ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
ECONOMIC PRINCIPLES OF MILK PRODUCTION IN AGRICULTURE OF VINNITSA REGION
Сторінки: 7-14. Номер: №3, 2021 (294)
Автори:
Мазур К. В.
ORCID ID: 0000-0002-1137-3422
E-mail: kv_mazur@ukr.net
Гонтарук Я. В.
ORCID ID: 0000-0002-7616-9422
E-mail: e050122015@gmail.com
Вінницький національний аграрний університет
Kateryna Mazur,
Jaroslaw Hontaruk
Vinnytsia National Agrarian University
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2021-294-3-1
Надійшла / Paper received : 11.02.2021
Надрукована / Paper Printed : 10.03.2021
Анотація мовою оригіналу
Проведено аналіз розвитку ринку молока в сучасних умовах. У статті досліджено показники надходження сировини на підприємствах переробних галузей за якісними показниками молочної продукції. У статті розглядаються теоретико-методологічні засади та проблеми організаційного і економічного характеру розвитку молочної галузі. Акцентовано увагу на змісті, структурі та проблемах функціонування молокопродуктового комплексу, обґрунтуванні організаційно-економічного механізму забезпечення виробництва конкурентоспроможної продукції в галузі. Визначено, що досягнення конкурентоспроможності продукції та підприємств молочного підкомплексу вимагає і тісного співробітництва, взаємовигідного партнерства усіх його структурних ланок. Визначено, що розміщення виробництва молока є фактором, що вливає на вдосконалення організації галузі в сільськогосподарських підприємствах Вінницької області. Виділено зони (групи районів), які спеціалізовані на виробництві молока, що опосередковано свідчить про відсутність цілеспрямованої регіональної політики впливу на вдосконалення розміщення галузі Досліджено, що незважаючи на утримання приватним сектором провідних позицій у виробництві молока у Вінницькій області формування продовольчого ринку в основному продукцією дрібнотоварних господарств є ознакою невисокого рівня розвитку молочного скотарства регіону. Визначено майже переважну домінуючу роль господарств населення у регіонального ринку молока. Ситуація в найближчі роки суттєво не зміниться, а наявна тенденція пануватиме й надалі. Запропоновано вихід з даної ситуації є створення молочно-тваринницьких ферм за участі великих молокопереробних заводів з метою забезпечення останніх високоякісною сировиною. Визначено перспективи створення дочірніх підприємств молочних заводів – створення сільськогосподарських підприємств молочного напряму.
Ключові слова: молокопереробні підприємства, молоко, молочна галузь, ринок, реструктуризація, механізм, стратегія, сировина.
Розширена анотація англійською мовою
The analysis of milk market development in modern conditions is carried out. The article examines the indicators of raw materials at enterprises of processing industries by quality indicators of dairy products. The article considers the theoretical and methodological principles and problems of organizational and economic nature of the dairy industry. Emphasis is placed on the content, structure and problems of functioning of the dairy complex, substantiation of the organizational and economic mechanism of ensuring the production of competitive products in the industry. It is determined that the achievement of competitiveness of products and enterprises of the dairy subcomplex requires close cooperation, mutually beneficial partnership of all its structural units. It is determined that the location of milk production is a factor influencing the improvement of the organization of the industry in agricultural enterprises of Vinnytsia region. Areas (groups of districts) that specialize in milk production have been identified, which indirectly indicates the lack of targeted regional policy to influence the improvement of the location of the industry. is a sign of low level of development of dairy cattle breeding of the region. The almost predominant dominant role of households in the regional milk market has been identified. The situation will not change significantly in the coming years, and the current trend will continue. The proposed way out of this situation is the creation of dairy farms with the participation of large dairy plants in order to provide the latter with high quality raw materials. Prospects for the establishment of subsidiaries of dairy plants – the creation of agricultural enterprises in the dairy direction.
Key words: milk processing enterprises, milk, dairy industry, market, restructuring, mechanism, strategy, raw materials.