 42-50. [in Ukr.]
  4. Rossokha, V.V., Petrychenko, O.A. (2018). Development of the market of milk and dairy products in Ukraine. The Economy of Agro-Industrial Complex, No8, 43-54. [in Ukr.]
  5. Mykytiuk, V.M., Chuhaievska, S.V. (2018). Adaptation of enterprises of the dairy product subcomplex of Ukraine to the international standards of quality and safety of food: normative-legal and statistical aspects. The Economy of Agro-Industrial Complex, No8, 68-76. [in Ukr.]
  6. Kyrylenko, I.H., Ivchenko, V.Ye., Demianchuk, V.V. (2018). Main trends in the development of the world food market and food production in Ukraine. The Economy of Agro-Industrial Complex, No9, 34-45. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201809034 [in Ukr.]
  7. Voliak, L.R., Galitska, A.S. (2018). Analysis of production of milk and milk products in Ukraine. Economy and society, Issue 19, 1393-1399. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2018-19-208 Retrieved from http://economyandsociety.in.ua/journal/19_ukr/208.pdf [in Ukr.]
  8. Fedulova, I. (2018). Dairy products market in Ukraine: opportunities and threats. Goods and markets, No1, 15-28. Retrieved from http://tr.knute.edu.ua/files/2018/01(25)/04.pdf [in Ukr.]
  9. Mudrak, R., Lagodienko, V. (2018). Agroinflation and consumer price index for foodstuffs: Ukraine-EU comparative analysis. Economy of Ukraine, No1, 28-39. [in Ukr.]
  10. Lagodiienko, V., Lagodiienko, N. (2019). Agricultural activities of the rural households of Ukraine: role, condition and prospects. Ukrainian Journal of Applied Economics. Vol. 4, No 2, 32-44. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2019-2-4 [in Ukr.]
  11. Patyka, N.I. (2019). Competitiveness and positioning of Ukraine on the world market of dairy products. The Economy of Agro-Industrial Complex, No5, 77-86. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201905077 [in Ukr.]
  12. Popko, O.V. (2019). Marketing research of the world dairy market and Ukraine’s place in it. Herald of the Economic Sciences of Ukraine, No1, 106-113. Retrieved from http://www.venu-journal.org/download/2019/16-Popko.pdf [in Ukr.]
  13. Shevchenko, A., Tabachuk, N. (2019). The current state of the dairy market and its quality assurance in the context of Ukraine’s european integration. Scientific bulletin of Uzhhorod university, Series «Economics», Issue 27, Part 2, 101-107. DOI: https://doi.org/10.32782/2413-9971/2019-27-40 Retrieved from http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/27_2_2019ua/20.pdf [in Ukr.]
  14. State Statistics Service of Ukraine (2020). Stock – breeding (1990-2019). Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/sg/sg_rik/sg_u/tvar_u.html [in Ukr.]
  15. Statistical yearbook «Agriculture of Ukraine 2019» (2020). Kyiv: State statistics service of Ukraine. [in Ukr.]
  16. Statistical yearbook «Agriculture of Ukraine 2008» (2009). Kyiv: State statistics committee of Ukraine. [in Ukr.]
  17. Statistical yearbook «Agriculture of Ukraine 2009» (2010). Kyiv: State statistics committee of Ukraine. [in Ukr.]
  18. Statistical yearbook «Agriculture of Ukraine 2014» (2015). Kyiv: State statistics service of Ukraine. [in Ukr.]
  19. State Statistics Service of Ukraine (2020). Output of some types industrial products (1990-2019). Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/pr/prm_ric/prm_ric_u/vov2005_u.html [in Ukr.]
  20. Ruslan Mudrak, Iryna Nyzhnyk, Volodymyr Lagodiienko, Nataliia Lagodiienko Impact of Seasonal Production on the Dynamics of Prices for Meat and Dairy Products in Ukraine. TEM Journal. Volume 8, Issue 4, Pages 1159-1168 [in Eng.]
  21. OECD (2020). OECD-FAO Agricultural Outlook 2020-2029, by variable. Retrieved from https://stats.oecd.org/# [in Eng.]

Post Author: Кравчик Юрій

Translate