Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ЗАБЕЗПЕЧЕННІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА ОСНОВНИМИ ФАКТОРАМИ ВИРОБНИЦТВА В УМОВАХ ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ АДАПТАЦІЇ

PROVISION OF THE ENTERPRISE BY THE MAIN FACTORS OF PRODUCTION IN THE CONDITIONS OF FORMATION OF INNOVATIVE ADAPTATION STRATEGY

Сторінки: 100-106. Номер: №4, Том 3, 2020 (284)
Автори:

Маркова С. В.
Запорізький національний університет

Svitlana Markova
Zaporizhzhia National University
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2020-284-4(3)-15

Надійшла / Paper received : 17.08.2020
Надрукована / Paper Printed : 28.09.2020

Анотація мовою оригіналу

      У статті розкривається важливість ефективного управління основним фактором виробництва на підприємстві — персонал. Охарактеризовано систему життезабезпечення діяльності підприємства за рахунок факторів виробництва. Визначено чинники, що спрямовані на підвищення рівня життєзабезпечення діяльності підприємств харчової промисловості. Висвітлено основні складові управління персоналом, функції, засоби впливу на працівників. У роботі представлено анкетне дослідження щодо визначення показника «лояльність персоналу до бренду». Автор наголошує, що не можливо створювати якісний продукт, без людей/ працівників, що не вірять у його якість та не знають переваги власного товару над конкурентами. У дослідженні запропоновано метод оцінки інтегрального показника життєзабезпечення діяльності підприємства з урахуванням фактора виробництва «Персонал» для промислових підприємств Запорізького регіону. Визначені основні положення інноваційної стратегії щодо підвищення рівня життєзабезпечення діяльності підприємства за рахунок ефективного використання персоналу.
Ключові слова: стратегія, фактори виробництва, персонал, життєзабезпечення діяльності підприємства, інновація, нематеріальне стимулювання.

Розширена анотація англійською мовою

      The article reveals the importance of effective management of the main factor of production at the enterprise – personnel. The system of life support of the enterprise activity at the expense of factors of production is characterized. These include: labor, capital, land and entrepreneurial ability. Factors aimed at increasing the standard of living of the food industry are identified. The main components of personnel management, the functions of personnel evaluation at the enterprise, namely: administrative, motivating, guiding and control.
Respondents-employees of the food industry enterprises on the influence of tangible and intangible methods of stimulation and motivation of personnel are analyzed, the minimum existence of intangible factors of influence on the personnel is determined.
The paper presents a questionnaire study to determine the indicator «staff loyalty to the brand.» The author emphasizes that it is impossible to create a quality product without people / employees who do not believe in its quality and do not know the advantages of their own product over competitors. The study proposes a method for estimating the integrated indicator of life support of the enterprise taking into account the factor of production «Personnel» for industrial enterprises of the Zaporozhye region. The main provisions of the innovation strategy to increase the standard of living of the enterprise through the efficient use of staff are identified.
At the end of the study, a strategy for improving the integral coefficient is proposed, for example, by: creating conditions for career growth of employees; mention of the employee’s name in the project or product implemented by him; thanks for effective work on the company’s website; posting photos of the best employees of the company
Key words: strategy, factors of production, personnel, life support of enterprise activity, innovation, intangible stimulation.

References

  1. Cherep A.V., Zubrytska Ya.O. Osnovy formuvannia trudovoho potentsialu v derzhavi, rehioni, na pidpryiemstvi. Visnyk ZNU. Ekonomichni nauky. 2011. №. 1. S. 9-14.
  2. Cherep O.H., Zhyhanova A. Trudovi resursy yak faktor efektyvnoi diialnosti pidpryiemstv v suchasnykh umovakh hospodariuvannia. Finansovo-kredytna diialnist: problemy teorii ta praktyky. 2013. Vyp. 2. S. 172–178.
  3. Aktyvy, vlasnyi kapital, zoboviazannia ta finansovi rezultaty pidpryiemstv. Derzhavne statystychne sposterezhennia. Holovne upravlinnia statystyky u Zaporizkii oblasti. Zaporizhzhia. 2020. Statystyka. URL: ukrstat.gov.ua. (data zvernennia: 20.01.2020).
  4. Vesnyn V.R. Praktycheskyi menedzhment personala: posobye po kadrovoi rabote. Moskva : Yurystъ, 2001. 345 s.
  5. Tkachenko A.M., Morshchenok T.S. Stratehichni napriamy udoskonalennia upravlinnia personalom : Zaporizhzhia, 2008, 234 s.
  6. Ovcharenko H.M., Holovko V.Iu. «Otsinka personalu pidpryiemstva yak osnovna skladova efektyvnoho yoho upravlinnia». URL: http://www.ukr.vipreshebnik.ru/upr-presonal/4364-otsinka-personalupidpriemstva- yak-osnovna-skladova-efektivnogo-jogo-upravlinnya.html (data zvernennia: 20.01.2020).
  7. Sardak S. E., Tretiak O. O. Upravlinnia personalom: teoretychni aspekty ta praktychni zdobutky: monohrafiia; Dnipropetr. nats. un-t im. O. Honchara ; f-t mizhnar. ekonomiky. D. : Innovatsiia, 2009. 157s.
  8. Balabanova L. V. , Sardak O. V. Upravlinnia personalom : pidruch. dlia stud. vyshch. navch. zakl.; Donets. nats. un-t ekonomiky i torhivli im. M. Tuhan-Baranovskoho ; kaf. marketynh. menedzh. Donetsk : DonNUET, 2010. 524 s.
  9. Zhydieieva L.I., Starodub I. Oblik vyplat pratsivnykam: problemy teorii ta praktyka vykorystannia PSBO 26 ta MSBO 19. Ekonomika ta suspilstvo: Elektronne naukove fakhove vydannia. 2017. Vyp. 9. Mukachevo: Mukachivskyi derzhavnyi universytet. C. 1122- 1126.
  10. Druker P.F. Praktyka menedzhmenta. Moskva: Vyliams, 2003. 398 s.

Post Author: Кравчик Юрій

Translate