Надіслати статтю
вул. Інститутська 11, м. Хмельницький, 29016

DIGESTIBILITY OF NUTRIENTS AND BROILER CHICKEN PRODUCTIVITY UNDER THE ACTION OF PROBIOTIC ENTERO-ACTIVE
ЗАСВОЮВАННІСТЬ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУР БРОЙЛЕРА ПІД ДІЄЮ ПРОБІОТИКУ ЕНТЕРОАКТИВ

Сторінки: 182-186. Номер: №4, 2021 (299)
Автори:
J. Poberezhets
e-mail: podolyan@vsau.vin.ua
I. Kupchuk
e-mail: kupchuk.igor@i.ua
V. Yaropud
e-mail: yaropud77@gmail.com
S. Burlaka
e-mail: ipserhiy@gmail.com
Vinnitsa National Agrarian University
Ю. М. Побережець,
І. М. Купчук,
В. М. Яропуд,
С. А. Бурлака
Вінницький національний аграрний університет
DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5732-2021-299-4-182-187
Рецензія/Peer review : 08.08.2021 р.
Надрукована/Printed : 26.08.2021 р.

Анотація мовою оригіналу

The probiotic “Entero-active”, due to the formation of lactic and acetic acids, creates an unfavourable pH environment for pathogenic microflora, stimulates the growth of intestinal normal flora, which has a positive effect on the composition of the microbiocenosis. In addition, probiotic microorganisms produce biologically active substances, enzymes and amino acids. The aim of the research was to investigate the digestion of feed nutrients by broiler chickens fed by the probiotic supplement Entero-active. Optimal doses of probiotic feeding are determined on the basis of obtained results. The influence of probiotic supplement on digestibility of feed nutrients, availability of amino acids and retention of mineral elements of mixed fodder is established.  Tendencies of changes in productivity and safety of poultry under the effect of probiotic are revealed.
The broiler chickens fed by additive Entero-active have increased the digestibility of dry matter by 2.4% (P <0.01), protein by 3.4% (P <0.001), fiber by 31.1% (P <0.001) and NFE by 4.0% (P <0.001) comparing with the control group.
According to our research, the application of probiotic supplement Entero-active for the broilers’ feeding increases the availability of essential amino acids, i.e. lysine by 4.8%, histidine by 3.8%, arginine by 4.9%, threonine by 7.5%, valine by 4.1%, methionine by 2.6%, isoleucine by 7.6% compared with the control indicator. It was found the absorption of Ca, P, Mg, Mn, and increases respectively, by 23.5%, 6.9%, 12.2%, and by 33.1% under the action of probiotics.
The Entero-active probiotic application in the diet of broiler chickens increases the pre-slaughter live weight by 16.7%, the weight of ungutted carcasses by 15.0% and gutted carcasses by 17.3%, feed costs per 1 kg increase by 12.9%, relative to control.
Our studies have made it possible to identify certain patterns in the digestion of nutrients by poultry, depending on the different doses of probiotic Entero-active used in their diets.
Keywords: broiler chickens, probiotic, digestibility, amino acids, mineral elements, slaughter qualities.

