Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

СИСТЕМНА МЕТОДОЛОГІЯ РОЗВИТКУ КОРПОРАТИВНИХ СТРУКТУР ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

SYSTEM METHODOLOGY OF DEVELOPMENT OF CORPORATE STRUCTURES OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS

Сторінки: 180-185 Номер: №5, Том 2, 2021 (298)

Автори:
Мізюк Б. М.
ORCID ID:  0000-0002-6917-6351
e-mail: mizjuk.bohdan@gmail.com
Барна М. Ю.
ORCID ID:  0000-0001-5248-9774
e-mail: martabarna@lute.lviv.ua
Мельник І. М.
ORCID ID: 0000-0002-3132-6500
e-mail: gaveshta@gmail.com
Трут О. О.
e-mail:  olgatrut@ukr.net
ORCID ID: 0000-0003-4131-843X
Львівський торговельно-економічний університет

Bohdan MIZJUK, Marta BARNA, Iryna MELNYK, Olha TRUT
Lviv University of Trade and Economics

DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2021-298-5(2)-29

Надійшла / Paper received : 04.09.2021
Надрукована / Paper Printed : 04.10.2021

Анотація мовою оригіналу

      Метою статті є наукове обґрунтування теоретико-змістовних характеристик системної методології до управління корпоративними утвореннями в готельно-ресторанному бізнесі як складними соціальними системами. У статті тезисно розглянуто фундаментальний базис створення концепції ефективного управління функціонуванням бізнес-одиницями, що входять в складну корпоративну мережу готельно-ресторанного бізнесу. В результаті проведених досліджень виділено три типи організацій, що здійснюють окремі види бізнесу. Вони розглядаються з позиції функціонування складних соціальних систем. Показано, що для них є характерним активна позиція керівництва, інтеграційний спосіб діяльності, спільна організація прийняття стратегічних рішень, використання апарату моделювання, що в сукупності дозволяє ефективно здійснювати відповідні бізнес-процеси. Моделювання пропонується здійснювати на основі спеціальної матриці, що відображає використання аналітичного та системного підходів для кожного типу організацій, в тому числі корпорацій готельно-ресторанного бізнесу.

      Ключові слова: системна методологія, розвиток корпоративних структур, інтерактивне моделювання, соціокультурні системи, бізнес-структури, готельно-ресторанні корпорації, матриця моделювання розвитку, концепція розвитку, незалежні і взаємозалежні змінні, системний і аналітичний підходи.

Розширена анотація англійською мовою

      The aim of the article is to scientifically substantiate the theoretical and substantive characteristics of the system methodology for the management of corporate entities in the hotel and restaurant business as complex social systems. The article summarizes the fundamental basis for creating a concept of effective management of business units that are part of a complex corporate network of hotel and restaurant business. As a result of the research, three types of organizations engaged in certain types of business have been identified. They are considered from the standpoint of the functioning of complex social systems. It is shown that they are characterized by an active position of management, an integrated way of working, joint organization of strategic decision-making, the use of modeling apparatus, which together allows you to effectively implement relevant business processes. The simulation is proposed to be carried out on the basis of a special matrix that reflects the use of analytical and systems approaches for each type of organization, including hotel and restaurant business corporations.

      Keywords: system methodology, development of corporate structures, interactive modeling, socio-cultural systems, business structures, hotel and restaurant corporations, matrix of development modeling, development concept, independent and interdependent variables, system and analytical approaches.

References

  1. Akoff R. Pro tsilespriamovani systemy / R.Akoff, F.Emeri.–M.: Sov.radio, 1974.
  2. Akoff R. Systemы, orhanyzatsyy y mezhdystsyplynarnыe yssledovanyia / Yssledovanyia po obshchei teoryy system.- M: 1997.
  3. Blauberh Y.V., Yudyn Э.H. Stanovlenye y sushchnost systemnoho podkhoda.- M: Mыsl, 1983.- 283s.
  4. Bashnianyn H.I. Derehuliatsiina elastychnist system: poniattia, zahalna formula, typy i vydy/ H.I. Bashnianyn, HS.Tretiak//Naukovyi visnyk Natsionalnoho Lisotekhnichnoho universytetu Ukrainy: Zbirnyk naukovo-tekhnichnykh prats.- Lviv: NLTU Ukrainy, 2010.- Vyp. 20.11. – S.81-90.
  5. Bohdanov A.A. Vseobshchaia orhanyzatsyonnaia nauka (tekhnolohyia): Yzd.3-e. Chasty I-III.- M.-L.: 1925-1929.- 289s.
  6. Buslenko N.P. Modelyrovanye slozhnыkh system.- M.: Nauka, 1978.- 342s.
  7. Burhfyld D. Systemnyi analyz. Protsess pryniatyia kolychestvennыkh reshenyi.- V kn.: Sovremennыe metodы vnutryfyrmennoho. upravlenyia/ Per. s anhl.- M.: Prohress, 1991.-S.317-323.
  8. Hyh Dzh.van. Prykladnaia obshchaia teoryia system/ per. s anhl.-M.: Myr, 1997.- 336s.
  9. Dzhamshyd Haraedahy. Systemnoe mыshlenye: Kak upravliat khaosom y slozhnыmy protsessamy.- Mynsk, Hrevtsov Pablysher, 2007.- 480s.
  10. Kutsyk V.I. Modeliuvannia konkurentnykh pozytsii pidpryiemstv realnoho sektora ekonomiky/ V.I.Kutsyk, V.L.Lupak// Biznes – Inform.- 2017.- №12.-S.244-249.
  11. Teoretyko-metodychni zasady ta prykladni mekhanizmy rehuliuvannia rozvytku pidpryiemstv torhivli: Monohrafiia/ za red. Kutsyka P.O., Vasyltsiva T.H. – Vyd-vo LTEU, 2016.- 426s.
  12. Gharajedaghi, J.Making TQM Work for America// The Total Quality Review. March-April 2004. P.11-18.
  13. Grove A. Only the Paranold Survive/ A.Grove. New York: Doubleday, 1996.
  14. Richmond, B. An. Interoduction to Sistems Thinking, (ithink software)/ B. Richmond High Performance Systems, Inc., 2001.

Post Author: Кравчик Юрій

Translate