Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ДОСЛІДЖЕННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОРГАНІЧНИХ СИРОПІВ

RESEARCH OF CONSUMPTION PROPERTIES OF ORGANIC SYRUPS


https://doi.org/10.31891/2307-5740-2022-308-4-34

Аліна ТКАЧЕНКО
Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»
https://orcid.org/0000–0001–5521–3327
e-mail: alina_biaf@gmail.com

Alina TKACHENKO
Poltava University of Economics and Trade

Анотація мовою оригіналу

У роботі наведено результати досліджень органолептичних показників, глікемічного індексу, харчової цінності та показників безпечності органічних сиропів. Органолептичні показники сиропів (смак, аромат, колір та зовнішній вигляд) досліджено методом сенсорного аналізу. Визначення глікемічного індексу та харчової цінності здійснено на основі аналітичних даних методом порівняння. Для дослідження вмісту токсичних елементів у виробах використовували загальноприйняті методики: свинець та кадмій визначали атомно-абсорбційним методом, ртуть – методом безполуменевої атомної абсорбції. Об’єктами дослідження є:  органічний кленовий сироп «Maribel» 330 г (250 мл), країна виробництва – Канада; органічний сироп з агави «Bio syrop z agawy» (650 г)  –  країна виробництва  Мексика; органічний рисовий сироп «Horizon» (450 г)  –  країна виробництва Нідерланди. Встановлено, що всі досліджувані сиропи мають приємний смак та аромат, а додавання органічних сиропів до рецептур борошняних виробів може поліпшити їх органолептичні властивості, надавши екзотичного флейвору. Найвищим глікемічним індексом серед досліджуваних сиропів володіє сироп рисовий (98). Найнижчим глікемічним індексом характеризується сироп агави (17), але такий низький глікемічний індекс притаманний лише сиропам з агави мексиканського походження. Енергетична цінність цукру та рисового сиропу є однаковою та становить 396 ккал. У той же час, найнижчою є калорійністю відрізняється зразок сиропу кленового – 262 ккал. Цей же сироп містить найнижчу кількість вуглеводів – 67,5 г/100 г. Сироп агави містить дещо більше вуглеводів – 76,37 г/100 г.  Вміст жирів у сиропах дуже обмежений та містить 0,20 г/100 г у кленового та рисового сиропів, а у сиропу агави – 0,45 г/100 г. Вміст білків у кленового сиропу відсутній, а у сиропу агави та рисового сиропу майже непомітний – 0,09 г/100 г та 0,60 г/100 г відповідно. З точки зору вмісту солей важких металів у сиропах, продукти можна вважати безпечними.  Вміст свинцю найнижчий у кленовому сиропі (0,03 мг/кг), а  вміст кадмію та ртуті є однаковим у всіх досліджуваних зразках та становить 0,01 мг/кг та 0,001 мг/кг для кожного зразку відповідно. Подальші дослідження планується присвятити створенню рецептур на основі органічних сиропів та аналізу харчової і біологічної цінності на основі них.

Ключові слова: органічна продукція, борошняні кондитерські вироби, органічний сироп кленовий, органічний сироп агави, органічний сироп рисовий, цукрозамінники, глікемічний індекс.

 Розширена анотація англійською мовою

The paper presents the results of research on organoleptic parameters, glycemic index, nutritional value and safety indicators of organic syrups. Organoleptic characteristics of syrups (taste, aroma, color and appearance) were studied by sensory analysis. Determination of glycemic index and nutritional value was carried out on the basis of analytical data by comparison. To study the content of toxic elements in the products used conventional methods: lead and cadmium were determined by the atomic absorption method, mercury – by the method of flameless atomic absorption. The objects of the study are: organic maple syrup “Maribel” 330 g (250 ml), country of production – Canada; organic agave syrup “Bio syrop z agawy” (650 g) – country of manufacture Mexico; Horizon organic rice syrup (450 g) is a country of production in the Netherlands. It was found that all the studied syrups have a pleasant taste and aroma, and the addition of organic syrups to the recipes of flour products can improve their organoleptic properties, giving an exotic flavor. Rice syrup has the highest glycemic index among the studied syrups (98). The lowest glycemic index is characterized by agave syrup (17), but such a low glycemic index is characteristic only of agave syrups of Mexican origin. The energy value of sugar and rice syrup is the same and is 396 kcal. At the same time, the lowest caloric content is a sample of maple syrup – 262 kcal. The same syrup contains the lowest amount of carbohydrates – 67.5 g / 100 g. Agave syrup contains slightly more carbohydrates – 76.37 g / 100 g. The fat content in syrups is very limited and contains 0.20 g / 100 g in maple and rice syrups, and agave syrup – 0.45 g / 100 g. The protein content of maple syrup is absent, and agave syrup and rice syrup are almost invisible – 0.09 g / 100 g and 0.60 g / 100 g, respectively. In terms of the content of heavy metal salts in syrups, the products can be considered safe. The lead content is the lowest in maple syrup (0.03 mg / kg), and the cadmium and mercury content is the same in all test samples and is 0.01 mg / kg and 0.001 mg / kg for each sample, respectively. Further research is planned to create recipes based on organic syrups and analysis of nutritional and biological value based on them.

Key words: organic products, flour confectionery, organic maple syrup, organic agave syrup, organic rice syrup, sugar substitutes, glycemic index.

Post Author: Кравчик Юрій

Translate