Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ПОТЕНЦІАЛ РИБАЛЬСТВА У ГЛОБАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ

FISHERY POTENTIAL IN GLOBAL ECONOMY

Сторінки: 7-12. Номер: №4, Том 2, 2020 (284)

Автори:
ЛУК’ЯНЕНКО О. Д.
Державне агентство рибного господарства України

LUKYANENKO О.
Agency of Fish Industry of Ukraine

DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2020-284-4(2)-1
Надійшла / Paper received : 17.07.2020
Надрукована / Paper Printed : 28.09.2020

Анотація мовою оригіналу

У статті досліджено умови і сучасні особливості формування потенціалу глобального рибальства, узагальнено його закономірності та критичні проблеми аквакультури. Запропоновано модель формування глобального ринку риби і рибопродуктів, здійснено його позиціонування у структурі глобальних ринків. Охарактеризовано обсяги та специфіку формування попиту і пропозиції на рибопродукцію, проаналізовано їх видову та географічну структури. Показано масштаби вилову риби за групами країн із зростаючою, спадаючою, стабільною, нестабільною та епізодичною динамікою.
Ключові слова: глобальна економіка, глобальне рибальство, водні біоресурси, аквакультура, рибна індустрія, ринок риби і рибопродуктів.

Розширена анотація англійською мовою

The article examines conditions and current features of a formation of the global fishery potential. There are identified key contradictions between the scale of fishing and seafood in view of increasing rates of their consumption and the possibility of aquatic bioresources reproduction. Herewith we’ve specified the critical issues of fishing and aquaculture, caused by global climate changes, pollution of the world ocean, human impact on the aquasystem, poaching. Besides, we’ve proposed a model of a formation of the global market of fish and fishery products, reflecting the peculiarities of production organisation, primary processing, fishery products logistics, as well as fishing industry, where it passes secondary and further processing.  This market has been positioned within the structure of global food markets, natural resources, land, finance, investment, innovations, labour. We’ve characterised the volume and specific features of the shaping of demand and offer to fishery products, we’ve analyzed their trivial and geographic structure. We’ve emphasised the importance of infrastructural and regulatory support for the effective functioning of fish and fishery products market. There is shown the scale of fishing according to groups of countries with increasing, declining, stable, unstable and episodic dynamics. Here you can see the world’s leading exporters and importers of fish and fishery products, having a dominant influence upon domestic and global markets. Moreover, we’ve generalised laws of development of the global fishery market – assortment expansion and diversification, first of all, owing to aquaculture intensification, leadership of rather narrow circle of countries (i.e. the USA, Canada, the Russian Federation), using advantages of their geographical position with an exit to three oceans, technological and organisational  progress of fishing industry, typical primarily to transnational companies.
Key words: global economy, global fishery, aquatic bioresources, aquaculture, fishing industry, fish and fishery products market.

References

  1. Pascoe S. Economics, fisheries, and marine environment. ISES, journal of marine science. 63:1-3 (2006).
  2. Anderson L. Fisheries Economics. Vol. 1. Routledge. 2002.
  3. Mackenzie W. C. An introduction to the economics of fisheries management. www. Fao.org/3/T0506E/T0506EDOhtm#Toc/
  4. Levashova S., Hlubokov A., Zolotukhyn H. Mezhdunarodnaia ynformatsyonnaia systema po vodnym naukam y rybolovstvu – ASFYS/ASFA. Trudy Vserossyiskoho nauchno-yssledovatelskoho ynstytuta rybnoho khoziaistva y okeanohrafyy. 2018. Tom 174. S. 198–202.
  5. Sostoianye myrovoho rybolovstva y akvakultury. Mer po povyshenyiu ustoichyvosty 2020. – Rym: Prodovolstvennaia y selskokhoziaistvennaia Orhanyzatsyia Obъedynennykh Natsyi. — Rym: FAO, 2020. 207 s.
  6. Kotenev B., Bulatov O., Krovnyn A. Perspektyvy otechestvennoho rybolovstva do 2035 hoda v uslovyiakh meniaiushchehosia klymata // Voprosy rybolovstva. – 2019. – Tom 20. – S. 395–435
  7. Ardy B., EL – Agraa A. The Common Fisheries Policy / The European Union, Economics and Policies / Ed by Ali M. EL – Agraa. – Cambridge: Cambridge University Press, 2007 – p. 411–420.
  8. Wallace H., Wallace W., Leguesne Ch. The Common Fisheries Policy / Policy – Making in the European Union /Ed by Helen Wallace, William Wallace/ – Oxford: University Press, 2008 – P. 345–372

 

Post Author: npetliaks

Translate