Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ПЛАНУВАННЯ РЕСУРСНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИХОДУ З КРИЗИ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

PLANNING OF RESOURCE PROVISION OF EXIT FROM THE CRISIS OF THE ENTERPRISES OF THE HOTEL AND RESTAURANT

Сторінки: 110-113. Номер: №4, 2021 (296)

Автори:
ВЛАСЕНКО І. В.
ORCID ID: 0000-0002-3909-1179
e-mail: vlasenkoivol@gmail.com
Вінницький торговельно-економічний інститут
Київського національного торговельно-економічного університету

IVAN VLASENKO
Vinnytsia Trade and Economic Institute of
Kyiv National University of Trade and Economics

DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2021-296-4-18
Надійшла / Paper received : 22.05.2021
Надрукована / Paper Printed : 10.07.2021

 Анотація мовою оригіналу

В статті проаналізовано вплив пандемії COVID-19 на функціонування малого та середнього бізнесу у сфері готельно-ресторанного господарства. Показано, що у зв’язку з введеними обмеженнями значно скоротилась частка сектору готельно-ресторанного бізнесу у ВВП України, зменшилась зайнятість у цьому секторі.  Карантинні заходи створили значний негативний вплив на роботу МСБ, який може посилитись за умови відсутності державного втручання. Суттєвою проблемою для сфери готельно-ресторанного бізнесу є швидка перебудова у відповідності до нових соціальних стандартів в умовах пандемії, що дасть можливість працювати і отримувати прибуток, а також убезпечити своїх клієнтів від ризику інфікування та знизити до мінімуму загрозу поширення COVID-19. В статті окреслено ряд основних проблем, з якими стикнулась сфера готельно-ресторанного бізнесу протягом карантинних обмежень та завдань, що необхідно вирішити для їх подолання.
     Ключові слова: готельно-ресторанний бізнес, карантинні обмеження, малий та середній бізнес, пандемія.

Розширена анотація англійською мовою

     The article analyzes the impact of the COVID-19 pandemic on the functioning of small and medium-sized businesses in the hotel and restaurant industry. The hotel and restaurant business in Ukraine suffers the most from the restrictions imposed due to the spread of the virus. The established restrictions have both direct and indirect impact on the functioning of small and medium-sized businesses in the hotel and restaurant industry. It is shown that due to the introduced restrictions, the share of the hotel and restaurant business sector in the gross domestic product of Ukraine has significantly decreased, employment in this sector has decreased. During the quarantine restrictions, the hotel and restaurant business faced a number of problems: low access to finance; loss of access to markets; complex regulation and tax pressure. To overcome the problems facing the small and medium business sector in the hotel and restaurant sector, it is necessary to maintain business activity and jobs; increase institutional capacity to operate in markets. Quarantine measures have created a significant negative impact on the work of the small and medium business sector, which may be exacerbated in the absence of government intervention. Quarantine measures have created a significant negative impact on the work of SMEs, which may be exacerbated in the absence of government intervention. A significant problem for the hotel and restaurant business is the rapid restructuring in accordance with the new social standards in a pandemic, which will allow to work and make a profit, as well as to protect their customers from the risk of infection and minimize the threat of COVID-19. The article outlines a number of major problems faced by the hotel and restaurant business during quarantine restrictions and tasks that need to be addressed to overcome them.
     Keywords: hotel and restaurant business, quarantine restrictions, small and medium business, pandemic

References

  1. Biznes pid chas koronavirusu: yak vyzhyty v umovakh karantynu. – URL : https://inteltech.com.ua/uk/blogs/biznes-pidchas-koronavirusu-yak-vyzhyty-v-umovah-karantynu (data zvernennia 21.06.2021).
  2. Ero O. Yak vriatuvaty malyi biznes v umovakh karantynu? – URL : https://delo.ua/opinions/jak-vrjatuvati-malij-biznesv-umovah-karantinu-367890/ (data zvernennia 21.06.2021).
  3. Konstantynova T.V. Osoblyvosti upravlinnia malym biznesom v Ukraini / T.V. Konstantynova, T.V. Savchenko // Ekonomika ta upravlinnia pidpryiemstvamy. – 2020. – № 40. – S. 233–235. – DOI : https://doi.org/10.32843/infrastruct40-41 (data zvernennia 21.06.2021).
  4. Balatska N.Iu. Restorannyi biznes v umovakh pandemii koronavirusu: problemy ta napriamy transformatsii modelei rozvytku / N.Iu. Balatska // Ekonomika ta upravlinnia pidpryiemstvamy. – 2020. – Vypusk 42. – S. 117–122.
  5. Korzh N. V., Onyshchuk N. V. Vplyv pandemii COVID-19 na hotelnu haluz / N. V. Korzh, N. V. Onyshchuk // Ekonomichnyi prostir. – 2020. – (156). – S. 140–143. – URL : https://doi.org/10.32782/2224-6282/156-25
  6. Bieliaieva S. Orhanizatsiino-ekonomichni aspekty yakosti posluh hoteliv i zakladiv rozmishchennia pid chas pandemii na COVID-19 / S. Bieliaieva, O. Kurakin, L. Byshovets // Zbirnyk naukovykh prats Cherkaskoho derzhavnoho tekhnolohichnoho universytetu. Seriia: Ekonomichni nauky. – 2020. – Vyp. 57. – S. 54–63.
  7. Baum T., Hai N.T.T. Hospitality, tourism, human rights and the impact of COVID-19. Int. J. Contemp. Hosp. Manage. 2020. Vol. 32. P. 2397–2407.
  8. Brand M., Tiberius V., Bican P.M., Brem A. Agility as an innovation driver: towards an agile front end of innovation framework. Rev. Manag. Sci. 2019. Vol. 35 (4). P. 1–31.
  9. Breiera M., Kallmuenzerb A., Claussc T., Gastd J., Krause S., Tiberiusf V. The role of business model innovation in the hospitality industry during the COVID-19 crisis. International Journal of Hospitality Management. 2020. Vol. 92. Art. 102723.
  10. Chesbrough H. To recover faster from COVID-19, open up: managerial implications from an open innovation perspective. Ind. Mark. Manag. 2020. DOI: 10.1016/j.indmarman.2020.04.010.
  11. Clark C., Davila A., Regis M., Kraus S. Predictors of COVID-19 voluntary compliance behaviors: an international investigation. Global Transitions. 2020. Vol. 61. P. 76–82.
  12. Iglesias-Sánchez P.P., López-Delgado P., Correia M.B., Jambrino-Maldonado C. How do external openness and R&D activity influence open innovation management and the potential contribution of social media in the tourism and hospitality industry? Inf. Technol. Tour. 2020. Vol. 38. P. 1–27.
  13. Radchuk O. Khytkyi balans: yak zminytsia ukrainska ekonomika u 2021 rotsi/ – URL : https://www.slovoidilo.ua/ 2021/01/05/kolonka/aleksandr-radchuk/ekonomika/xytkyj-balans-yak-zminytsya-ukrayinska-ekonomika-2021-roczi (data zvernennia 21.05.2021).
  14. Derzhavna podatkova sluzhba Ukrainy. Informatsiino-analitychni materialy. – URL : https://tax.gov.ua/ diyalnist-/rezalt/392473.html (data zvernennia: 21.05.2021).

Post Author: npetliaks

Translate