Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

АНТОЦІАНИ ІЗ КВІТІВ CLITORIA TERNATEA

ANTOCYANES FROM CLITORIA TERNATEA FLOWERS

 Сторінки: 269272. Номер: №1, 2022 (305
 Автори:
КРИЖАК Л. М.
https://orcid.org/0000-0002-4882-897X
e-mail: liliakrizhak44@gmail.com
Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

Liliia KRYZHAK
Vinnytsia Institute of Trade and Economics of Kyiv National University of Trade and Economics
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5732-2022-305-1-269-272

Анотація мовою оригіналу

В роботі показано перспективна доцільність використання у харчовій промисловості кліторії трійчастої (Clitoria ternatea L.). Особливе місце серед біологічно активних речовин в рослинній сировині кліторії трійчастої,  займають антоціанові барвники фенольної природи, які відносяться до біофлавоноїдів (С636). Вони обумовлюють забарвлення квітів від блакитного до синього кольору. Ці пігменти рослин – антоціани – добре розчиняються у воді. Найважливіші фактори, від яких залежить стабільність антоціанів – ферменти, температура, кисень, pH, іони важких металів, аскорбінова кислота, світло тощо. Від вмісту кислот і величини pH залежить інтенсивність та різноманітність забарвлення в харчових продуктах. Одні й ті ж антоціани в кислому середовищі дають червоне забарвлення, при зміщені рН в лужний бік дають блакитний або фіолетовий колір, а в сильнолужному середовищі – зелений колір. Антоціани квітів (Clitoria ternatea L.) можна використовувати як синій харчовий барвник у кислих та нейтральних харчових продуктах, з метою відновлення і підвищення інтенсивності природного забарвлення, фарбування безколірних продуктів та надання їм привабливого та товарного вигляду.
Ключові слова: квіти кліторії трійчастої, біологічно активні компоненти, антоціани, екстракти, харчовий барвник.

 Розширена анотація англійською  мовою

The paper shows the promising feasibility of using the clitoral ternary Clitoria ternatea L. in the food industry. The main color molecules of C. ternatea flowers are various anthocyanins derived from the main classes of dolphinidin, such as ternatine. The blue color of flowers contains anthocyanins, which are widely used as a natural source of food dyes. The main properties of anthocyanins – adaptogenic, antispasmodic, anti-inflammatory and stimulating functions; antiallergic action; bactericidal, choleretic, sedative, hemostatic, antiviral properties; insulin-like, photosensitizing action; reduction of fragility and permeability of capillaries, increase of elasticity of vessels; lowering blood cholesterol; increase visual acuity, normalize intraocular pressure; strengthening the body’s immunity and protective functions. Anthocyanin dyes of phenolic nature, which belong to bioflavonoids, occupy a special place among biologically active substances in plant raw materials of the clitoral triad. They determine the color of flowers from blue to blue. These plant pigments – anthocyanins – are well soluble in water. The most important factors on which the stability of anthocyanins depends are enzymes, temperature, oxygen, pH, heavy metal ions, ascorbic acid, light, etc. The intensity and variety of color in food depends on the acid content and pH. The same anthocyanins in an acidic environment give a red color, when the pH is shifted to the alkaline side give a blue or purple color, and in a strongly alkaline environment – green. Anthocyanins of flowers сlitoria ternatea L. can be used as a blue food coloring in acidic and neutral foods, in order to restore and increase the intensity of natural color, coloring colorless products and give them an attractive and marketable appearance.
Key words: clitoral flowers, biologically active components, anthocyanins, extracts, food dye.

