Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

СИСТЕМА ОПТИМАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГОСПОЖИВАННЯМ ВИРОБНИЦТВА ХЛІБА

SYSTEM OF OPTIMAL MANAGEMENT OF PANIFICATION ON ENERGY CONSUMPTION

Сторінки: 269-278. Номер: №1, 2020 (281)
Автори:
В.П. ХОРОЛЬСЬКИЙ, О.К. КОПАЙГОРА, Ю.С. ГАВРИШКЕВИЧ, А.О. БОЙЧЕНКО
Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, м. Кривий Ріг
V. KHOROLSKY, O. KOPAYHORA, Y. HAVRYSHKEVYCH, A. BOYCHENKO
Donetsk National Universities of Ekonomics and Tradenamed after Mykhailo Tugan-Baranovsky
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5732-2020-281-1-269-278
Рецензія/Peer review : 19. 01.2020 р.
Надрукована/Printed : 14.02.2020 р.

Анотація мовою оригіналу

Розроблено метод формалізації технологічних ситуацій і стратегії ідентифікації енергоефективного виробництва хліба з лікувально-профілактичними характеристиками. Одержані математичні залежності енергоспоживання від чинників технологічного процесу: випікання хліба, продуктивності, швидкості стрічки тунельної печі, сили борошна та витрат газу. Побудовано модель причино-наслідкових зв’язків питомих витрат електрики зі змінними, які характеризують температурні режими, вологість в пекарній камері, витрати тепла, інтегральні показники якості стадій дозування борошна, приготування опори, тіста, вистоювання, випікання, заморожування. Визначено оптимальні режими випікання хліба та побудовано компоненти оптимального компромісного режиму випікання хлібу. Запропоновано систему інтелектуального управління енергоспоживанням хлібозаводу. В цій системі використані автоматизовані системи управління енергоспоживанням кожної зі стадій виробництва хліба, а також багатовимірні нечіткі логічні регулятори (БНЛР). Ці адаптивні локальні системи управління технологічними процесами в комбінації з локальними системами управління електроспоживанням по кожній стадії виробництва хліба визначають оптимальні рішення щодо замовлення активної та реактивної потужностей підприємства в періоди обмеження потужності енергосистеми.
Ключові слова: формалізація, ресурси, автоматизоване управління.

Розширена анотація англійською мовою

The method of formalizing technological situations and strategies for identifying energy efficient production of bread with therapeutic and preventive characteristics is developed. Mathematical dependences of energy consumption on the factors of technological process such as bread baking, productivity, speed of the tunnel kiln ribbon, flour force and gas consumption are obtained. The model of the reason-consequent relationship of the specific costs of electricity with the variables that characterize: temperature regimes, humidity in the bakery chamber, heat consumption, integral indicators of quality of stages of batching of flour, preparation of support, dough, standing, baking, freezing is constructed. The optimal modes of bread baking are determined and the components of the optimal – compromise mode of bread baking are constructed. The system of intelligent management of energy consumption of the bakery is proposed. This system uses automated energy management systems for each of the bread production stages, as well as multi-dimensional fuzzy logic controllers (MDFLC). These adaptive local process control systems, in combination with local power management systems at each stage of bread production, determine the optimal solutions for ordering the active and reactive power of an enterprise during periods of power system power limitation.
Keywords: formalization, resources, automated control.

References

  1. Enerhetychna stratehiia Ukrainy na period do 2035 roku: bezpeka, enerhoefektyvnist konkurentospromozhnist [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu : http://mpe.kmu.govua/minugoe/control/uk/doccataloy/list?curzDiz=50359.
  2. Khorolskyi V.P. Intelektualna systema upravlinnia ta monitorynhu robochykh kharakterystyk tekhnolohichnoho obladnannia khlibobulochnykh zavodiv / V.P. Khorolskyi, D.Iu. Kliuiev, S.M. Korzhov // Herald of Khmelnytskyi National University. – 2016. – № 6. – S. 55–62.
  3. Intelektualni systemy upravlinnia vyrobnytstvom khlibobulochnykh vyrobiv / V.P. Khorolskyi, Yu.M. Korenots, A.V. Vozniak, O.V. Omelchenko, D.P. Zaikina, O.K. Kopaihora, A.V. Sheina ; za red. V.P. Khorolskoho. – Kryvyi Rih : FOP Cherniavskyi D.O., 2019 – 204 s.
  4. Avtomatyzatsiia tekhnolohichnykh protsesiv i vyrobnytstv kharchovoi promyslovosti : pidruch. / A.P. Ladaniuk, V.H. Trehub, I.V. Elperin, V.D. Tsiutsiura. – K. : Ahrar. osvita, 2001. – 224 s.
  5. Auierman L.Ia. Tekhnolohyia khlebopekarnoho proyzvodstva / L.Ia. Auierman – SPb : Professyia, 2005. – 416 s.
  6. Hromenkov V.M. Tehnologicheskoe oborudovanie hlebozavodov i makaronnih fabrik / V.M. Hromenkov. – SPb : GCORD, 2014. – 496 s.
  7. Myronchuk V.H. Obladnannia pidpryiemstv pererobnoi ta kharchovoi promyslovosti / V.H. Myronchuk, I.S. Hulyi, M.M. Pushanko, L.O. Orlov, A.I. Ukrainets ta in. – Vinnytsia : Nova knyha, 2007. – 640 s.
  8. Sharuda S.S. Intelektualna systema stsenarnoho upravlinnia khlibopekarskym vyrobnytstvom / S.S. Sharuda, V.D. Kyshenko // Skhidno-Yevropeiskyi zhurnal peredovykh tekhnolohii. – 2010. – № 5/3(47). – S. 66–70.
  9. Zgurovskij M.Z. Intergrirovannye sistemy optimalnogo upravleniya i proektirovaniya : uchebnoe posobie / Zgurovskij M.Z. – K. : Visha shkola, 1990. – 351 s.
  10. Sirodzha I.B. Kvantovye modeli i metody iskusstvennogo intellekta dlya prinyatiya reshenij i upravleniya / Sirodzha I.B. – K. : Naukova dumka 2002. – 418 s.
  11. Metody klassicheskoj i sovremennoj teorii avtomaticheskogo upravleniya : uchebnik v 5-i t. T. 5 Metody sovremennoj teorii avtomaticheskogo upravleniya / pod red. K.A. Pupkova, N.D. Egupova. – 2-e izd. pererab. i dop. – M. : Izdatelstvo MGTU im. N.E. Baumana, 2004. – 784 s.
  12. Lohatskyi V.M. Udoskonalennia taryfnoi polityky u sferi elektroenerhetyky dlia dosiahnennia tsentralnoi ta makroekonomichnoi zbalansovanosti / V.M. Lohatskyi // Ekonomika Ukrainy. – 2019. – № 3. – S. 3–21

Post Author: npetliaks

Translate