Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

АСПЕКТИ РОЗРОБКИ ПРОГРАМ ЛОЯЛЬНОСТІ ДО ПРОДУКЦІЇ ВИРОБНИКА М’ЯСОПЕРЕРОБКИ З ПОГЛЯДУ МАРКЕТИНГУ ВЗАЄМОВІДНОСИН

ASPECTS OF DEVELOPING LOYALTY PROGRAMS FOR MEAT PRODUCER PRODUCTS IN RELATIONSHIP MARKETING

Сторінки: 30-33. Номер: №5, 2020 (286)

Автори:
БОЛІЛА С. Ю., КИРИЧЕНКО Н. В.
Херсонський державний аграрний університет

BOLILA S., KYRYCHENKO N.
Kherson State Agrarian University

DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2020-286-5-6
Надійшла / Paper received : 30.09.2020
Надрукована / Paper Printed : 03.11.2020

Анотація мовою оригіналу

Метою роботи було дослідити теоретичні та прикладні питання розробки програм  формування лояльності до продукції виробника галузі м’ясопереробки з врахуванням регіональної специфіки та профілю споживача на приницпах встановлення довготривалих відносин з покупцями. В статті показано доцільність використання підходу маркетингу взаємовідносин в діяльності м’ясопереробних підприємств для зміцнення конкурентних позицій на ринку шляхом втримання покупців та формування позитивного ставлення до виробника та його продукції.  Визначені  характеристики цільового споживача продукції м’ясопереробки та основні чинники, що впливають на вибір покупця. Досліджено рівень лояльності споживачів до продукції одного з  типових м’ясопереробних підприємств, що лідирує за продажами на регіональному ринку. На основі отриманих результатів окреслені ключові проблеми щодо формування лояльності. Визначена сутність програми  лояльності, принципи її розробки, етапи та інструменти впливу на прихильність покупців. Розглянуто умови та запропоновано рекомендації для виробників продукції м’ясопереробки з впровадження заходів програми лояльності на місцевому рівні. Розкрита необхідність використання новітніх технологій цифрового маркетингу для встановлення довготривалих контактів зі споживачем та збільшення чутливості до сприйняття продукції товаровиробника.
Ключові слова: м’ясопереробні підприємства, маркетинг взаємовідносин, споживач, лояльність споживача, програма лояльності.

Розширена анотація англійською мовою

The purpose of the work was to investigate theoretical and applied issues of developing programs for the formation of loyalty to the products of the meat industry, taking into account the regional specifics and the profile of consumers on the principles of establishing long-term relationships with consumers. The article shows the feasibility of using the relationship marketing approach in the activities of meat processing enterprises to strengthen competitive positions in the market by retaining consumers and forming a positive attitude towards the manufacturer and its products. There have been determined characteristics of the target consumer of meat products, the peculiarities of his style a consumption and the main factors influencing the choice of the buyer. It is noted that the category of consumer loyalty is a kind of marketing measure consumer’s the commitment to the manufacturer’s product and reduces his propensity to perceive the proposals of competitors’ products. There has been studied the level of consumer loyalty to products a one of the typical meat processing enterprises, which is the sales leader in a regional market. In the article was stated a key problems of loyalty formation which based on obtained results. It is noted that in order to develop an effective loyalty program, it is necessary to choose the most optimal scheme for implementing the strategy and its technological platform using CRM systems, ensure the maintenance of databases and their synchronization with other marketing subsystems of the enterprise. In the article have been determined essence of the loyalty program, the principles of its development, stages and tools for influencing customer loyalty. There are considered the conditions and recommendations for meat producers on the implementation of the loyalty program at the local level. It is revealed the necessity of using the latest digital marketing technologies for establishing long-term contacts with the consumer and increasing the sensitivity to the perception of the manufacturer’s products.
Keywords: meat processing enterprises, relationship marketing, consumer, consumer loyalty, loyalty program is revealed.

References

  1. Gummesson E. Total Relationship Marketing: Rethinking Marketing Management from 4Ps to 30Rs. Oxford, UK:Butterworth-Heinemann, 1999. 392 r.
  2. Berry L. L. Relationship Marketing. Emerging Perspectives on Services Marketing / Eds. L. L. Berry, L. Shostack, G. Upah. American Marketing Association: Chicago, 1983. R. 25–28.
  3. Kotler F. Khaotyka: upravlinnia ta marketynh v epokhu turbulentnosti / F. Kotler, Dzh. Kaslione ; pid red. T.V. Spivakovskoi ta S.V.Spivakovskoho ; per. s anhl. – K. : Khimdzhest, PLASKE, 2009. – 208 s.
  4. Prymak T. Vid marketynhu vidnosyn do marketynhu utrymuvannia kliientiv / T. Prymak // Marketynh v Ukraini. – 2006. – № 3. – S. 42–44.
  5. Zozulov O.V. Formuvannia kontseptsii vedennia biznesu na marketynhovykh zasadakh: sohodennia ta maibutnie / O.V. Zozulov // Marketynh v Ukraini. – 2017. – № 5-6. – S. 64–72.
  6. Struk N.S. Kontseptualni zasady rozvytku marketynhu partnerskykh vidnosyn pidpryiemstv / N.S. Struk // Prychornomorski ekonomichni studii. – 2018. – Vyp. 30(1). – S. 121–126. – URL : http://nbuv.gov.ua/ UJRN/bses_2018_30(1)__28 (data zvernennia: 30.09.2020).

Post Author: npetliaks

Translate