Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ВІДМОЧУВАННЯ ШКІРЯНОЇ СИРОВИНИ В ПРИСУТНОСТІ ФЕРМЕНТНИХ ПРЕПАРАТІВ

RESEARCH OF THE PROCESS SOAKING OF LEATHER RAW MATERIAL IN THE PRESENCE OF ENZYME PREPARATIONS

Сторінки: 251-254. Номер: №2, 2020 (283)
Автори:
Т. О. КОЛЕСНИК, О. А. АНДРЕЄВА
Київський національний університет технологій та дизайну
T.O. KOLESNYK,  O.A. ANDREYEVА
Kyiv National University of Technologies and Design
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5732-2020-283-2-251-254
Рецензія/Peer review : 11.05.2020 р.
Надрукована/Printed : 09.06.2020 р.

Анотація мовою оригіналу

Досліджено процес відмочування шкіряної сировини з використанням низки ферментних препаратів нового покоління за різних умов. Експериментально встановлено, що найкраще обводнення овчини досягається в присутності 0,5 % ферментного препарату В-2 та 1,5 % карбонату натрію, що дозволяє повністю виключити використання екологічно небезпечного сульфіду натрію. Отримані результати будуть враховані при удосконаленні технології виготовлення шкіряного пергаменту.
Ключові слова: шкіряна сировина, відмочування, ферментні препарати.

Розширена анотація англійською мовою

When entering processing enterprises, leather raw materials contains impurities such as dirt, blood, preservatives. Removal of them, as well as compensation of moisture removed at the stage of conservation and storage of raw materials, are carried out during soaking. In practice, various chemical materials are used to speed up soaking. For example, the known technology of soaking skins intended for the manufacture of parchment involves the use of sodium sulfide, which, although it helps to speed up the process and prepare raw materials for further processing, but pollutes industrial effluents with sulfur-containing compounds harmful to aquatic organisms. Therefore, there is a need to search for more environmentally friendly and, at the same time, affordable materials. These materials include enzyme preparations. Taking into account the above, as the object of the study, we chose the process of soaking wet-salted sheepskin intended for the manufacture of parchment, and the subject – the effect of processing conditions (type and consumption of materials, duration) in the presence of five modern industrial enzyme preparations from OROPON TFL (Italy): ON-2, Ribez, Rinazym, KAВ, B-2 in different pH ranges. It was experimentally found that the most effective watering of a sheepskin within six hours is achieved when 0,5 % of the enzyme preparation B-2 and 1,5 % of sodium carbonate are used. This result is probably due to the fact that, as a result of the interaction of the enzyme with the substrate, the concentration of hydrogen ions in the region of the active center of the enzyme changes and the pH optimum of its activity shifts with the expansion of the range of pH values ​​at which the enzyme is more active.
Keywords: leather raw materials, soaking, enzyme preparations.

References

  1. Levenko P. I. Himiya i tehnologiya otmochno-zolnyh processov. Moskva : Legkaya industriya, 1976. 200 s.
  2. Andreyeva O. A. Polifunkcionalna priroda kolagenu yak osnova oderzhannya ta zastosuvannya spoluk bagatocilovogo priznachennya dlya obrobki shkir. Visnik KNUTD. 2005. № 3. S. 90‒97.
  3. Mihajlov A. N. Himiya i fizika kollagena kozhnogo pokrova. Moskva : Legkaya industriya, 1980. 232 s.
  4. Andreyeva O. A. Fizika ta himiya proteyiniv : pidruchnik. Kiyiv : KNUTD, 2003. 224 s.
  5. Kucidi D.A. Preduprezhdenie i ustranenie porokov kozh. Moskva : Legprombytizdat, 1990. 144 s.
  6. Gajdarov L. P. Tehnologiya kozhi. Moskva : Legkaya industriya, 1974. 174 s.
  7. Feigel T. H. The role of soaking enzymes on collagen destruction in bovin hide. World Leather. 2001. №9. R. 66‒72.
  8. Sysoev V. A. Fermenty i ih ispolzovanie v tehnologii kozhi i meha. Kazan : Izd-vo KGTU, 2002. 33 s.
  9. Berseleva M. Yu. Issledovanie sovmestnogo vliyaniya fermentnyh preparatov i plazmennoj obrabotki na process otmoki shkur bobra. Kozhevenno-obuvnaya promyshlennost. 2012. № 1. S. 28‒30.
  10. Chursin V. I., Shapkarina N. P. Vliyanie fermentativnoj obrabotki na svojstva golya i polufabrikata. Kozhevenno-obuvnaya promyshlennost. 2005. № 5. S. 35‒36.
  11. Berseleva M. Yu., Lutfullina G. G., Abdullin I. Sh., Soldatkina E. A., Zhuravlev E. A. Fermentativnaya otmoka shkur bobra. Vestnik Kazanskogo tehnologicheskogo universiteta. 2012. № 13. S. 61‒62.
  12. Kolesnik T. O., Nikonova A. V, Andreyeva O. A. Doslidzhennya vlastivostej suchasnih fermentnih preparativ / Zb. tez HVIII Vseukrayin. naukov. konf. molodih uchenih ta studentiv «Naukovi rozrobki molodi na suchasnomu etapi», 18-19 kvitnya 2019 r. Kiyiv : KNUTD. 2019. S. 414-415.
  13. Kolpak S. V., Skropisheva O. V., Gnidec V. P. Doslidzhennya vplivu tehnologichnih umov na aktivnist fermentiv. Shidno-Yevropejskij zhurnal peredovih tehnologij.  2012. Vip. 2. № 6 (56). S. 47‒50.

Post Author: npetliaks

Translate