Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ВПЛИВ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА

THE EFFECT OF IMPROVING THE QUALITY OF AGRICULTURAL PRODUCTS ON ENSURING THE ECONOMIC SECURITY OF THE ENTERPRISE

Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2023. №2 (316). C. 140-145
Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences. 2023. Volume 316, №2. pp. 140-145

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2023-316-2-22

Тетяна ВЛАСЕНКО
Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця
https://orcid.org/0000-0002-9515-2423
Тетяна ЛАРІНА
Державний біотехнологічний університет
https://orcid.org/0000-0003-3149-8430
Сергій СТЕПАНЕНКО
Державний біотехнологічний університет
https://orcid.org/0000-0002-6132-328X

Tetiana VLASENKO
Simon Kuznets Kharkiv National University of Economics
Larina ТETIANA, Sergii STEPANENKO
State Biotechnological University

 Анотація мовою оригіналу

Забезпечення економічної безпеки підприємства відіграє значну роль у його функціонуванні загалом. Реалізація ефективного механізму економічної безпеки підприємства потребує належної уваги з боку керівників до питань рівня інтегрованості в глобальний інформаційний простір, економічних інтересів компанії, рівня витрат корпоративних ресурсів і чіткої організації діяльності. В основі механізму процесу забезпечення економічної безпеки знаходиться системне поєднання певних інструментів, методів, засобів та інформаційно-аналітичного процесу забезпечення, створюваного на базі об’єктивно існуючих принципів процесу забезпечення економічної безпеки, а також таких, що формулюються суб’єктами управління економічною безпекою  підприємства для досягнення та захисту його фінансових інтересів. В даний час проблема підвищення якості стає основним критерієм покращення якості життя, соціально-економічної, зовнішньоекономічної, політичної, екологічної безпеки. Поняття якості продукції зіставляється з конкурентоспроможністю, маючи загальну сферу формування та прояви. Якщо не підвищувати конкурентоспроможність підприємств, то неможливий розвиток як економіки держави в цілому, так і її окремих регіонів. Конкурентоспроможність підприємства сфери АПК залежить від можливостей конкретного товаровиробника виробляти конкурентоспроможний товар, споживчі та якісні характеристики якого порівняно з товарами аналогами визначають його ринковий успіх як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Проблема забезпечення якості є однією з найбільш значимих соціально-економічних проблем сучасного світу, не винятком є сфера АПК. Потенціал виживання підприємства, а також його стійке становище на ринку визначається рівнем конкурентоспроможності, який, в свою чергу, залежить від десятка факторів, але насамперед від рівня цін і якості продукції. У сучасному світі якість продукції висувається на перший план, залишаючи позаду себе продуктивність праці, а також економію всіх видів ресурсів

Ключові слова: якість продукції, конкурентоспроможність, економічна безпека, аграрна сфера, продукція

Розширена анотація англійською мовою

Ensuring the economic security of the enterprise plays a significant role in its functioning in general. The implementation of an effective mechanism of economic security of the enterprise requires due attention from the managers to the issues of the level of integration into the global information space, the economic interests of the company, the level of expenditure of corporate resources and a clear organization of activities. The basis of the mechanism of the process of ensuring economic security is a systematic combination of certain tools, methods, means and the information and analytical process of provision, created on the basis of objectively existing principles of the process of ensuring economic security, as well as those formulated by subjects of economic security management of the enterprise for achieving and protecting his financial interests. Currently, the problem of quality improvement is becoming the main criterion for improving the quality of life, socio-economic, foreign economic, political, and environmental security. The concept of product quality is compared with competitiveness, having a general sphere of formation and manifestation. If the competitiveness of enterprises is not increased, the development of both the economy of the state as a whole and its individual regions is impossible. The competitiveness of an agribusiness enterprise depends on the ability of a specific producer to produce a competitive product, the consumer and quality characteristics of which, compared to similar products, determine its market success both on the domestic and foreign markets. The problem of quality assurance is one of the most significant socio-economic problems of the modern world, and the sphere of agriculture is no exception. The company’s survival potential, as well as its stable position on the market, is determined by the level of competitiveness, which, in turn, depends on a dozen factors, but primarily on the level of prices and product quality. In the modern world, product quality comes first, leaving behind labor productivity, as well as saving all kinds of resources

Keywords: product quality, competitiveness, economic security, agrarian sphere, products.

Post Author: Кравчик Юрій

Translate