Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ОЦІНКА ЯКОСТІ І БЕЗПЕЧНОСТІ СЛАБОАЛКОГОЛЬНИХ И БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ ВІТЧИЗНЯНОГО ВИРОБНИЦТВА

QUALITY ASSURANCE AND SAFETY ASSESSMENT OF DOMESTIC PRODUCTION

Сторінки: 222-226. Номер: №6, 2019 (279)
Автори:
А.С. ЗЕНКІН, С.В. САЛАТА
Київський національний університет технологій та дизайну
A.S. ZENKIN, S.V. SALATA
Kyiv National University of Technology and Design
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5732-2019-279-6-222-226
Рецензія/Peer review : 02.11.2019 р.
Надрукована/Printed : 02.01.2020 р.

Анотація мовою оригіналу

Мета статті – аналіз оцінки якості і безпечності слабоалкогольних і безалкогольних напоїв вітчизняного виробництва. Ринок напоїв з кожним роком поповнюється все більшою кількістю нових продуктів, але нерідко виробники вводять споживачів в оману, використовуючи хімічні добавки без вказівки цього на упаковці. Ці речовини можуть бути не тільки небезпечні, але і нести серйозну загрозу для життя і здоров’я людини. Асортимент продукції як на світовому ринку, так і в Україні розширюється, в основному, за рахунок використання нових, нетрадиційних видів сировини, а також різних харчових добавок, які покращують їх органолептичні і фізико-хімічні показники, але не завжди асоційовані з користю для здоров’я споживачів. Результати: проведено аналіз напоїв та обґрунтовано методи і вимоги до контролю якості, які забезпечують високу якість.
Ключові слова: безалкогольні напої,слабоалкогольні напої, пиво, квас, якість безалкогольної продукції, кваліметрична модель, ризики підприємств.

Розширена анотація англійською мовою

The article examines the industry of low-alcoholic and non-alcoholic beverages of Ukraine and analyses the main methods and requirements for assessing the quality and safety of kvass and beer in domestic production. The purpose of the article is to analyse the quality and safety assessment of low alcohol and non-alcoholic beverages of domestic production. The beverage market is growing more and more with each passing year, but often manufacturers are misleading consumers by using chemical additives without specifying it on the packaging. These substances can not only be dangerous but also pose a serious threat to human life and health. The range of products in the world market and in Ukraine is expanding, mainly due to the use of new, unconventional types of raw materials, as well as various nutritional supplements that improve their organoleptic and physic-chemical characteristics, but not always associated with the benefits of health consumers. Results: The analysis of beverages was performed and the methods and requirements for quality control ensuring high quality were substantiated.
Keywords: soft drinks, low alcohol drinks, beer, kvass, quality of non-alcoholic products, qualimetric model, enterprise risks.

References

  1. Klimov R. V. Aspekty razrabotki tehnologii i receptur napitkov brozheniya kak funkcionalnyh produktov / R. V. Klimov // Tehn. i tovaroved. innovac. pish. prod. – 2010. – № 3. – S. 44–47.
  2. Dublina A.A. Metody vyznachennia falsyfikatsii tovariv / Dublina A.A. – 2010. – C. 74–89.
  3. Kovalchuk V. M. Kvas i napitki iz hlebnogo syrya / V. M. Kovalchuk // Pishevaya promyshlennost. – 2008. – № 3. – S. 8-9.
  4. Zenkin A.S. Razrabotka kvalimetricheskoj modeli prognozirovaniya pokazatelej kachestva i bezopasnosti molochnih produktov / A.S. Zenkin, I.V. Nazarenko, A.A. Kudryavceva // Visnyk Inzhenernoi akademii Ukrainy : teoret. i nauk.-prakt. chasopys / Inzh. akad. – Kyiv : NAU, 2016. – № 2. – S. 120–127.
  5. DSTU 2368:2004. Napoi bezalkoholni. Vyrobnytstvo. Terminy ta vyznachennia. Natsionalnyi standart Ukrainy.
  6. Chepurnyi I.P. Slaboalkoholni napoi: pyvo / I.P. Chepurnyi // Marketynh. – 2002. – 229 s.
  7. Yarovenko V.L. Tehnologiya soloda, piva i slaboalkogolnyh napitkov / V.L. Yarovenko, V.A. Domareckij, R.A. Kolcheva. – M., 1992. – 450 s.
  8. Ekspertiza napitkov / V.M. Poznyakovskij [i dr.]. – 5-e izd., ispr. i dop. – Novosibirsk : Sib. univ. izd-vo, 2002. – 384 s.
  9. Korn A. Situaciya na ukrainskom rynke kvasa / A. Korn // Food & Drinks. Produkty i napitki. – 2008. – № 6. – S. 60–68.
  10. Chepurnyi I.P. Slaboalkoholni napoi: pyvo / I.P. Chepurnyi // Marketynh. –
  11. – 229 s.
  12. Yarovenko V.L. Tehnologiya soloda, piva i slaboalkogolnyh napitkov / V.L. Yarovenko, V.A. Domareckij, R.A. Kolcheva. – M., 1992. – 450 s.

Post Author: npetliaks

Translate