Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ОСНОВНІ ТРЕНДИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

MAIN TRENDS OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF THE RESTAURANT ECONOMY

Сторінки: 266-271. Номер: №6, Том 1, 2021 (300)

Автори:
Теодорович Л. В.
ORCID ID: 0000-0002-1887-7711
e-mail: lora.teod@gmail.com
Недзвецька О. В.
ORCID ID: 0000-0001-6449-7341
e-mail: nedzvetska.olga@gmail.com
Національний університет «Львівська політехніка

Larysa Teodorovych, Olha Nedzvetska
Lviv Polytechnic National University

DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2021-300-6-41
Надійшла / Paper received : 17.10.2021
Надрукована / Paper Printed : 07.12.2021

Анотація мовою оригіналу

      Пандемія Covid-19 не тільки ослабила економіку держав, загострила суспільні проблеми, але й внесла корективи у формування смаків та поглядів споживачів, спричинивши певну реакцію рестораторів. Вже намітились певні тренди, які сприятимуть зростанню ресторанного господарства у контексті сталого розвитку, яке ґрунтується на оптимальному використання енергії, сировини, робочої сили тощо.
Метою статті є висвітлення сучасних та майбутніх трендів у ресторанному господарстві, здійснене на основі аналізу існуючих проблем та запитів споживачів. Серед трендів сталого розвитку ресторанного господарства можна виділити такі: скорочення та прозорість ланцюгів поставок; екологізація технологічних процесів; зменшення кількості сміття та відходів; скорочення втрат сировини, ощадне споживання води та енергії; здорове харчування; зростання позицій веганських страв у меню, у тому числі, страв з рослинних замінників м’яса; персоналізація та персоніфікація послуг; зростання попиту на послуги доставки; автоматизація виробничих та управлінських процесів.
      Ключові слова: ресторанне господарство; харчування; тренди; сталий розвиток; відповідальне споживання.

Розширена анотація англійською мовою

      Economic growth and sustainable development of the state are impossible without an urgent reduction of anthropogenic impact on the environment through changes in the production and consumption of goods and resources. The Covid-19 pandemic not only weakened the economy, exacerbated social problems, but also affected the tastes and attitudes of consumers, causing some reaction from restaurateurs. Certain trends have already been identified that will promote the growth of the restaurant industry in the context of sustainable development based on the optimal use of energy, raw materials, labor, etc.
The Covid-19 pandemic not only weakened the state’s economy, exacerbated societal problems, and adjusted the correctives in forming of tastes and attitudes of consumers, but caused some reaction from restaurateurs. Certain trends have already emerged that contribute to the growth of the restaurant industry in the context of sustainable development, which is based on improving the optimal use of energy, raw materials, labor, etc. The purpose of the article is to highlight current and future trends in the restaurant industry, implemented on the basis of analysis of existing problems and consumer demands.
Among the trends of sustainable development of the restaurant industry are such as: reduction and transparency of supply chains; greening of technological processes; reduction of garbage and waste; reduction of raw material losses, saving water and energy consumption; Healthy Eating; increasing the position of vegan dishes on the menu; including vegetable substitutes of meat; personalization and personification of services; growing demand for delivery services; automation of production and management processes.
      Key words: restaurant business; food; trends; Sustainability; responsible consumption.

References

  1. FAO. URL: https://www.fao.org/statistics/en
  2. Maibutnie spozhyvchykh rynkiv – PwC. URL: https://www.pwc.com/ua/uk/survey/2021/future-of-consumer-markets-
  3. Prohrama OON z navkolyshnoho seredovyshcha (UNEP). URL: https://disasterdisplacement.org/advisory/united-nations-environment-programme-unep
  4. Informatsiine vydannia Nmarochos. URL: https://hmarochos.kiev.ua/2019/12/18/
  5. Hazard Analysis and Critical Control Poin. URL: https://dpsscn.gov.ua/bezpechnist-kharchovykh-produktiv-ta-veterynariia/ haccp/shcho-potribno-znaty-pro-haccp/1367/shcho-neobkhidno-znaty-pro-haccp.html
  6. Tekhnolohichna kompaniia Leafio. URL: https //www.leafio.ai/]
  7. Implementation of the circular economy action plan. URL: https://ec.europa.eu/environment/circulareconomy/
  8. Kompaniia Kodisoft. URL: https://www.kodisoft.com/].
  9. Informatsiinyi portal Mind. URL: https://mind.ua/publications/20197881-tehnologiyi-na-zakusku-chi-prizhivetsya-food-tech-v-ukrayinskih-restoranah
  10. Research & Markets. URL: https://www.researchandmarkets.com/

Post Author: Кравчик Юрій

Translate