Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ МЕНЕДЖМЕНТУ РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ СФЕРИ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ

PECULIARITIES OF ASSESSMENT OF EFFICIENCY OF RESOURCE-SAVING DEVELOPMENT MANAGEMENT OF AGRICULTURAL FOOD ENTERPRISES IN THE CONTEXT OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT

Сторінки: 160-165. Номер: №4, Том 2, 2020 (284)

Автори:
Лопушинська О. В.
Полтавська державна аграрна академія

Lopushynska O.
Poltava State Agrarian Academy

DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2020-284-4(2)-27
Надійшла / Paper received : 03.08.2020
Надрукована / Paper Printed : 28.09.2020

Анотація мовою оригіналу

Ефективний менеджмент ресурсозберігаючого розвитку підприємств агропродовольчої сфери в умовах обмеженості ресурсів і жорсткої конкуренції є основою для створення додаткових конкурентних переваг, збільшення прибутку, здійснення позитивного впливу на розвиток суспільства та стану навколишнього середовища. Одним із важливих етапів управління ресурсозберігаючим розвитком є його оцінка. В сучасних умовах господарювання виникла необхідність теоретико-методичних розробок механізму управління ресурсозбереженням, що дасть змогу забезпечити узгодження інтересів агропродовольчих підприємств України та суспільства в цілому. Однією з важливих складових дієвого механізму ресурсозберігаючого розвитку є наявність об’єктивної  комплексної оцінки ефективності менеджменту ресурсозберігаючого розвитку підприємства. Автором в ході дослідження узагальнено і удосконалено існуючі підходи до оцінки ефективності менеджменту ресурсозберігаючого розвитку агропродовольчих підприємств з врахуванням концепції сталого розвитку. Було запропоновано використання системи первинних показників «тріада 6R», що враховують кількісні і якісні показники економічної, соціальної та екологічної ефективності використання матеріальних, фінансових, людських, нематеріальних, інформаційних та часових ресурсів. Дані для розрахунку первинних показників можна отримати в результаті аналізу фінансової та статистичної звітності, а також анкетування та опитування відповідальних осіб та персоналу. З метою об’єктивної і комплексної оцінки запропоновано методику розрахунку інтегральних показників, яка була апробована на групі агропродовольчих підприємств Полтавської області. Загальна інтегральна оцінка економічної ефективності ресурсозберігаючого розвитку агропродовольчих підприємств проводиться на основі обчислення окремих інтегральних показників ефективності використання всіх видів ресурсів та показників фінансування ресурсозберігаючих заходів. Інформаційною основою для визначення інтегральних оцінок ефективності використання кожного з видів ресурсів є відповідні множини первинних показників. Всі розраховані інтегральні показники ефективності протягом 2010–2019 рр. мають тенденцію до збільшення, що свідчить про досить ефективну економічну, соціальну та екологічну політику підприємств агропродовольчої сфери Полтавської області.
Ключові слова: ресурсозбереження, розвиток підприємства, ресурсозберігаючий розвиток, менеджмент ресурсозберігаючого розвитку, агропродовольчі підприємства, сталий розвиток.

 Розширена анотація англійською мовою

Effective management of resource-saving development of agri-food enterprises in conditions of limited resources and fierce competition is the basis for creating additional competitive advantages, increasing profits, making a positive impact on society and the environment. One of the important stages of resource-saving development management is its assessment. In modern economic conditions, there is a need for theoretical and methodological developments in the mechanism of resource management, which will ensure the coordination of the interests of agri-food enterprises of Ukraine and society as a whole. One of the important components of an effective mechanism of resource-saving development is the presence of an objective comprehensive assessment of the effectiveness of management of resource-saving development of the enterprise. In the course of the research the author generalizes and improves the existing approaches to the assessment of the efficiency of the management of resource-saving development of agro-food enterprises taking into account the concept of sustainable development. It was proposed to use a system of primary indicators «triad 6R», which takes into account quantitative and qualitative indicators of economic, social and environmental efficiency of material, financial, human, intangible, information and time resources. Data for the calculation of primary indicators can be obtained as a result of analysis of financial and statistical reporting, as well as questionnaires and surveys of responsible persons and staff. In order to objectively and comprehensively assess the proposed method of calculating integrated indicators, which was tested on a group of agri-food enterprises in Poltava region. The general integrated assessment of the economic efficiency of resource-saving development of agri-food enterprises is carried out on the basis of calculation of separate integrated indicators of efficiency of use of all types of resources and indicators of financing of resource-saving measures. The information base for determining integrated assessments of the efficiency of use of each of the types of resources are the corresponding sets of primary indicators. All calculated integrated efficiency indicators during 2010–2019 tend to increase, which indicates a very effective economic, social and environmental policy of agri-food enterprises in Poltava region.
Key words: resource saving, enterprise development, resource – saving development, resource – saving development management, agro – food enterprises, sustainable development.

References

  1. Aleksandrovskaia Yu. P. Kompleksnaia otsenka эffektyvnosty resursosberezhenyia na mashynostroytelnom predpryiatyy. Vestnyk tekhnolohycheskoho unyversyteta. 2013. T. 16. S. 265-273.
  2. Vertelieva O. V. Matematychne modeliuvannia ekonomichnykh protsesiv v umovakh paradyhmalnykh zrushen. Investytsii: praktyka ta dosvid. 2019. № 12. S. 48–56.
  3. Dziadykevych Yu. V. Ekonomichni osnovy resursozberezhennia. Navchalnyi posibnyk. Ternopil: Vektor, 2015. 76 s.
  4. Lopushynska O. V. Naukovo-metodychni pidkhody do otsinky efektyvnosti upravlinnia resursozberezhenniam i resursozberihaiuchym rozvytkom pidpryiemstva. Materialy V Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii «Naukovi rozrobky, peredovi tekhnolohii, innovatsii. Nemoros s.r.o. Prague, 2019. S. 76–83.
  5. Matematychni metody i modeli v upravlinni ekonomichnymy protsesamy : monohrafiia / L. M. Maliarets, Ye. Yu. Misiura, V.V. Koibichuk ta in. Kharkiv : KhNEU im. S. Kuznetsia, 2016. 420 s.
  6. Silske hospodarstvo Ukrainy 2019 rik. Statystychnyi zbirnyk. 2020. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. Kyiv–2020. 230 s.
  7. Sotnyk I. M. Metodychni pidkhody do sotsio-ekoloho-ekonomichnoi otsinky naslidkiv resursozberihaiuchykh transformatsii. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/163685/26Sotnyk.pdf?sequence=1
  8. García-Gusano, D., Iribarren, D. and Garraín, D. Prospective analysis of energy security: A practical life-cycle approach focused on renewable power generation and oriented towards policy-makers. Applied Energy. 2017. № 190. P. 891-901.
  9. Markina I., Safonov Yu., Zhylinska O., Diachkov D., Varaksina E. Defining the dimensions of national security, financial security and food supply chain in Ukraine. International Journal of Supply Chain Management. 2018. URL: http://ojs.excelingtech.co.uk/index.php/IJSCM/article/view/2559
  10. Markina Iryna, Fedirets Oleg, Sazonova Tetiana, Kovalenko Maryna, Ostashova Valeriia. Formation of Energy Efficient Strategy of Enterprise Management.  Journal of Entrepreneurship Education. 2018. Special Issue 1. URL: https://www.abacademies.org/articles/Formation-of-energy-efficient-strategy-of-enterprise-management-1528-2651-21-S2-247.pdf

Post Author: Кравчик Юрій

Translate