Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

Рецензія на монографію

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2022-rec-41

МАНДИЧ ОЛЕКСАНДРА ВАЛЕРІЇВНА

доктор економічних наук, професор, професор кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Державний біотехнологічний університет

https://orcid.org/0000-0002-4375-2208

Ol.mandych@gmail.com

СУЧАСНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ: ТЕОРІЇ, КОНЦЕПЦІЇ, РЕАЛІЗАЦІЯ

Сучасний стан розвитку менеджменту в різних країнах світу вимагає постійного оновлення знань та здобутків, створення нових стратегій та рекомендацій на основі мінливості та динамічності змін в економічних системах, а також популяризації отриманих результатів для можливості поширення теоретичних та прикладних рекомендацій для систем управління бізнесом.

До даної тематики має відношення монографія «Сучасний менеджмент: теорії, концепції, реалізація» [Modern management: theories, concepts, implementation. Monograph. Editors: Marian Duczmal, Tetyana Nestorenko. Opole: The Academy of Management and Administration in Opole, 2021, pp. 430, illus., tabs., bibls. ISBN 978-83-66567-24-2]. В монографії оприлюднено наукові результати в сфері менеджменту, представлені теорії, концепції, можливості реалізації та перспективи подальших наукових досліджень від колективу авторів з України та Польщі.

Особливо актуальними є результати представлених досліджень теоретичного та методологічного базису в сфері менеджменту та адміністрування в бізнесі. Матеріали монографії містять дослідження щодо пріоритетних цілей управління під час пандемії, сучасний стан розвитку системи криптовалюти та нових фінансових ринків, основні правила, заходи безпеки та ризики. Також представлено парадигму реалізації цифрових трансформацій економічних процесів, управління витратами через моделювання асиметричної поведінки витрат, управління бізнес-циклом на основі інноваційного розвитку. Окреслені елементи методології та методи дослідження в менеджменті і якість науки, сутність, структура та цілі  процесів на підприємстві, вплив глобальних процесів економічні відносини. Приділено увагу джерелам основних перетворень у сферах стратегічного управління та підприємницькі дії, управління економічним потенціалом суб’єктів та формування системи менеджменту на підприємствах різних галузей.

Крім досліджень у виробничих сферах економіки, в монографії наведені наукові результати з управління та адміністрування у сфері послуг. Так, зокрема, представлено змістовне наповнення та роль менеджменту у сфері послуг, моделі інтелектуальних технологій управління інформацією, соціально-психологічні фактори та їх вплив на фінансовий сектор, фінансове та майнове забезпечення ефективної діяльності телекомунікаційних підприємств, технологічні засоби бізнес-аналітики для ефективного управління підприємством. Окрема увага приділена відкритому банкінгу як новій ері в банківській справі та формуванню системи управління банківськими ризиками.

Заслуговує на увагу розділ мононграфії, спрямований на дослідження в сфері управління та адміністрування в освіті (академічна успішність в умовах дистанційного навчання, підготовка майбутніх фахівців, особливості майбутньої професійної діяльності, вплив європеїзації на модернізацію вищої освіти в Україні, а також соціальна відповідальність в освітньому менеджменті, проблеми формування ефективної комунікаційної системи вищих навчальних закладів України, використання елементів дуальної форми навчання в навчанні майбутніх менеджерів та ін.).

До приділення увагу сучасному менеджменту не може не залучатись соціальна складова досліджень. Монографія містить також наукові результати в частині соціології управління та трудової адаптації, демографічний прогноз як інструмент регіональної та місцевої соціальної політики довгострокової соціальної політики до 2035 та 2050 років, питання безробіття та зайнятості, соціально-правові аспекти стандарти та відхилення та ін.

Позитивне враження від ознайомлення з монографією ґрунтується на залученні широкого кола порушених питань в сфері менеджменту та адміністрування, наданих результатів наукових досліджень, які представлені на високому теоретичному, методичному та методологічному рівні, широтою залучених науковців до формування  монографії, а також повнотою матеріалу, який розкриває різні аспекти заявленої наукової тематики.

На нашу думку, використання матеріалів монографії буде доцільним для проведення наукових досліджень науковців в даній сфері, для поширення в якості додаткових наукових інформаційних джерел при підготовці аспірантів, а також долучення в якості допоміжної літератури матеріалів монографії для окремих освітніх компонентів в системі вищої освіти.

Post Author: Кравчик Юрій

Translate