Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ІНТЕРАКТИВНІ МЕТОДИ НАВЧАННЯ ТА РЕВАЛІДАЦІЙНІ ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТОДИК ВИКОНАННЯ ВИМІРЮВАНЬ КСЕНОБІОТИКІВ

INTERACTIVE TEACHING METHODS AND XENOBIOTICS TEST METHODS REVALIDATION

Сторінки: 77-81. Номер: №3, 2019 (273)
Автори:
Н.Ю. ГРИБОВА, А.І. МАЛИШЕВСЬКА, О.Ю. КУРСЕНКО, О.І. ХИЖАН, Л.О. КОВШУН
Національний університет біоресурсів та природокористування України
Національний медичний університет імені О.О. Богомольця
N.Y. HRYBOVA, H.I. MALYSHEVSKA, O.Y. KURSENKO, O.I. KHYZHAN, L.O. KOVSHUN
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv
Bogomolets National Medical University, Kyiv
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5732-2019-273-3-77-81
Рецензія/Peer review : 14.03.2019 р.
Надрукована/Printed : 02.06.2019 р.

Анотація мовою оригіналу

В роботі наведено опис застосування інтерактивних методів навчання для проведення підготовки нових співробітників лабораторії до виконання досліджень показників безпечності харчової продукції згідно з затвердженими методиками виконання вимірювань. В період навчання нові співробітники є стажерами, співпрацюють з провідними фахівцями лабораторії, на практиці вивчають особливості підготовки проб до дослідження та хроматографічні методи лабораторного контролю. Процес навчання стажерів запропоновано завершувати ревалідаційними дослідженнями, опрацьованими в період навчання методикам виконання вимірювань ксенобіотиків.
Ключові слова: інтерактивні методи навчання, показники безпечності харчової продукції, лабораторний контроль,  методики виконання вимірювань, ревалідаційні дослідження, хроматографічні методи дослідження.

Розширена анотація англійською мовою

Food products investigation according to standardized or developed and validated by laboratory test methods by specialists of different foods laboratories, veterinary medicine laboratories and higher educational establishments, research laboratories are necessary for food products quality and safety. This article shares interactive teaching methods, which was applied for interns by specialists. The intern studied food safety test methods during the process approbation and revalidation. Various variations of two methods of interactive teaching technology were used: “method of discussion” and “method of practical work”. The training was conducted using test samples (quality control samples): oilseeds and sunflower seeds. As a result of training, interns studied the methodology test methods. Interns performed various exercises which were offered to accordance with the interactive technology of training. A specialist was ensured active interaction of trainees with a skilled specialist using interactive teaching methods. Training is divided into thematic stages. At the first topic, an interns learned theoretical information, compiled the flowchart of the research and collaborated in the preparation of the sample for research, followed by observing the actions of a specialist and discussing the peculiarities of certain stages of the study. At the second topic, they received a test sample and performed all stages of the study on their own. The results of the research were analysed and compared with the expected value. The test samples using and the approbation studies conduct allowed obtaining confirmation of a methodology assimilation sufficient level. The revalidation studies execution lets to confirm a sufficient an intern’s skills level which was acquired by them for measuring xenobiotic content according to the acquired test methods.
Keywords: interactive teaching methods, food safety indicators, laboratory control, test methods, revalidation, chromatographic methods of analysis

