Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

УЛЬТРАЗВУК ЯК АНАЛІЗАТОР МОНІТОРИНГУ СТАНУ ХАРЧОВОЇ СИРОВИНИ

ULTRASOUND AS AN ANALYSER OF MONITORING OF THE STATE OF FOOD RAW MATERIALS

Сторінки: 138-142. Номер: №6, 2019 (279)
Автори:
В.П. ХОРОЛЬСЬКИЙ, В.М. СЕРЕБРЕНИКОВ, Ю.М. КОРЕНЕЦЬ, І.В. РАСЧЕХМАРОВ
Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, м. Кривий Ріг
V.P. KHOROLSKY, V.M. SEREBRENIKOV, YU.M. KORENETS, I.V. RASCHEKHMAROV
Donetsk National Economy and Trade and Trade named after Mikhail Tugan-Baranovsky, Kryvyi Rih
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5732-2019-279-6-138-142
Рецензія/Peer review : 11.11.2019 р.
Надрукована/Printed : 02.01.2020 р.

Анотація мовою оригіналу

У статті розглянуто математичну модель взаємодії ультразвукових коливань з харчовою сировиною, яка представляє собою гетерогенне середовище. Припускаючи, що стан гетерогенного середовища описується математичною моделлю у вигляді диференціального рівняння другого порядку з постійними коефіцієнтами, був проведений спектральний аналіз цього середовища за допомогою ультразвуку. Метою досліджень є пошук «передавальної функції» харчової сировини, за допомогою якої стало б можливим виявити структурні елементи харчової сировини – визначити її фізико-механічні властивості. Одержано формули, які дозволяють визначити параметри стану харчової сировини, за допомогою таких характеристик спектральної щільності, як резонансна частота, величина резонансу та добротність коливальної системи. Знайдені за допомогою ультразвукових коливань параметри дозволяють проводити безперервний моніторинг стану харчової сировини з метою оцінки її якості.
Ключові слова: ультразвук, харчова сировина, спектральна щільність, моніторинг, резонанс, добротність.

Розширена анотація англійською мовою

The article considers a mathematical model of the interaction of ultrasonic vibrations with food raw materials, which is a heterogeneous medium. Assuming that the state of a heterogeneous medium is described by a mathematical model in the form of a second-order differential equation with constant coefficients, a spectral analysis of this medium was carried out using ultrasound. The aim of the research is to search for the “transfer function” of food raw materials, with the help of which it would be possible to identify the structural elements of food raw materials – to determine its physical and mechanical properties. Formulas are obtained that allow one to determine the state parameters of food raw materials using spectral density characteristics such as resonance frequency, resonance value, and quality factor of the oscillatory system. The parameters found using ultrasonic vibrations allow continuous monitoring of the state of food raw materials in order to assess its quality.
Key words: ultrasound, food raw material, spectral density, monitoring, resonance, quality factor.

References

  1. Hmelev V.N. Primenenie ultrazvuka vysokoj intensivnosti v promyshlennosti / V.N. Hmelev, A.N. Slivin, R.V. Barsukov // Altajskij gosudarstvennyj tehnicheskij universitet BTI. – Bijsk : Izd-vo Alt. gos. tehn. un-ta, 2010. – 203 s.
  2. Otrymannia vodno-zhyrovykh emulsii za dopomohoiu ultrazvuku : monohrafiia / H.V. Deinychenko [ta in.]. – Kharkiv : FAKT, 2013. – 192 s.
  3. Bezvidkhidna pererobka miasa z vysokym vmistom spoluchnoi tkanyny z vykorystanniam ultrazvuku : monohrafiia / H.V. Deinychenko [ta in.] – Kharkiv : FAKT, 2012. – 192 s.
  4. Akopyan B.V. Osnovy vzaimodejstviya ultrazvuka s biologicheskimi obektami / B.V. Akopyan. – M. : MGTU im. E. Baumana, 2005. – 224 s.
  5. Lapygin Yu.N. Teoriya organizacii / Lapygin Yu.N. – M. : Infra-M, 2007. – 311 s.
  6. Fomin V.I. Differencialnye uravneniya : uchebnoe posobie / Fomin V.I. – Tambov : Izd-vo GOU VPO TGTU, 2010. – 156 s.
  7. Volkov I.K. Sluchajnye processy : ucheb. dlya vuzov / I.K. Volkov, S.M. Zuev, G.M. Cvetkova. – M. : Izd-vo MGTU im. N.E. Baumana, 1999. – 448 s.
  8. Biderman V.L. Teoriya mehanicheskih kolebanij / Biderman V.L. – M. : Vysshaya shkola, 1980. – 408 s.

Post Author: npetliaks

Translate