Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

ТЕХНОЛОГІЧНІ ІННОВАЦІЇ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ кОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

TECHNOLOGICAL INNOVATIONS IN ENSURING THE COMPETITIVENESS OF FOOD INDUSTRY ENTERPRISES

Сторінки: 291-297. Номер: №6, 2020 (288)

Автори:
ЛАГОДІЄНКО В. В.
Одеська національна академія харчових технологій
Завгородній А. В., Шаповалова і. О.
Миколаївськийміжрегіональнийінститутрозвиткулюдинивищогонавчальногозакладу
«Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»

Lagodiienko Volodymyr
Odessa National Academy of Food Technologies
ZavgorodniI A., Shapovalova I.
Mykolayiv Interregional Institute for the Development of Human Rights of the Higher Educational Institution
«Open International University of Human Development «Ukraine»

 DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2020-288-6-48
Надійшла / Paper received : 12.11.2020
Надрукована / Paper Printed : 04.01.2021

Анотація мовою оригіналу

В умовах появи на українському ринку великих європейських виробників харчових продуктів питання переходу на  інноваційний тип розвитку для підприємств вітчизняної харчової промисловості вже не має альтернатив. Поглиблення глобалізації та економічної інтеграції призводить до того, що споживчий ринок все більше набуває рис відкритості, більшість бар’єрів для імпорту продовольчої продукції знято, значна ємність внутрішнього ринку приваблює іноземних виробників продуктів харчування, споживачі стають все вибагливішими до асортименту продукції, що їм пропонується. Водночас діяльність значної частини вітчизняних суб’єктів господарювання в харчовій промисловості характеризується низькою технічною оснащеністю, фізичним та моральним зносом обладнання, нестабільністю та недостатнім рівнем фінансового забезпечення, невідповідністю якісних параметрів продукції світовим стандартам.  В результаті впливу цих чинників збереження та посилення позицій на ринку та забезпечення достатнього рівня конкурентоспроможності стає можливим лише за умови активізації інноваційної діяльності, модернізації виробництва, виготовлення продукції на основі використання сучасного техніко-технологічного забезпечення, оновлення її асортименту та поліпшення якісних характеристик.
Ключові слова: інноваційна діяльність, конкурентоспроможність харчової промисловості, технологічні інновації, інновації продуктів, інновації процесів.

Розширена анотація англійською мовою

Maintaining and strengthening the position of food industry enterprises in the market, ensuring a sufficient level of competitiveness becomes possible only on condition of activation of innovation activity, modernization of production, introduction of technological innovations related to the development of both technologically new and significantly technologically improved products and processes. The purpose of the article is to study the problems and priority areas for the implementation of technological innovations as a determining factor in increasing the competitiveness of food industry enterprises. The methodological basis of the study was the fundamental provisions of economic science, the theory of innovation and innovative development. The research results are formulated on the basis of the use of methods of generalization and systematization, statistical analysis, logical generalization. In the process of studying the peculiarities of the course of innovative processes in Ukraine, it was revealed that in the total number of innovatively active enterprises of the domestic industry, 20-25% carry out their activities in the food industry. Based on the results of monitoring the implementation of new technological processes and innovative products in the food industry, it was found that the innovative activity of enterprises in the industry is mainly aimed at updating the assortment; there is a significant predominance of the introduction of product innovations in comparison with process innovations. The current situation demonstrates the orientation of companies towards insignificant improvement of products and production technologies, in which the technical and technological level remains almost unchanged. Technological innovations occupy too low a share in the total number of new technologies and new types of products produced by the enterprises of the industry, which gives grounds to state the absence of a strategic direction for the radical modernization of production. Taking into account the features and problems of the functioning of the food industry sectors made it possible to identify priority areas for the introduction of technological innovations for each of them. This approach allows you to concentrate limited resources and direct the innovative potential to the implementation of key areas of innovation, will become a prerequisite for ensuring effective development and increasing the competitiveness of food manufacturers and achieving a technical and technological level that will meet modern progressive global trends.
Keywords: innovation activity, food industry competitiveness, technological innovation, product innovation, process innovation.