References

  1. 1. Vymohy do bud-yakykh orhanizatsii kharchovoho lantsiuha (ISO 22000:2005, IDT) : DSTU ISO 22000:2007. – [Chynnyi vid 2007-08-01]. – K. : Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2007. – 31 s. – (Natsionalnyi standart Ukrainy).
  2. Zahalni vymohy do kompetentnosti vyprobuvalnykh ta kalibruvalnykh laboratorii (ISO 17025:2017, IDT) : DSTU ISO 17025:2017. – [Chynnyi vid 2018-01-01]. – K. : Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2017. – 40 s. – (Natsionalnyi standart Ukrainy).
  3. Nesterova L.O. Rozrobka metodyky kontroliu izomeriv politsyklichnykh aromatychnykh vuhlevodniv v roslynnykh oliiakh / L.O. Nesterova, N.Iu. Hrybova, O.I. Khyzhan // Visnyk NUBiP Ukrainy. – – № 286. –  S. 311–319.
  4. Hrybova N.Iu. Ekstraktsiia ksenobiotykiv hrupy PAV z nasinnia soniashnyku / N.Iu. Hrybova // Visnyk NUBiP Ukrainy. – 2018. – № 294. – S. 209–218.
  5. Sysoieva S. O. Interaktyvne navchannia doroslykh u systemi pisliadyplomnoi pedahohichnoi osvity / S. O. Sysoieva // Naukovi pratsi [Chornomorskoho derzhavnoho universytetu imeni Petra Mohyly kompleksu “Kyievo-Mohylianska akademiia”]. Ser.: Pedahohika. – 2011. – T. 158, Vyp. 146. – S. 5–10.
  6. Entsyklopediia osvity / Akad. ped. nauk Ukrainy ; holovnyi red. V.H. Kremen. – K. : Yurinkom Inter, 2008. – 1040 s.
  7. Dopustymi dozy, kontsentratsii, kilkosti ta rivni vmistu pestytsydiv u silskohospodarskii syrovyni, kharchovykh produktakh, povitri robochoi zony, atmosfernomu povitri, vodi vodoimyshch, grunti : DSanPiN 8.8.1.2.3.4-000-2001. – [Chynnyi vid 2001-01-01]. – K. : Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2001. – 360 s. – (Derzhavni sanitarno-hihiienichni pravyla i normy).
  8. Derzhavni sanitarno-hihiienichni pravyla i normy: Rehlament maksymalnykh rivniv okremykh zabrudniuiuchykh rechovyn u kharchovykh produktakh, zatverdzheni nakazom MOZ Ukrainy vid 13.05.2013 № 368. – [chynni vid 2016-06-14]. – K. : Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2014. – 25 s. – (Derzhavni sanitarno-hihiienichni pravyla i normy).
  9. Hrybova N.Iu. Laboratornyi kontrol antybiotykiv v produktsii bdzhilnytstva / N.Iu. Hrybova, E.V. Bishchuk, V.O. Ushkalov, T.S. Pazushchan // Naukovyi visnyk veterynarnoi medytsyny. – 2016. – № 1. – S. 14–18.
  10. Gribova N.Yu. Vliyanie usloviy ekstrakcii na antioksidantnye svoystva izvlechennyh fitofenolov / N.Yu. Gribova // Metody i ob’ekty himicheskogo analiza. – 2012. – T. 7. № 4. – S. 202–206.
  11. Filippenko T.A. Antioksidantnoe deystvie ekstraktov lekarstvennyh rasteniy i frakciy ih fenol’nyh soedineniy / T.A. Filippenko, N.Yu. Gribova // Himiya rastitel’nogo syr’ya. – 2012. – № 1. – S. 77–81.
  12. Filippenko T.A. Antioksidantnaya aktivnost’ aminokislot pri okislenii podsolnechnogo masla v emul’sii / T.A. Filippenko, N.Yu. Gribova // Himiko-farmacevticheskiy zhurnal. – 2012. – Tom 45, № 5. – S. 40–42.
  13. Hibbert D.B. Method validation, in Encyclopedia of Analytical Science. Quality Assurance: Elsevier Ltd, 2nd Edition, 2004. 350 r.
  14. Soncerning the Rerformance of Analytical Methods and the Interpretation of Result (Commission Decision 2002/657/EC [12 August Implementing Council Directive 96/23/EC]. European Comission. – Brussels, 2002.
  15. Guidance document on analytical quality control and method validation procedures for pesticides residues analysis in food and feed (SANTE/11813/2017). 2017.

Post Author: npetliaks

Translate