Розширена анотація українською мовою

Пробіотик «Ентеро-актив», завдяки утворенню молочної та оцтової кислот, створює несприятливе pH-середовище для патогенної мікрофлори, стимулює ріст нормальної флори кишечника, що позитивно впливає на склад мікробіоценозу. Крім того, пробіотичні мікроорганізми виробляють біологічно активні речовини, ферменти та амінокислоти. Метою дослідження було дослідити перетравлення поживних речовин корму курчат-бройлерів, яких годували пробіотичною добавкою “Ентеро-актив”. На основі отриманих результатів визначаються оптимальні дози пробіотичного годування. Встановлено вплив пробіотичної добавки на засвоюваність поживних речовин корму, наявність амінокислот та збереження мінеральних елементів комбікорму. Виявлено тенденції зміни продуктивності та збереженості птиці під дією пробіотика.
Кури-бройлери, яких годували добавкою “Ентеро-актив”, підвищили засвоюваність сухої речовини на 2,4% (P <0,01), білка на 3,4% (P <0,001), клітковини на 31,1% (P <0,001) і NFE на 4,0% ( P <0,001) у порівнянні з контрольною групою.
Згідно з нашими дослідженнями, застосування пробіотичної добавки “Ентеро-актив” для годування бройлерів підвищує доступність незамінних амінокислот, тобто лізину на 4,8%, гістидину на 3,8%, аргініну на 4,9%, треоніну на 7,5%, валіну на 4,1%. %, метіонін на 2,6%, ізолейцин на 7,6% порівняно з контрольним показником. Встановлено, що  всмоктування Ca, P, Mg, Mn збільшується відповідно на 23,5%, 6,9%, 12,2% і на 33,1% під дією пробіотиків.
Застосування Ентероактивного пробіотика в раціоні курчат-бройлерів збільшує передзабійну живу масу на 16,7%, масу непотрошених туш на 15,0% та потрошених на 17,3%, витрати корму на 1 кг збільшуються на 12,9% порівняно з контроль.
Наші дослідження дозволили виявити певні закономірності перетравлення поживних речовин домашньою птицею залежно від різних доз пробіотика «Entero-active», які використовуються в їх раціоні.
Ключові слова: курчат-бройлери, пробіотик, засвоюваність, амінокислоти, мінеральні елементи, забійні якості.

