ДОСЛІДЖЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ М’ЯСОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ ТА РИНКУ М’ЯСА В УКРАЇНІ
STUDY OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF MEAT PRODUCT SUBCOMPLEX AND MEAT MARKET IN UKRAINE
Сторінки: 256-261. Номер: №3, 2021 (294)
Автори:
САХНО А. А.
ORСID: 0000-0002-6135-2371
e-mail: andrijsahno@gmail.com
Вінницький національний аграрний університет
САЛЬКОВА І. Ю.
ORСID: 0000-0002-3344-632X
e-mail: irynasalkova@gmail.com
Національний авіаційний університет
ANDRII SAKHNO
Vinnytsia National Agrarian University
IRYNA SALKOVA
National Aviation University
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2021-294-3-41
Надійшла / Paper received : 07.02.2021
Надрукована / Paper Printed : 10.03.2021
Анотація мовою оригіналу
Обґрунтовано значення м’ясопродуктового підкомплексу у виробництві аграрної продукції, що дозволило виявити та оцінити значення м’ясної продукції на вітчизняних ринках в умовах зростаючих потреб населення. Виявлена необхідність державної підтримки галузей сільськогосподарського виробництва, зокрема розвитку тваринництва як головного фактору існування м’ясного виробництва. Проаналізовано річний баланс м’яса яловичини, свинини, курятини та інших видів тварин протягом останніх п’яти років, що дозволило виявити тенденції зменшення обсягу виробництва м’яса яловичини та свинини, однак виробництво м’яса курятини збільшилося. Аналогічна тенденція спостерігається щодо споживання м’яса на душу населення – лише по виробництву курячого м’яса відбувається стабільне зростання протягом останніх п’яти років. Запропоновано зосередитись на організації такого виробничо-технологічного ланцюга, який давав би змогу найбільш ефективно використовувати сировину, здійснювати глибоку її переробку, розширювати асортимент і підвищувати якість виготовлюваної продукції для гарантування продовольчої безпеки держави. Виявлені можливості при виробництві м’яса птиці, яке реалізується на внутрішньому ринку за цінами, що перевищують світові, посилювати власну конкурентоспроможність не за рахунок збільшення підтримки держави, а в результаті зниження собівартості й покращення якості м’ясопродуктів. Доведено необхідність капітального інвестування у розвиток сільськогосподарських підприємств як основи формування ефективної діяльності щодо виробництва м’ясної продукції з врахуванням соціального значення для населення держави.
Ключові слова: виробництво, м’ясопродуктовий підкомплекс, м’ясна продукція, м’ясо яловичини, м’ясо свинини, м’ясо курятини, споживання на душу населення.
Розширена анотація англійською мовою
The importance of the meat product subcomplex in the production of agricultural products is substantiated, which allowed to identify and assess the importance of meat products in domestic markets in the face of growing needs of the population. The need for state support for agricultural production, in particular the development of animal husbandry as a major factor in the existence of meat production. The annual balance of beef, pork, chicken and other animals over the past five years was analyzed, which showed a trend of declining beef and pork production, but increased chicken production. A similar trend is observed for meat consumption per capita – only the production of chicken meat has been growing steadily over the past five years.
It is proposed to focus on the organization of such a production and technological chain, which would allow the most efficient use of raw materials, carry out deep processing, expand the range and improve the quality of manufactured products to ensure food security. Opportunities have been identified in the production of poultry meat, which is sold on the domestic market at prices higher than the world, to increase its competitiveness not by increasing state support, but by reducing the cost and improving the quality of meat products.
The necessity of capital investment in the development of agricultural enterprises as a basis for the formation of effective activities for the production of meat products, taking into account the social significance for the population of the state.
Key words: production, meat product subcomplex, meat products, beef, pork, chicken, per capita consumption.
References
- Lukinov I., Sabluk P. On the strategy of transformation of the agro-industrial complex and ensuring food security of Ukraine: scientific report. Kyiv: IAE, 2000. 60 p.
- Goncharuk I. The role of agricultural cooperatives in ensuring sustainable development of rural areas of Vinnytsia region. Economics, finance, management: current issues of science and practice. 2017. № 8. pp. 56–67.
- Kaletnik G, Kozyar N. Strategic approaches to investing in the agricultural sector of Ukraine in modern conditions of agro-industrial complex development. Economics of agro-industrial complex. 2020. № 12. pp. 81–89.
- Sakhno A. Motivation of economic activity of machine-building enterprises. Vinnytsia: LLC “Nilan-LTD”, 2017. 440 p.
- Sakhno A., Salkova I. Motivation of economic activity of agricultural machinery enterprises: Vinnytsia: LLC “Works”, 2020. 308 p.
- Sakhno A., Broyaka A., Palamarenko Ya. Economic motivation of agricultural machinery production in the needs of machine-building enterprises: Vinnytsia: Druk LLC, 2020. 524 p.
- Varchenko O., Artimonova I., Kopytets N. Organizational and economic principles of demand formation in the market of meat products in Ukraine. Sustainable economic development. 2018. № 2. P.166–172.
- Mamchur L. Determining the demand for products Organizational and economic support for the development of family farms: a monograph. Kyiv: NSC “IAE”. 2019. 212 p.
- Salkova I., Fushtei L.Theoretical bases and possibilities of development of meat product subcomplex of Ukraine. Global and national economic problems. 2018. Vip. 22. pp. 226-230.
- Salkova I. Innovative feed production is the basis for the development of poultry subcomplex. Economy. Finances. Management: current issues of science and practice. 2016. №7. Pp. 105-113.
- Salkova I. Priority directions of development of poultry subcomplex of agro-industrial complex of Ukraine. Economy. Finances. Management: current issues of science and practice. 2015. №4. Pp. 35-42.