 Література

  1. Барвники натуральні харчові. Технічні умови. ДСТУ 3845-99. – [Чинний від 2000-01-01] – Київ: Держстандарт України, 2000. – 35 с. (Національний стандарт України).
  2. Ockermann P. A review of the properties of anthocyanins and their influence on factors affecting cardiometabolic and cognitive health / Ockermann P. // – 2021. – Т. 13. – №. 8. – С. 2831.
  3. Fantz Paul R. Nomenclatural Notes on the Genus Clitoria for the Flora North American Project / Fantz, Paul R // Castanea, vol. 65, no. 2, Southern Appalachian Botanical Society, 2000 – S. 89–92, http://www.jstor.org/stable/4034108.
  4. Escher G. B. Phenolic composition according to UHPLC-Q-TOF-MS / MS and stability of anthocyanins from blue petals of Clitoria ternatea L. (pea butterfly) / Escher G.B, Wen M., Zhang L., Rosso N.D. and Granato D. // Food chem. – – S. 331: 127341. doi: 10.1016 / j. foodchem.2020.127341.
  5. Kazuma K. Flavonoid composition related to petal color in different lines of Clitoria ternatea. / Kazuma, K., Noda, N., and Suzuki, M. // Phytochemistry – 64. – 2003a, S. 1133–1139. doi: 10.1016/S0031-9422(03)00504-1.
  6. Nigg, J. Meta-analysis of attentiondeficit/hyperactivity disorder or attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms, sestriction diet, and synthetic food color additives / Nigg, J., Lewis, K., Edinger, T., and Falk, M. // J. Am. Acad. Child Adolesc. Psychiatry 51–2011, S. 86–97. doi: 10.1016/j.jaac.2011.10.015.
  7. Pasukamonset P. Physicochemical, antioxidant and sensory characteristics of sponge cakes fortified with Clitoria ternatea extract. / Pasukamonset, P., Pumalee, T., Sanguansuk, N., Chumyen, C., Wongvasu, P., Adisakwattana, S., et al // J. Food Sci. Technol. 55 – 2018, S. 2881–2889. doi: 10.1007/s13197-018-3204-0.
  8. Pasukamonset P. Oxidative stability of cooked pork patties incorporated with Clitoria ternatea extract (blue pea flower petal) during refrigerated storage / Pasukamonset, P., Kwon, O., and Adisakwattana, S. // J. Food Process. Preserv. 41 – 2017 e12751. doi: 10.1111/jfpp.12751.
  9. Chusak C. Influence of Clitoria ternatea flower extract on the in vitro enzymatic digestibility of starch and its application in bread. Foods – 2018a – 7:102. doi: 10.3390/foods7070102.
  10. Pasukamonset P. Alginate-based encapsulation of polyphenols from Clitoria ternatea petal flower extract enhances stability and biological activity under simulated gastrointestinal conditions / Pasukamonset, P., Kwon, O., and Adisakwattana, S. // Food Hydrocoll. 61, – – S. 772–779. doi: 10.1016/j.foodhyd.2016.06.039.
  11. Appelhagen, I. Colour bio-factories: towards scale-up production of anthocyanins in plant cell cultures / Appelhagen, I., Wulff-Vester, A. K., Wendell, M., Hvoslef-Eide, A.-K., Russell, J., Oertel, A., et al // Metab. Eng. 48, 2018. – S. 218–232. doi: 10.1016/j. ymben.2018.06.004.

References

  1. Natural food dyes. Specifications. DSTU 3845– – [Effective from 2000 –01–01] – Kyiv: State Standard of Ukraine, 2000. – 35 – p. (national standard of Ukraine).
  2. Ockermann P. A review of the properties of anthocyanins and their influence on factors affecting cardiometabolic and cognitive health / Ockermann P. // Nutrients. – 2021. – Т. 13. – №. 8. – С. 2831.
  3. Fantz Paul R. “Nomenclatural Notes on the Genus Clitoria for the Flora North American Project.” / Fantz, Paul R // Castanea, vol. 65, no. 2, Southern Appalachian Botanical Society, 2000 – S. 89–92, http://www.jstor.org/stable/4034108.
  4. Escher G.B. Phenolic composition according to UHPLC-Q-TOF-MS / MS and stability of anthocyanins from blue petals of Clitoria ternatea L. (pea butterfly). / Escher G.B, Wen M., Zhang L., Rosso N.D. and Granato D. // Food chem. – – S. 331: 127341. doi: 10.1016 / j. foodchem.2020.127341.
  5. Kazuma K. Flavonoid composition related to petal color in different lines of Clitoria ternatea. / Kazuma, K., Noda, N., and Suzuki, M. // Phytochemistry – 64. – 2003a, S. 1133–1139. doi: 10.1016/S0031-9422(03)00504-1.
  6. Nigg, J. Meta-analysis of attentiondeficit/hyperactivity disorder or attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms, sestriction diet, and synthetic food color additives / Nigg, J., Lewis, K., Edinger, T., and Falk, M. // J. Am. Acad. Child Adolesc. Psychiatry 51–2011, S. 86–97. doi: 10.1016/j.jaac.2011.10.015.
  7. Pasukamonset P. Physicochemical, antioxidant and sensory characteristics of sponge cakes fortified with Clitoria ternatea extract. / Pasukamonset, P., Pumalee, T., Sanguansuk, N., Chumyen, C., Wongvasu, P., Adisakwattana, S., et al // J. Food Sci. Technol. 55 – 2018, S. 2881–2889. doi: 10.1007/s13197-018-3204-0.
  8. Pasukamonset P. Oxidative stability of cooked pork patties incorporated with Clitoria ternatea extract (blue pea flower petal) during refrigerated storage / Pasukamonset, P., Kwon, O., and Adisakwattana, S. // J. Food Process. Preserv. 41 – 2017 e12751. doi: 10.1111/jfpp.12751.
  9. Chusak C. Influence of Clitoria ternatea flower extract on the in vitro enzymatic digestibility of starch and its application in bread. Foods – 2018a – 7:102. doi: 10.3390/foods7070102.
  10. Pasukamonset P. Alginate-based encapsulation of polyphenols from Clitoria ternatea petal flower extract enhances stability and biological activity under simulated gastrointestinal conditions / Pasukamonset, P., Kwon, O., and Adisakwattana, S. // Food Hydrocoll. 61. – – S. 772–779. doi: 10.1016/j.foodhyd.2016.06.039.
  11. Appelhagen, I. Colour bio-factories: towards scale-up production of anthocyanins in plant cell cultures / Appelhagen, I., Wulff-Vester, A. K., Wendell, M., Hvoslef-Eide, A.-K., Russell, J., Oertel, A., et al // Metab. Eng. 48, 2018. – S. 218–232. doi: 10.1016/j. ymben.2018.06.004.

 

Post Author: Горященко Сергій

Translate