ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ МОЛОКА В УМОВАХ ЧЛЕНСТВА УКРАЇНИ В ЄС
ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC PRINCIPLES OF THE FUNCTIONING OF THE MILK MARKET UNDER THE CONDITIONS
OF UKRAINE’S MEMBERSHIP IN THE EU
https://doi.org/10.31891/2307-5740-2022-308-4-41
Віталій РАДЬКО
Національний університет біоресурсів і природокористування України
https://orcid.org/0000-0002-6740-9527
vitradko@ukr.net
Марат ІББАТУЛІН
Національний університет біоресурсів і природокористування України
https://orcid.org/0000-0001-8765-6261
imi_1@ukr.net
Іван СВИНОУС
Білоцерківський національний аграрний університет
https://orcid.org/0000-0002-0346-1596
isvinous@ukr.net
Юлія СІРА
НДІ «Інститут продовольчих ресурсів» НААН України
https://orcid.org/0000-0002-9365-637x
Sira_Yulia@ukr.net
Vitaliy RADKO, Marat IBATULLIN
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
Ivan SVYNOUS
Bila Tserkva National Agrarian University
Yulia SIRA
National Scientific Centre “Institute Of Agriculture Of The National Academy Of Agrarian Sciences Of Ukraine”
Анотація мовою оригіналу
Стаття присвячена оцінці організаційно-економічних засад функціонування ринку молока в умовах членства України в ЄС. Встановлено основні причини скорочення поголів’я корів як в сільськогосподарських підприємствах, так і господарствах населення.
Доведено, що в нинішніх умовах суб’єкти підприємницької діяльності виробники продукції молочного скотарства не мають можливості здійснювати навіть просте відтворення поголів’я корів за рахунок власних джерел. На сьогодні система племінної служби, яка існувала раніше в Україні й давала змогу вести племінну справу на належному рівні, не діє. Тому подальше підвищення продуктивності та покращення показників відтворення тварин є вкрай проблематичними через відсутність сучасної системи селекції у тваринництві.
Встановлено, що більшість молочнотоварних ферм пройшли етап модернізації матеріально-технічної бази, що забезпечує виробництво високоякісної молока. На нашу думку, суб’єкти підприємницької діяльності в сфері агробізнесу – виробника молока можуть скласти гідну конкуренцію сільськогосподарським товаровиробникам з країн ЄС при наявності ефективності державної підтримки молочного скотарства та дотриманні партнерських взаємовідносин з переробними підприємствами та торгівлею. Впровадження інноваційних технологій в молочне скотарство, особливо сільськогосподарських підприємств, забезпечує високий рівень молочної продуктивності корів, що відповідає відповідним значенням середньорічних надоїв більшості країн Європейського Союзу.
Аналіз переваг і ризиків для молочного скотарства від участі України в ЄС дає можливість визначити напрями національної політики стосовно зниження ризиків, нейтралізації негативних наслідків і прискорення реалізації переваг від лібералізації торговельних режимів: сприяння експорту з метою розширення зовнішніх ринків збуту для українських експортерів молокопродукції; стимулювання внутрішнього попиту на молоко і молокопродукти; підвищення конкурентоспроможності вітчизняних виробників молока і молокопродуктів на основі підвищення якості й безпеки продукції за рахунок впровадження міжнародних стандартів якості; забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників на внутрішніх і зовнішніх ринках відповідно до дієвих заходів державної підтримки змішаних сільськогосподарських підприємств – виробників молока з метою залучення приватних інвестицій для їх розвитку; уникнення негативних впливів на особисті селянські господарства на ґрунті розвитку обслуговуючої та збутової кооперації, формування відповідної інфраструктури, фінансової підтримки процесу трансформації товарних особистих селянських господарств у малі суб’єкти агробізнесу – виробників молока; сприяння розвитку сільської місцевості, активне використання переваг «зеленої скриньки» Світовою організацією торгівлі.
Ключові слова: молочне скотарство, ЄС, сільськогосподарське підприємство, господарство населення, державна підтримка.
Розширена анотація англійською мовою
The article is devoted to the assessment of the organizational and economic basis of the functioning of the milk market in the conditions of Ukraine’s membership in the EU. The main reasons for the reduction of the number of cows both in agricultural enterprises and households have been established.
It has been proven that in the current conditions, the subjects of entrepreneurial activity – producers of dairy products do not have the opportunity to carry out even a simple reproduction of the cow population at the expense of their own sources. Today, the system of tribal service, which existed earlier in Ukraine and made it possible to conduct tribal affairs at the proper level, does not work. Therefore, further increase in productivity and improvement of animal reproduction indicators are extremely problematic due to the lack of a modern breeding system in animal husbandry.
It has been established that most dairy farms have passed the stage of modernization of the material and technical base, which ensures the production of high-quality milk. In our opinion, subjects of entrepreneurial activity in the field of agro business – milk producers can compete with agricultural producers from EU countries in the presence of effective state support for dairy farming and the observance of partnership relations with processing enterprises and trade. The introduction of innovative technologies in dairy farming, especially agricultural enterprises, ensures a high level of milk productivity of cows, which corresponds to the corresponding values of the average annual milk yield of most countries of the European Union.
The analysis of benefits and risks for dairy farming from Ukraine’s participation in the EU makes it possible to determine the directions of the national policy in terms of reducing risks, neutralizing negative consequences and accelerating the realization of benefits from the liberalization of trade regimes: promotion of exports with the aim of expanding foreign sales markets for Ukrainian exporters of dairy products; stimulation of domestic demand for milk and milk products; increasing the competitiveness of domestic producers of milk and milk products on the basis of improving the quality and safety of products due to the implementation of international quality standards; ensuring the competitiveness of domestic producers on domestic and foreign markets in accordance with effective state support measures for mixed agricultural enterprises – milk producers with the aim of attracting private investments for their development; avoiding negative impacts on personal peasant farms on the basis of the development of service and sales cooperation, the formation of the appropriate infrastructure, financial support for the process of transformation of commercial personal peasant farms into small agribusiness subjects – milk producers; promotion of rural development, active use of the benefits of the “green box” by the World Trade Organization.
Key words: dairy farming, EU, agricultural enterprise, household economy, state support.