ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ КРИЗИ
INCREASING THE ECONOMIC SUSTAINABILITY OF FOOD ENTERPRISES IN A CRISIS
Сторінки: 250-255. Номер: №6, 2020 (288)
Автори:
ПІЮРЕНКО І. О.
Миколаївський національний аграрний університет
PIURENKO I.
Mykolaiv National Agrarian University
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2020-288-6-41
Надійшла / Paper received : 17.11.2020
Надрукована / Paper Printed : 04.01.2021
Анотація мовою оригіналу
У статті досліджуються напрями підвищення економічної стійкості харчових підприємств в умовах кризи, яка склалась в українській економіці та способи вирішення проблем конкурентоспроможності в таких умовах за допомогою поглибленого аналізу стійкості підприємства.
Метою цієї статті є розробка рекомендацій теоретичного і прикладного характеру з підвищення економічної стійкості харчових підприємств в умовах кризи.
Запропоновано методику здійснення аналізу економічної стійкості підприємства з метою виявлення та запобігання несприятливих економічних факторів, які впливають на результати діяльності харчових підприємств і опрацювання яких сприяють у прийнятті раціональних фінансових управлінських рішень. Проаналізовано ринок харчових продуктів в період економічної кризи та в період виходу економіки з кризового стану. Запропоновано поглибити дослідження в напряму соціальної стійкості як одного з основних чинників впливу на економічну стійкість підприємства.
В умовах економічної кризи пошуки підвищення економічної стійкості харчового підприємства є нагальною та необхідною складовою процесу виходу з кризи не лише на мікро- але і на макрорівнях. Оскільки більшість підприємств не мають соціальної орієнтації бізнесу, і нестача кваліфікованих працівників викликають необхідність створення нової соціально-зорієнтованої системи підвищення економічної стійкості харчового підприємства на основі соціальних стратегій розвитку підприємства. Така система повинна містити наступні елементи:
– політика зайнятості, повинна охоплювати всі можливі заходи спрямовані на забезпечення підприємства персоналом висококваліфікованого рівня, створення необхідних умов праці, забезпечення гаранту безпеки праці, кар’єрний ріст і ріст заробітної плати;
– політика навчання, що передбачає всі можливі заходи для підвищення кваліфікації працівників і заохочення прагнень до професійного зростання;
– політика оплати праці, яка включає елементи достатньо високої, заробітної плати у співвідношенні досвід-здібності-відданість, пільги, заохочення, тощо.
Ключові слова: економічна стійкість, конкурентоспроможність, фінансові показники, рентабельність, харчова промисловість.
Розширена анотація англійською мовою
The article investigates the directions of increasing the economic stability of food enterprises in the crisis in the Ukrainian economy and ways to solve the problems of competitiveness in such conditions through in-depth analysis of the stability of the enterprise.
The purpose of this article is there is a development of recommendations of theoretical and applied character on increase of economic stability of the food enterprises in the conditions of crisis.
The method of analysis of economic stability of the enterprise is offered for the purpose of revealing and prevention of adverse economic factors influencing results of activity of the food enterprises and processing of which promote acceptance of rational financial administrative decisions. The food market during the economic crisis and during the exit of the economy from the crisis is analyzed. It is proposed to deepen research in the direction of social stability as one of the main factors influencing the economic stability of the enterprise.
In the conditions of economic crisis, the search for increasing the economic stability of the food enterprise is an urgent and necessary component of the process of overcoming the crisis not only at the micro but also at the macro levels. Since most companies do not have a social orientation of business, and the lack of skilled workers necessitates the creation of a new socially oriented system to increase the economic sustainability of the food company based on social strategies for enterprise development. Such a system must contain the following elements:
– employment policy should cover all possible measures aimed at providing the company with highly qualified personnel, creating the necessary working conditions, ensuring the guarantor of occupational safety, career growth and wage growth;
– training policy, which provides all possible measures to improve the skills of employees and encourage the pursuit of professional growth;
– remuneration policy, which includes elements of a sufficiently high salary in the ratio of experience-ability-devotion, benefits, incentives, etc.
Key words: economic stability, competitiveness, financial indicators, profitability, food industry.
References
- Tkachenko S. M. (2011). The essence of economic stability of enterprises and its components. Efektyvna Ekonomika. 5. Retrieved from: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1350
- Levytskyi V. (2010). Development of a system for increasing the economic stability of the enterprise on the basis of social strategies for enterprise development. Buduiemo Novu Ukrainu. 3. Р. 238-245. Retrieved from: http://ekmair.ukma.edu.ua/bitstream/handle/123456789/4598/Levyts%27kyy_Rozroblennya_systemy.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Vinichenko I. & Kriuchok S. (2016). Economic stability of the enterprise and its components. Ahrosvit. 24. Retrieved from: file:///C:/Users/Lenovo%20S145/Downloads/agrosvit_2016_24_4.pdf
- Melnychuk Yu. M. (2019). Application of systematic approaches to assessing the effectiveness of the bank in conditions of financial independence of the region. Economies’ Horizons. 1(8). p. 36–43. Retrieved from: http://eh.udpu.edu.ua/article/view/170023
- Krasnolutska O.V. (2019). Analysis of the functioning and trends of organizational development of the food industry of Ukraine. Ekonomika Ta Upravlinnia Natsionalnym Hospodarstvom.3 (14). р. 66-70.
- Tkachuk I.H. & Melnychuk Yu.M. (2019). Economic mechanism of micro-level strategic development of the independent region. Aktualni Problemy Rozvytku Rehionu. 15 (2). р. 140-147.
- Lagodiienko V.V. Realization of investment support of innovation activity in the food industry. Business Navigator: Research and Production Journal of the International University of Business and Law. – Kherson, – 2013. – №2 (31). – P. 178-183.
- Lagodiienko V.V., Lagodiienko N.V. Modeling of assessment of innovative capacity of industrial enterprises. Collection of scientific works “Financial and credit activities: problems of theory and practice”. №1 (28), 2019. pp. 280-289.
- State Statistics Service of Ukraine (2020). Industry. Retrieved from: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/prom.htm