Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ПРИНЦИПИ ЛОГІСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ В М’ЯСОПЕРЕРОБНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ

PRINCIPLES OF LOGISTICS ACTIVITY OF BUSINESS ENTITIES IN THE MEAT PROCESSING INDUSTRY

Сторінки: 274-279. Номер: №4, Том 2, 2020 (284)

Автори:
Ксенофонтов М. М.
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», м Київ, Україна
Бакун Ю.
Національний університет біоресурсів та природокористування,  м. Київ, Україна

KSENOFONTOV M.
Public governance and administration, National Scientific Centre “Institute of Agrarian Economics” Кyiv, Ukraine;
BAKUN Y.
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Кyiv, Ukraine

DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2020-284-4(2)-48
Надійшла / Paper received : 11.07.2020
Надрукована / Paper Printed : 28.09.2020

Анотація мовою оригіналу

Предметом статті є  теоретичні та практичні положення зі стратегічного управління персоналом сільськогосподарських підприємств. Важливість управління персоналом на стратегічних засадах обумовлюється важливістю їхньої готовності ефективно працювати у довгостроковій перспективі. Це пов’язано із підвищенням їхнього кваліфікаційного рівня щодо прийняття ефективних управлінських рішень з урахуванням тенденцій змін впливу чинників зовнішнього середовища у довгостроковому періоді та стратегічних пріоритетів галузевого розвитку держави. У зв’язку з цим актуальністю відзначається диференціювання підходів до стратегічного управління персоналом. Тому метою написання статті є визначення стратегічних підходів до управління персоналом сільськогосподарських підприємств у процесі обґрунтування диференційованих стратегій їхнього розвитку.
Методи: аналізу і синтезу, аналогій, експертний метод, метод функціонального аналізу.
Розгляд стратегічного управління персоналом у статті розкривається як складова стратегічного управління сільськогосподарськими підприємствами. При цьому отримано наступні результати:
− встановлено роль сільськогосподарських підприємств, як основної групи товаровиробників галузі, за часткою виробництва валової продукції за період з 2010 по 2018 рр.;
− проаналізовано рівні прибутковості виробництва різних видів продукції сільськогосподарськими підприємствами, з визначенням переважної прибутковості по видах рослинницької продукції та переважної збитковості, крім виробництва молока, по видах тваринницької продукції;
− доведено доцільність поглиблення стратегічного підходу до управління персоналом сільськогосподарських підприємств, з диференціюванням його ролі у процесі реалізації диференційованих стратегій управління відповідно трьох виділених груп підприємств.
− виділено чотири критеріальні ознаки до стратегічного управління персоналом у сільськогосподарських підприємствах: група підприємств, для якої більш  актуальна відповідна стратегія; акцент в управлінні підприємством; спрямування роботи управлінського персоналу; акцент з реалізації роботи відносно персоналу.
Перспективи подальших досліджень полягають у деталізації трьох виділених стратегій для трьох характерних груп сільськогосподарських підприємств та визначення завдань управлінського та виробничого персоналу з їхнього формування та реалізації.
Ключові слова: сільськогосподарські підприємства, персонал сільськогосподарських підприємств, управління персоналом, стратегії управління підприємствами, стратегії управління персоналом підприємств, стратегічні пріоритети державного управління галузевим розвитком

Розширена анотація англійською мовою

The subject of the article is theoretical and practical provisions on strategic management of personnel of agricultural enterprises. The importance of HRM on a strategic basis is determined by the importance of their willingness to work effectively in the long term. This is due to the improvement of their qualification level in making effective management decisions taking into account the tendencies of changes of influence of environmental factors in the long term and strategic priorities of the sectoral development of the state. Due to this urgency, there is a differentiation of approaches to strategic HR management. Therefore, the purpose of this article is to identify strategic approaches to managing the personnel of agricultural enterprises in the process of justifying differentiated strategies for their development.
Methods: analysis and synthesis, analogies, expert method, method of functional analysis, graphical method.
Consideration of state support of agricultural enterprises in the article is disclosed as an element of state regulation, aimed at stabilizing their functioning. The following results were obtained:
− functional features of direct and indirect state support measures are revealed;
– it is established general loss-making for the society introduction of mechanism of payment of direct price subsidies to producers. In this case, the dependence of the size of social losses of this program on the level of elasticity of the price of a particular product is noted. Support for products with zero price elasticity will not lead to social losses. While price support for highly elastic goods will have a profoundly negative effect, but can be realized to address certain social problems;
– the stabilizing influence on the market situation from the implementation of intervention purchases of surplus products is indicated and the directions of its further use are substantiated.
Perspectives for further research are to deepen the methodical order of comparing public benefits and the amount of resources spent in the implementation of state support programs for agricultural enterprises and other industry producers.
Key words: demand, supply, price, factors of the environment, state support, agricultural enterprises, public effect from state support.

References

  1. Войнаренко М.П. Інноваційні стратегії управління підприємством за умов глобалізації : монографія. / М.П. Войнаренко, С.Г. Зінченко, С.М. Злепко, О.О. Тарута. Хмельницький-Маріуполь, ХНУ, 2011. 174 с.
  2. Господарський кодекс України : Закон України від 16.01.2003 р. № 436-ІV. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15
  3. Дойль П. Менеджмент : стратегия и тактика / П. Дойль; пер. с англ., под ред. Ю. Н. Каптуреского. – СПб: Изд-во «Питер», 1999. – 560 с.
  4. Кваша С.М., Чорний Г.М., Павленко О.М. Невідкладні проблеми теорії управління в агробізнесі з позицій менеджменту ХХІ століття. Економіка АПК. 2006. №4. С. 100-106.
  5. Коваленко Ю.С. Сільськогосподарське підприємство в ринковому середовищі / Ю. С. Коваленко. К. : ІАЕ УААН, 2000. 204 с.
  6. Лопатинський Ю.М. Трансформація аграрного сектору: інституціональні засади: монографія. Чернівці: Рута, 2006. 344 с.
  7. Менеджмент: прийняття рішень і ризик /Андрійчук В., Бауер Л. К.: КНЕУ, 1998. 316 с.
  8. Мескон М. Х. Основы менеджмента / Мескон М. Х., Альберт М., Хедоури Ф. ; пер. с англ. М. : Дело, 1992. 702 с.
  9. Минцберг Г., Альстрэнд Б., Лэмпел Дж. Школы стратегий. Стратегическое сафари: экскурсия по дебрям стратегий менеджмента / Под общ. ред. Ю. Каптуревского. СПб.: Питер, 2002. 330 с.
  10. Продукція сільського господарства у постійних цінах. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2017/sg/pro_sg/arch_pro_sg_p.htm.
  11. Сава А. П. Еволюція організаційної структури аграрного виробництва та її вплив на економічний розвиток сільських територій. Інноваційна економіка. 2012. Вип. 5. С. 33-38.

Post Author: Кравчик Юрій

Translate