Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ANALYSIS OF PROFITABILITY OF AGRICULTURAL ENTERPRISES AS AN INDICATOR OF ECONOMIC EFFICIENCY

АНАЛІЗ ПРИБУТКОВОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ПОКАЗНИКА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ

Сторінки: 163-168. Номер: №3, 2021 (294)

Автори:
Inna DVORNYK
ORCID ID: 0000-0002-9501-117X
e-mail: i.dvornyk@ukr.net
Viktoriya STADNYK
ORCID ID: 0000-0003-3154-3983
e-mail: vika_stadnyk@ukr.net
Separated Subdivision of National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
«Nizhyn Agrotechnical Institute»

Дворник І. В.,
Стадник В. П.
Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України
«Ніжинський агротехнічний інститут»

DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2021-294-3-24
Надійшла / Paper received : 06.01.2021
Надрукована / Paper Printed : 10.03.2021

Анотація англійською мовою

       Agriculture in Ukraine is a promising branch of the national economy, as it has the main factors of production – land and labor. Most agricultural products produce medium-sized agricultural enterprises, most often farms. Profitability is an indicator that means not only reimbursement of costs associated with the production and sale of products, but also profit. It is determined that the economic efficiency of agricultural enterprises is directly influenced by the organizational and legal form of management, size, direction of specialization, cost of production, resource supply. Profitable is the production of such agricultural products: sunflower, milk, potatoes, cereals and leguminous crops. In order to increase the efficiency of the functioning of agricultural enterprises, it is proposed to: provide preferential long-term lending to agricultural producers; to stimulate the efficiency of state-owned enterprises; take measures to prevent excessive concentration of land resources in the ownership of individual enterprises.
      Keywords: profitability, efficiency, enterprise, agriculture, financial result.

Розширена анотація українською мовою

      Сільське господарство в Україні є перспективною галуззю національної економіки, оскільки володіє основними факторами виробництва – земля та праця. Найбільше сільськогосподарської продукції виробляють середні за розмірами сільськогосподарські підприємства, найчастіше фермерські господарства. Рентабельність діяльності – показник, що означає не лише відшкодування витрат, пов’язаних з виробництвом та реалізацією продукції, але й отримання прибутку. Визначено, що на економічну ефективність діяльності сільськогосподарських підприємств безпосередньо впливає організаційно-правова форма господарювання, розміри, напрям спеціалізації, собівартість продукції, ресурсне забезпечення. Прибутковим є виробництво підприємствами такої сільськогосподарської продукції: соняшник, молоко, картопля, зернові та зернобобові культури. Збитковим є виробництво м’яса овець та кіз, ВРХ, буряків цукрових фабричних, винограду. Аналіз рентабельності сільськогосподарського виробництва в підприємствах різних організаційно-правових форм господарювання засвідчив, що найвищого рівня досягли приватні підприємства (43,8%), а найнижчого – державні (13,4%). Відзначається, що у рослинництві в собівартості продукції частка витрат на оплату послуг сторонніх організацій– 8,8%, що є достатньо високим значенням, тобто сільськогосподарські підприємства не забезпечені основними виробничими фондами. Це пов’язуємо з високими цінами на сільськогосподарську техніку та ставками за кредити. З метою підвищення ефективності функціонування сільськогосподарських підприємств запропоновано: забезпечити пільгове довгострокове кредитування сільгоспвиробників; стимулювати ефективність діяльності державних підприємств; вжити заходів для недопущення надмірної концентрації земельних ресурсів у власності окремих підприємств.
     Ключові слова: рентабельність, ефективність, підприємство, сільське господарство, фінансовий результат.

Post Author: Кравчик Юрій

Translate