References

  1. Alavi S.A., Zakeri A., Kamrani B., Pourakbari Y. 2012. Effect of prebiotics, probiotics, acidfier, growth promoter antibiotics and synbiotics on humural immunity of broiler chickens. Global Vet., 8. 612–617.
  2. Balukh, N. 2016. Probiotyk ta ferment u ratsionakh broileriv [Probiotic and enzyme in broiler diets]. ‒ Theoretical and Applied Veterinary Medicine, 4(1): 23-26. [in Ukrainian].
  3. Barrow P. A. 1992. Probiotics for chickens.The Scientific Basis. Chapman and Hall. London. 225–257 p.
  4. Belova, N., Yezhova O., Kornilova V., Maslov M. 2009. Vlyianye probyotykov y vytamyna S na yspolzovanye pytatelnыkh veshchestv korma [The effect of probiotics and vitamin C on the use of feed nutrients]. – Poultry keeping. No. 5: 16-18. [in Ukrainian].
  5. Chudak R.А., Kazmiruk L. V. 2020. Productivity and metabolism in broilers under the action of compound feeds of different composition. Slovak international scientific journal. Slovakia: Bratislava. № 46. Vol. 1. Р. 58-64. (in Ukrainian)
  6. Chudak R.А., Poberezhets Y.M., Vozniuk О.І., Dobronetska V.O. 2019. Eсhinacea pallida extract effect on quils meat quality. Ukrainian journal of ecology. Vol 9, No 2. P. 151-155. (in Ukrainian).
  7. Chudak R.А., Ushаkov V.M., Poberezhets Y.M., Lotka H.I., Polishchuk Т.V., Kazmiruk L.V. 2020. Effect of Echinacea pallida supplementation on the amino acid and fatty acid composition of Pharaoh Quail meat. Ukrainian Journal of Ecology. Vol. 10 (2). Р. 302-307. DOI: 10.15421/2020_101. DOI: http://dx.doi.org/10.15421/201680. (in Ukrainian)
  8. Dunkley C. 2008. The Use of Probiotics and Prebiotics in Poultry Feeds. Feed and Nutrition. May. P. 25 – 28.
  9. Fedorchenko, A. 2017. Probiotyky dlia broilera [Probiotics for broiler]. – Our Poultry. №3: 35-48. [in Ukrainian].
  10. Ibatullin I. I., Zhukorskyi O. M., Bashchenko. I., et.al. 2017. Methodology and organization of scientific research in animal husbandry. Kyiv: Ahrar. Nauka. 327 p. (in Ukrainian).
  11. Kozyr V. S., Svezhentsov A. I. 2002. Practical methods of research in animal husbandry. DA: Art Press. 354 p. (in Ukrainian).
  12. Levchenko V. I., Vlizlo V. V., Kondrakhin I. P. et al. 2002. Veterinary clinical biochemistry. Bila Tserkva. 400 p. (in Ukrainian).
  13. Mookiah S., Sieo C.C., Ramasamy K., Abdullah N., Ho Y.W. 2014. Effects of dietary prebiotics, probiotic and synbiotics on performance, caecal bacterial populations and caecal fermentation concentrations of broiler chickens. J. Sci. Food Agric., 94, 341–348.
  14. Otchenashko, V.V. 2012. Vykhid produktiv zaboiu ta kharchova tsinnist miasa perepeliv za vykorystannia kombikormiv z riznymy rivniamy enerhii [Yield of slaughter products and nutritional value of quail meat using compound feeds with different energy levels]. – Modern poultry farming. № 5: 5–9. [in Ukrainian].
  15. Park J. H., Kim I. H. 2014. Supplemental effect of probiotic Bacillus subtilis B2A on productivity, organ weight, intestinal Salmonella microflora, and breast meat quality of growing broiler chicks. Poult Sci, 93(8), 2054–2059.
  16. Patreva, L.S., Shevchenko T.V. 2010. Vplyv probiotyka «Baikal EM-1» na morfolohichnyi sklad tushok kachok [Influence of probiotic “Baikal EM-1” on the morphological composition of duck carcasses]. ‒ Agricultural Science and Food Technology. Animal Feeding and Feed Technology. № 4 (44): 143–145. [in Ukrainian].
  17. Plohinskiy N. A. 1969. Guide for biometrics for livestock breeders. M.: Kolos. 256p.
  18. Podolian Yu. M. 2016. Influence of probiotic on productivity of broiler chickens. Biological journal of the Melitopol State Pedagogical University named after Bogdan Khmelnytsky. Vol. 6 (3). P. 141-148. (in Ukrainian).
  19. Podolian Yu. N. 2017. Effect of probiotics on the chemical, mineral, and amino acid composition of broiler chicken meat. Ukrainian Journal of Ecology. Vol 7, № 1. P. 61 – 65. DOI: http://dx.doi.org/10.15421/20178. (in Ukrainian).
  20. Salim, H.M., Kang, H.K., Akter, N., Kim, D.W., Kim, J.H. 2013. Supplementation of Direct–fed microbials as an alternative to antibiotic on growth performance, immune response, cecal microbial population and ileal morphology of broiler chickens. Poult. Sci., 92, 2084–2090.
  21. Shtainer T., Nikol R., Zasiekin M. 2010. Stimulate the growth of birds naturally. Our Poultry Farming. March. P. 30 – 31.
  22. Sobolev, O. I., Gutyj, B. V., Soboliev, S. V., Borshch, O. O., Liskovich, V. A., Prystupa, O. I., Demus, N. V., Paladiychuk, et.al. 2019. Chemical composition, energy and biological value of broiler chicken meat caused by various doses of selenium. Ukrainian Journal of Ecology. №9 (4). Р. 622-627. ISSN 2523-4692. (in Ukrainian).
  23. Świątkiewicz, S., Arczewska–Włosek, A. 2012. Prebiotic fructans and organic acids as feed additives improving mineral availability. World’s Poult. Sci. J., 68(2), 269–279.
  24. Wondwesen, A., Moges S. 2017. Review on Application of Probiotics in Poultry. – Production British Journal of Poultry Sciences 6 (3): 46-52.
  25. Xiaolu Liu, Hai Yan, Le Lv, Qianqian Xu, Chunhua Yin, Keyi Zhang, Pei Wang, Jiye Hu 2012. Growth Performance and Meat Quality of Broiler Chickens Supplemented with Bacillus licheniformis in Drinking Water. Asian–Australas J Anim Sci. May; 25(5), 682–689.

Post Author: Кравчик Юрій

Translate