References

  1. Chebotarov, V.A. (2011). Doctrinal principles of development of food and processing industry of Ukraine. Economic Bulletin of Donbass, 2011, no. 3, pp. 4-9 (in Ukrainian).
  2. Nosachenko, O.A. (2020). Peculiarities of formation of scenarios of development of food industry enterprises in crisis conditions of management. Economic space, 2020, no. 163, pp. 92-96 (in Ukrainian).
  3. Naumov, O.B., Stoyanova-Koval, S.S. (2017). Strategic priorities of institutional regulation of innovative development of food industry. Scientific notes of the Institute of Legislation of the Verkhovna Rada of Ukraine, 2017, no. 1, pp. 131-137. Available at http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nzizvru_2017_1_23 (Accessed February 25, 2021). (in Ukrainian).
  4. Kruglyakova, V., Yurynets, Z. (2019). Innovative potential of food industry entities of Ukraine: monograph. Lviv, 2019. 132 p. (in Ukrainian).
  5. Gubina, V.V. (2015). Mechanisms for increasing the competitiveness of food industry enterprises: monograph. Kharkiv, 2015. 204 p. (in Ukrainian).
  6. Unilever website. Available at https://www.unilever.ua/news/1 &monthfrom=1&yearfrom=2018&monthto=12&yearto=2021]/ (Accessed February 25, 2020).
  7. Scientific and innovative activity of Ukraine in 2019: statistical collection / resp. for the issue of M.S. Kuznetsova. Кyiv. : State Statistics Service of Ukraine, 2020. 100 p. (in Ukrainian).
  8. Scientific and innovative activity of Ukraine in 2018: statistical collection / resp. for the issue of M.S. Kuznetsova. Кyiv. : State Statistics Service of Ukraine, 2019. 108 p. (in Ukrainian).
  9. Scientific and innovative activity of Ukraine in 2017: statistical collection / resp. for the issue of O.O. Karmazina. Кyiv. : State Statistics Service of Ukraine, 2018. 178 p. (in Ukrainian).
  10. Scientific and innovative activity of Ukraine in 2016: statistical collection / resp. for the issue of O.O. Karmazina. Кyiv. : State Statistics Service of Ukraine, 2017. 141 p. (in Ukrainian).
  11. Scientific and innovative activity of Ukraine in 2015: statistical collection / resp. for the issue of O.O. Karmazina. Кyiv. : State Statistics Service of Ukraine, 2016. 257 p. (in Ukrainian).
  12. State Statistics Service of Ukraine: official site. Available at http://www.ukrstat.gov.ua (Accessed February 25, 2021). (in Ukrainian).
  13. Ruslan Mudrak, Iryna Nyzhnyk, Volodymyr Lagodiienko, Nataliia Lagodiienko Impact of Seasonal Production on the Dynamics of Prices for Meat and Dairy Products in Ukraine. TEM Journal. Volume 8, Issue 4, Pages 1159-1168, ISSN 2217-8309, DOI: 10.18421/TEM84-08, November 2019.
  14. Sychevsky, M.P., Kuts, O.I., Savitsky, E.E., Semenivska, O.A. (2020). Current objects of intellectual property of the Institute of Food Resources of NAAS. Kyiv: Agrarian Science, 2020. 24 p. (in Ukrainian).
  15. Lagodiienko V.V., Lagodiienko N.V. Modeling of assessment of innovative capacity of industrial enterprises. Collection of scientific works “Financial and credit activities: problems of theory and practice”. – Web of Science. №1 (28), 2019. pp. 280-289. (in Ukrainian).
  16. Mensh, G. (1979). Stalemate in Technology: Innovation Overcome the Depression. Cambridge, Mass., 1979. 241 р.

Post Author: Кравчик Юрій

Translate